Przejdź do treści

Razowe gofry z pomarańczami – słodkie i pełne witamin śniadanie na lepszy humor

Razowe gofry z pomarańczami
Zdjęcie: Śliwka | Burczymiwbrzuchu
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Gdy na straganach wciąż pustka, a nowalijki już prawie, prawie… ale jeszcze nie, ratujemy się cytrusami. Chociaż one zimą i wczesną wiosną mają jakiś smak. Słodko-kwaśna, soczysta radość na kulinarnej pustyni. Co powiecie na gofry z czerwonymi pomarańczami?

Dlaczego warto jeść czerwone pomarańcze?

Czerwone pomarańcze z natury pełne są witamin i innych składników odżywczych. Jak „zwykła” pomarańcza, jej czerwona odmiana ma dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Są też silnymi przeciwutleniaczami i zawierają potas, który znany jest z dobroczynnego wpływu na nasze serce. Ponadto ich czerwona odmiana dodatkowo dzięki zawartym w czerwonym barwniku antocyjanom stanowi ochronę dla naszego systemu sercowo-naczyniowego.

Jak wykorzystać czerwone pomarańcze w kuchni?

Najlepiej w wersji surowej, gdyż ich smak nie wymaga zbyt wielu ulepszających zabiegów. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się w lekkiej sałatce, w wersji słodkiej dobrze komponują się na przykład z drożdżowym ciastem. Można także przygotować z nich intensywnie czerwoną konfiturę, która charakteryzuje się lekką goryczką.

Pokażę wam, jak świetnie je wykorzystać w wersji śniadaniowej. Proponuję gofry, w większości z mąki pszennej razowej, do tego chudy twaróg z dodatkiem jogurtu naturalnego i waniliowego ekstraktu, a na nich, w wersji nieco grzesznej, karmelizowane czerwone pomarańcze (można zastąpić surowymi).

Razowe gofry z waniliowym twarogiem i karmelizowanymi czerwonymi pomarańczami

Zdjęcie: Śliwka

Składniki na gofry (12 małych porcji):

– 120 g mąki pszennej razowej
– 60 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
– 2 jajka
– 300 ml mleka
– 75 g oleju rzepakowego
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżki cukru trzcinowego

Twaróg:

– 400 g chudego twarogu
– 100 g jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2 łyżki cukru trzcinowego

Karmelizowane pomarańcze:

– 6 małych czerwonych pomarańczy
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżka cukru trzcinowego

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Przygotowanie:

Przygotuj twaróg. Pomieszaj go z jogurtem, ekstraktem i cukrem. Dobrze wymieszaj. Odstaw na bok. Pomarańcze „wyfiletuj”, pozbawiając skórki i błonek. Rozgrzej masło na patelni, dorzuć pomarańcze, w miarę możliwości razem z sokiem, posyp cukrem i smaż kilka minut. Odstaw na bok. W misce pomieszaj wszystkie składniki na gofry i zamieszaj trzepaczką. Wylewaj małe porcje do gofrownicy, a gotowe odkładaj na talerz. Posmaruj gofry twarożkiem i ułóż na nich pomarańcze.

 


Śliwkarazem z przyjaciółką Tosią prowadzi bloga burczymiwbrzuchu.pl. Uwielbia łączyć smaki, eksperymentować w kuchni, ale przede wszystkim ponad wszystko kocha jeść. Choć na co dzień stara odżywiać się zdrowo, nie ukrywa, że są dni, gdy pozwala sobie na absolutnie nieprzyzwoitą porcję masła. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×