3 min.
Najnowsze
11.04.2021
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
11.04.2021
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
10.04.2021
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
10.04.2021
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
08.04.2021
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?
Słodko-kwaśna, soczysta radość na kulinarnej pustyni. Co powiecie na gofry z czerwonymi pomarańczami?
Czerwone pomarańcze z natury pełne są witamin i innych składników odżywczych. Jak „zwykła” pomarańcza, jej czerwona odmiana ma dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Są też silnymi przeciwutleniaczami i zawierają potas, który znany jest z dobroczynnego wpływu na nasze serce. Ponadto ich czerwona odmiana dodatkowo dzięki zawartym w czerwonym barwniku antocyjanom stanowi ochronę dla naszego systemu sercowo-naczyniowego.
Jak używać czerwonych pomarańczy w kuchni?
Najlepiej w wersji surowej, gdyż ich smak nie wymaga zbyt wielu ulepszających zabiegów. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się w lekkiej sałatce, w wersji słodkiej dobrze komponują się na przykład z drożdżowym ciastem. Można także przygotować z nich intensywnie czerwoną konfiturę, która charakteryzuje się lekką goryczką.
Pokażę wam, jak świetnie je wykorzystać w wersji śniadaniowej. Proponuję gofry, w większości z mąki pszennej razowej, do tego chudy twaróg z dodatkiem jogurtu naturalnego i waniliowego ekstraktu, a na nich, w wersji nieco grzesznej, karmelizowane czerwone pomarańcze (można zastąpić surowymi).
Razowe gofry z waniliowym twarogiem i karmelizowanymi czerwonymi pomarańczami – składniki
Zdjęcie: Śliwka
Składniki na gofry (12 małych porcji):
– 120 g mąki pszennej razowej
– 60 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
– 2 jajka
– 300 ml mleka
– 75 g oleju rzepakowego
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżki cukru trzcinowego
Twaróg:
– 400 g chudego twarogu
– 100 g jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2 łyżki cukru trzcinowego
Karmelizowane pomarańcze:
– 6 małych czerwonych pomarańczy
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotuj twaróg. Pomieszaj go z jogurtem, ekstraktem i cukrem. Dobrze wymieszaj. Odstaw na bok. Pomarańcze „wyfiletuj”, pozbawiając skórki i błonek. Rozgrzej masło na patelni, dorzuć pomarańcze, w miarę możliwości razem z sokiem, posyp cukrem i smaż kilka minut. Odstaw na bok. W misce pomieszaj wszystkie składniki na gofry i zamieszaj trzepaczką. Wylewaj małe porcje do gofrownicy, a gotowe odkładaj na talerz. Posmaruj gofry twarożkiem i ułóż na nich pomarańcze.
Śliwka – razem z przyjaciółką Tosią prowadzi bloga burczymiwbrzuchu.pl. Uwielbia łączyć smaki, eksperymentować w kuchni, ale przede wszystkim ponad wszystko kocha jeść. Choć na co dzień stara odżywiać się zdrowo, nie ukrywa, że są dni, gdy pozwala sobie na absolutnie nieprzyzwoitą porcję masła.
Zobacz także

Pomóżcie nam sprawić, aby Hello Zdrowie było jeszcze lepsze

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety
Spodobał Ci się przepis? Udostępnij go innym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020