Przejdź do treści

Ocet balsamiczny – cena, właściwości i zastosowanie

Ocet balsamiczny - cena, właściwości i zastosowanie
Ocet balsamiczny - cena, właściwości i zastosowanie. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Ocet balsamiczny – gęsty, o słodko – kwaśnym smaku, tradycyjnie pochodzący z Modeny – taki właśnie „olej” balsamiczny powinien być. Choć ocet balsamiczny nie jest najbardziej popularnym dodatkiem do dań, może nie tylko wzbogacić smak potraw, ale i korzystnie wpływać na nasz organizm. Z czego zrobiony jest ocet balsamiczny, do czego go używać i czym różni się od sosu balsamicznego?

Co to jest ocet balsamiczny?

Prawdziwy ocet balsamiczny (niektórzy niepoprawnie nazywają go też olejem balsamicznym) to produkt powstały z winogron. Najstarszy, produkowany do dziś w ten sam sposób tradycyjny ocet balsamiczny to zastrzeżona nazwa dla octu pochodzącego z regionu Reggio Emilia (znajdziemy go pod nazwami Consorzio Produttori Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia i Sindacato fra produttori di Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia). Tańszy, ale też wart uwagi, jest ocet balsamiczny z Modeny (Consorzio Turela Aceto Balsamico Tradizionale di Modena’, Consorzio fra produttori di Aceto Balsamico Tradizionale di Modena).

Tradycyjny gęsty ocet balsamiczny jest błyszczący, lepki, w kolorze ciemnego brązu. Ma konsystencję syropu. W smaku jest łagodnie cierpki, nie silnie kwaskowy. Sprzedawany jest wyłącznie w butelkach o pojemności 100 ml. Inaczej mamy do czynienia z produktem nieoryginalnym.

Ocet balsamiczny – skład

Skład octu balsamicznego jest bardzo prosty. Ocet z Modeny to ocet winny, który powstaje przez gotowanie rozdrobnionego moszczu gronowego. Do jego powstania wykorzystywanych jest 7 odmian winorośli. Produkcja octu balsamicznego obejmuje 3 etapy:

  • Etap pierwszy: drożdże powodują przekształcanie cukrów do etanolu.
  • Etap drugi: uzyskany alkohol ulega oksydacji przez bakterie octowe do kwasu octowego.
  • Etap trzeci: proces dojrzewania. Ocet  w postaci zagęszczonego soku jest przelewany do specjalnych beczek wykonanych z różnych gatunków drewna (dąb, jesion, kasztan, czereśnia czy akacja). W beczce tradycyjny ocet musi dojrzewać co najmniej 12 lat. 12-letni ocet otrzymuje czerwoną nakrętkę; ocet, który leżakował 15‒20 lat ‒srebrną nakrętkę. Najdroższy jest ten ze złotą nakrętką oznaczającą ocet, który dojrzewał 20‒25 lat.

Zarówno ocet z Reggio Emilia, jak i ten z Modeny, są prawnie chronione systemem ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej, co zapewnia ochronę nazwy oraz ich autentyczność. Dlatego jeśli zobaczymy którąś z tych nazw na opakowaniu, to mamy pewność, że to produkt autentyczny. W składzie prawdziwego octu balsamicznego jest tylko moszcz gronowy, do którego już nic więcej nie trzeba dodawać.

Unsplash

Ocet balsamiczny – cena

Cena tradycyjnego octu balsamicznego z Modeny oraz z Reggio Emilia może wynosić nawet 250-500 zł za 100 ml butelkę. W sklepach znajdziemy oczywiście tańsze podróbki kosztujące od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu złotych. Podróbki zawierają w składzie sztuczne barwniki (np. karmel) i są rozcieńczane wodą, przez to nie mają naturalnie gęstej konsystencji. Są też octy balsamiczne mieszane ze zwykłym octem winnym. Nie warto też kupować kremów balsamicznych. W ich składzie znajdziemy szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy, substancje zagęszczające i skrobię modyfikowaną. To produkty, które z prawdziwym aceto balsamico mają niewiele wspólnego.

Do czego służy ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny nie nadaje się do gotowania. Podgrzanie go zabija jego unikatowy bukiet zapachowy. Do czego używać więc oleju balsamicznego? Ocet balsamiczny służy jak dodatek do przystawek, serów czy nawet do deserów. Kilka kropli octu balsamicznego możemy dodać do świeżych truskawek, serów (parmezan, Gran Padano, mozarella) lub lodów waniliowych. Ocet balsamiczny jest także dodatkiem do takich dań jak risotto, grillowane mięso czy owoce morza, ale dopiero na chwilę przed podaniem.

Do czego jeszcze stosować ocet balsamiczny? Warto spróbować wzbogacić nim smak gotowanych, grillowanych i zapiekanych warzyw (szparagi, brokuły, kalafior, cukinia, papryka). Świetnie sprawdzi się w sałatkach owocowych i warzywnych z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu oraz ziół. Ocet balsamiczny nie ma terminu przydatności do spożycia. Najlepiej przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu.

