3 min.
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
Prawdziwa wiosna już za rogiem. Wyjmujemy grille, koce i leżaki. W końcu wszyscy się zgodzimy z tym, że jedzenie smakuje najlepiej na świeżym powietrzu. Sezon na szparagi właśnie się zaczął, bataty są dostępne cały rok. Kup jeszcze ser i rukolę – niewiele więcej potrzebujesz, by stworzyć sycący i zdrowy posiłek idealny na piknik.
Proponujemy wegetariański przepis na bataty prosto z grilla, podane ze szparagami, rukolą i sosem serowym. Nie bez przyczyny wybraliśmy opcję wege. Naprawdę nie tylko karkówkę i kiełbasę można zjeść z grilla. Gwarantujemy pełne i szczęśliwe brzuchy.
Szparagi to warzywa typowo sezonowe. Okres ich wyrastania trwa bardzo krótko, dlatego w sezonie warto po nie sięgać jak najczęściej. Szparagi są bogate w błonnik, fosfor, wapń, kwas foliowy, beta-karoten i witaminy z grupy A i C. Mają dobry wpływ na pracę jelit i układ pokarmowy. Oprócz tego korzystnie wpływają na kości, zęby, paznokcie i włosy. Wzmacniają układ odpornościowy i krążenia. Wspomagają pracę wątroby i nerek. Jakby tego było mało – idealnie nadają się dla osób dbających o figurę, bo są niskokaloryczne. Wraz z batatami w wersji grillowanej smakują doskonale!
Bataty i szparagi z grilla
Składniki:
– pęczek szparagów
– 4 duże bataty
– pęczek rukoli
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oleju lnianego
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– pół pęczka koperku
– 1/3 pęczka szczypiorku
– 3-4 łyżki sera niebieskiego
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej grill. Bataty umyj. Do garnka wlej wodę. Wrzuć ziemniaki. Po zagotowaniu wody poczekaj 15-20 minut, aż bataty zmiękną. Odcedź i zawiń w folię do pieczenia. Połóż na grillu i piecz, aż będą zupełnie miękkie i gotowe do jedzenia. Odkrój końcówki szparagów. Szparagi skrop olejem rzepakowym, posyp solą, pieprzem i krótko grilluj pod koniec pieczenia batatów. Aby przygotować sos, do miski wrzuć jogurt, ser, posiekany szczypior oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą składniki, rozetrzyj ser i odstaw do lodówki. W misce umieść rukolę, skrop sokiem z cytryny, dolej olej lniany, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Bataty przekrój na pół.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Połóż szparagi.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dodaj rukolę i polej sosem. Posyp koperkiem.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Poleć przepis koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022