Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Omlet to superpomysł na śniadanie, szybki lunch albo kolację. No i można poszaleć z dodatkami. My przygotujemy go bez dodatku mąki, ze zdrowym tłuszczem i warzywami. Sięgniemy po olej kokosowy, kwiaty cukinii, pomidory, paprykę, rukolę i bazylię. Będzie kolorowo!
Głównym składnikiem omletu są jajka. Ceni się je przede wszystkim za pełnowartościowe białko. Oprócz tego są źródłem lecytyny i kwasu omega-3. Lecytyna odpowiada za rozbijanie tłuszczu na małe cząsteczki i uniemożliwianie im przedostania się do naczyń.
Poza tym dobrze działa na wątrobę i układ nerwowy. Jakby tego było mało, jajka są bogate w proteiny i aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wyprodukować ‒ dlatego tak ważne jest ich spożywanie. W jajkach znajdują się takie witaminy jak A, D, E, K, B1 i B12. Oraz takie składniki mineralne jak fosfor, cynk, miedź, selen, magnez i żelazo.
Jajeczny omlet z dodatkiem warzyw to strzał w dziesiątkę!
Omlet bez mąki z warzywami – składniki (przepis dla 1‒2 osób)
- 4 jajka,
- 3‒4 kwiaty cukinii,
- pół papryki,
- 1/3 czerwonej cebuli,
- garść rukoli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- kilka listków bazylii,
- szczyptę papryki wędzonej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/3 łyżeczki czarnuszki,
- 3/4 łyżki oleju kokosowego.
Omlet bez mąki z warzywami – przygotowanie
Zacznij od drobnego pokrojenia cebuli. Paprykę pokrój w nieregularne kawałki. Rozbij jajka.
Zdjęcie: masz.talerz
Następnie roztrzep je w miseczce.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj szczyptę soli, pieprzu i papryki wędzonej. Do jajek dorzuć pokrojoną paprykę i czarnuszkę. Na małej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i dodaj szczyptę soli. Podsmaż przez minutę. Wlej jajka.
Zdjęcie: masz.talerz
Na wierzchu połóż porwane kwiaty cukinii ‒ wcześniej usuń ze środka pręciki. Patelnię przykryj i poczekaj 2‒3 minuty, aż omlet się zetnie i zarumieni. Przerzuć go delikatnie na drugą stronę i podsmaż przez minutę.
Zdjęcie: masz.talerz
Gotowy omlet zdejmij na talerz i podaj go z rukolą, pomidorkami i bazylią.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?