Przejdź do treści

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wyjmujemy grille, koce i leżaki. W końcu wszyscy się zgodzimy z tym, że jedzenie smakuje najlepiej na świeżym powietrzu. Sezon na szparagi właśnie się zaczął, bataty są dostępne cały rok. Kup jeszcze ser i rukolę – niewiele więcej potrzebujesz, by stworzyć sycący i zdrowy posiłek idealny na piknik.

Proponujemy wegetariański przepis na bataty prosto z grilla, podane ze szparagami, rukolą i sosem serowym. Nie bez przyczyny wybraliśmy opcję wege. Naprawdę nie tylko karkówkę i kiełbasę można zjeść z grilla. Gwarantujemy pełne i szczęśliwe brzuchy. 

Szparagi to warzywa typowo sezonowe. Okres ich wyrastania trwa bardzo krótko, dlatego w sezonie warto po nie sięgać jak najczęściej. Szparagi są bogate w błonnik, fosfor, wapń, kwas foliowy, beta-karoten i witaminy z grupy A i C. Mają dobry wpływ na pracę jelit i układ pokarmowy. Oprócz tego korzystnie wpływają na kości, zęby, paznokcie i włosy. Wzmacniają układ odpornościowy i krążenia. Wspomagają pracę wątroby i nerek. Jakby tego było mało – idealnie nadają się dla osób dbających o figurę, bo są niskokaloryczne. Wraz z batatami w wersji grillowanej smakują doskonale! 

Bataty i szparagi z grilla

Składniki:

– pęczek szparagów
– 4 duże bataty
– pęczek rukoli
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oleju lnianego
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– pół pęczka koperku
– 1/3 pęczka szczypiorku
– 3-4 łyżki sera niebieskiego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej grill. Bataty umyj. Do garnka wlej wodę. Wrzuć ziemniaki. Po zagotowaniu wody poczekaj 15-20 minut, aż bataty zmiękną. Odcedź i zawiń w folię do pieczenia. Połóż na grillu i piecz, aż będą zupełnie miękkie i gotowe do jedzenia. Odkrój końcówki szparagów. Szparagi skrop olejem rzepakowym, posyp solą, pieprzem i krótko grilluj pod koniec pieczenia batatów. Aby przygotować sos, do miski wrzuć jogurt, ser, posiekany szczypior oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą składniki, rozetrzyj ser i odstaw do lodówki. W misce umieść rukolę, skrop sokiem z cytryny, dolej olej lniany, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.

Bataty przekrój na pół.

bataty z grilla przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Połóż szparagi.

przepis na bataty i szparagi z grilla

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj rukolę i polej sosem. Posyp koperkiem. 

jak zrobic bataty na grillu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Folia aluminiowa - wszystko, co chciałabyś o niej wiedzieć

Czy można piec w folii aluminiowej i czy jest jakaś różnica pomiędzy stroną matową i błyszczącą? Odpowiada dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!