Przejdź do treści

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Prawdziwa wiosna już za rogiem. Wyjmujemy grille, koce i leżaki. W końcu wszyscy się zgodzimy z tym, że jedzenie smakuje najlepiej na świeżym powietrzu. Sezon na szparagi właśnie się zaczął, bataty są dostępne cały rok. Kup jeszcze ser i rukolę – niewiele więcej potrzebujesz, by stworzyć sycący i zdrowy posiłek idealny na piknik.

Proponujemy wegetariański przepis na bataty prosto z grilla, podane ze szparagami, rukolą i sosem serowym. Nie bez przyczyny wybraliśmy opcję wege. Naprawdę nie tylko karkówkę i kiełbasę można zjeść z grilla. Gwarantujemy pełne i szczęśliwe brzuchy. 

Szparagi to warzywa typowo sezonowe. Okres ich wyrastania trwa bardzo krótko, dlatego w sezonie warto po nie sięgać jak najczęściej. Szparagi są bogate w błonnik, fosfor, wapń, kwas foliowy, beta-karoten i witaminy z grupy A i C. Mają dobry wpływ na pracę jelit i układ pokarmowy. Oprócz tego korzystnie wpływają na kości, zęby, paznokcie i włosy. Wzmacniają układ odpornościowy i krążenia. Wspomagają pracę wątroby i nerek. Jakby tego było mało – idealnie nadają się dla osób dbających o figurę, bo są niskokaloryczne. Wraz z batatami w wersji grillowanej smakują doskonale! 

Bataty i szparagi z grilla

Składniki:

– pęczek szparagów
– 4 duże bataty
– pęczek rukoli
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oleju lnianego
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– pół pęczka koperku
– 1/3 pęczka szczypiorku
– 3-4 łyżki sera niebieskiego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej grill. Bataty umyj. Do garnka wlej wodę. Wrzuć ziemniaki. Po zagotowaniu wody poczekaj 15-20 minut, aż bataty zmiękną. Odcedź i zawiń w folię do pieczenia. Połóż na grillu i piecz, aż będą zupełnie miękkie i gotowe do jedzenia. Odkrój końcówki szparagów. Szparagi skrop olejem rzepakowym, posyp solą, pieprzem i krótko grilluj pod koniec pieczenia batatów. Aby przygotować sos, do miski wrzuć jogurt, ser, posiekany szczypior oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą składniki, rozetrzyj ser i odstaw do lodówki. W misce umieść rukolę, skrop sokiem z cytryny, dolej olej lniany, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Bataty przekrój na pół.

bataty z grilla przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Połóż szparagi.

przepis na bataty i szparagi z grilla

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj rukolę i polej sosem. Posyp koperkiem. 

jak zrobic bataty na grillu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

×