Przejdź do treści

Sałatkowy dream team: jabłka i maliny

Sałatkowy dream team: jabłka i maliny
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Robi się coraz cieplej, więc wrzucamy tryb lekkostrawny i przerzucamy się na sałatki. Podpowiadamy, co z czym łączyć w pysznych sałatach, by wydobyć ze składników to, co najlepsze. Na pierwszy ogień propozycja owocowa: bo jabłka kochają maliny!

Do sałatki możemy wrzucić teoretycznie wszystko, zwłaszcza że owoców i warzyw jest teraz pod dostatkiem. Ale też dobrze wiedzieć, jakie produkty łączyć ze sobą, aby ich dobroczynne działanie na nasz organizm miało jeszcze lepszy efekt. Nasza propozycja będzie bazowała na zieleninie: kapusta włoska cavalo nero (świetnie sprawdzi się także rukiew wodna), jarmuż, roszponka lub sałata rzymska. Bohaterem pierwszoplanowym będzie zaś superduet: jabłka i maliny. Dlaczego to połączenie?

Jabłka zawierają mnóstwo błonnika, witamin, regulują przemianę materii oraz oczyszczają. Oprócz tego regulują poziom cholesterolu, odkwaszają organizm, wzmacniają odporność (zawarty w nich błonnik poprawia mikroflorę jelita grubego, co podnosi odporność całego organizmu) i regulują poziom cukru we krwi ‒ dlatego dobrze wpływają na cukrzyków. W jabłkach jest mnóstwo polifenoli, w tym flawonu kwercetyny. Polifenole wykazują działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Kwercetyna działa ochronnie na witaminy przeciwutleniające, zwiększając ich wchłanialność. Ponadto ma działanie przeciwalergiczne i chroni przed pojawieniem się zaćmy osoby chorujące na cukrzycę.

Naukowcy potwierdzają silną korelację pomiędzy spożyciem pokarmów zawierających polifenole a rzadszym występowaniem nowotworów złośliwych. Udowodniono także, że jeśli będziesz jeść jabłka razem z malinami, działanie polifenoli będzie jeszcze mocniejsze!

W malinach występuje kwas elagowy należący do kwasów fenolowych. Przede wszystkim wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Wyniki badań sugerują, że kwas elagowy może hamować wiązanie się czynników rakotwórczych. Maliny oprócz prozdrowotnego kwasu elagowego zawierają mnóstwo witaminy C i mają działanie rozkurczowe, dlatego ich spożywanie poleca się podczas m.in. bolesnej menstruacji.

Dorzucimy jeszcze orzechy włoskie, które pozytywnie działają na pamięć oraz pracę mózgu i też również zawierają kwas elagowy. Do tego dodamy idealnie pasujący do reszty składników ser niebieski. Kwaskowaty smak jabłek i malin przełamiemy zaś słodkawo-ostrym sosem na bazie miodu. Gotowi na eksplozję smaku?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Sałatka z malinami i jabłkami

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis dla jednej osoby):

– garść malin
– pół jabłka
– garść ulubionej sałaty (propozycje w tekście powyżej)
– pół garści sera korycińskiego
– 2 łyżki orzechów włoskich
– łyżeczkę musztardy
– łyżeczkę miodu
– sól
– pieprz
– 3 łyżki oliwy 

Przygotowanie:

Umyj sałatę. W małej miseczce umieść miód, musztardę, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie pomieszaj, aż składniki połączą się ze sobą. Odstaw na bok. Do miski włóż sałatę, maliny, pokrojone w cienkie plasterki jabłko, orzechy i porwany ser. Skrop sosem i delikatnie zamieszaj. Jedz od razu.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

×