Do czego stosować sos balsamiczny?  Sos balsamiczny to połączenie octu balsamicznego, oliwy z oliwek, miodu, szczypty soli i pieprzu. Doskonale pasuje do sałatek, przekąsek oraz owoców. Nadaje się także do deserów.

Czy ocet balsamiczny jest zdrowy?

Ocet balsamiczny przez wiele lat stosowany był w medycynie ludowej do leczenia ran i skaleczeń. Wykorzystywano jego właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, jednak do dziś nie zostały one do końca zbadane.

Obecnie z octu balsamicznego korzysta przede wszystkim gastronomia. W jego skład wchodzą cukry: glukoza i fruktoza oraz kwasy organiczne, m.in kwas octowy, winowy, glukonowy, jabłkowy i bursztynowy. Kwas octowy zawiera szczepy bakterii probiotycznych, dzięki czemu poprawia trawienie i pracę jelit, jednocześnie wspierając odporność organizmu. Dodatek octu balsamicznego do porannego posiłku zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu w ciągu dnia zjemy mniej.

Ocet balasamiczny charakteryzuje wysoka zawartość polifenoli: kwasów fenolowych, katechin, procyjanidyn i flawonoli. Dzięki nim ocet balsamiczny posiada właściwości przeciwutleniające, które odpowiadają za zmniejszanie uszkodzeń powstałych na skutek działania wolnych rodników oraz zmniejszanie poziomu cholesterolu LDL we krwi.

Korzyści zdrowotnych spożywania octu balsamicznego może być więcej. Badania sugerują, iż ocet balsamiczny dodawany do posiłku może działać hipoglikemicznie czyli zmniejszać stężenie glukozy we krwi. W badaniu na szczurach zaobserwowano, że ocet balsamiczny może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Jednak użycie octu w tym kontekście ma sens, jeśli zastępuje on tłuste dodatki takie jak masło i olej. Niektórzy twierdzą, że ocet balsamiczny może zmniejszyć refluks żołądkowy lub zgagę. Fakt, że ocet balsamiczny pochodzi z winogron daje nadzieję, iż ocet może też pomagać w zapobieganiu chorobom serca i miażdżycy.

Jaka jest zdrowa dawka octu balsamicznego? Osoba dorosła powinna ograniczyć spożycie octu balsamicznego do około 2 łyżek stołowych dodawanych do potraw od czasu do czasu. Nadmierne spożycie octu balsamicznego może bowiem powodować problemy żołądkowe.

A co z octem balsamicznym w ciąży? Ocet balsamiczny w ciąży nie jest przeciwwskazany, ale powinien być spożywany z umiarem – w ilości maksymalnie 1 łyżki (nie codziennie) jako dodatek do sałatek czy dressingów.

 

Gdzie kupić ocet balsamiczny?

Tradycyjny ocet balsamiczny będzie trudny do kupienia w zwykłym sklepie, ponieważ jest uważany za produkt luksusowy. Wiedząc, jak wygląda oryginalne opakowanie, znajdziemy go bez problemu w sklepach internetowych oferujących produkty z Włoch oraz delikatesach.

Gdzie kupić sos balsamiczny? Sos balsamiczny na bazie octu balsamicznego z Modeny możemy kupić w miejscach podobnych do tych sprzedających ocet balsamiczny: delikatesach włoskich oraz niektórych sklepach ekologicznych. Znacznie łatwiej będzie go dostać przez internet, a jeszcze prościej zrobić samemu (jeśli oczywiście mamy już ocet balsamiczny).

Bibliografia:

[1] Solieri, L., Giudici, P. (2009). Vinegars of the world. in L. Solieri, and P. Giudici (Eds.), Vinegars of the world. Springer-Verlag

[2] H. Chen, T. Chen, P. Giudici, and F. Chen, “Vinegar Functions on Health: Constituents, Sources, and Formation Mechanisms,” Compr. Rev. Food Sci. Food Saf., vol. 15, no. 6, pp. 1124–1138, Nov. 2016, doi: 10.1111/1541-4337.12228.

[3] Zeshan Ali i wsp., “Potential Uses of Vinegar as a Medicine and Related in vivo Mechanisms,” Int J Vitam Nutr Res, 2017.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Butelka mleka na białym tle.

Mleko świeże czy UHT? Jak kupować mleko?

Zdrowo dla odmiany - Ania Makowska / x-news

Anna Makowska, czyli Doktor Ania: śmieszy mnie napis „bez konserwantów” na serku, który nigdy wcześniej ich nie zawierał

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – zastosowania od pielęgnacji przez sprzątanie do jedzenia

sałatka

6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki

malina

Jak kupować sok malinowy?

Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia

Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

sałatka z bakłażanem i granatem

Sałatka z bakłażanem i granatem

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie