Przejdź do treści

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

Unsplash
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Czy ocet kojarzy ci się głównie z dodatkiem do nóżek i ogórków? Czas poznać jego inne zastosowania. A jest ich wiele i nie tylko w kuchni. Sprawdź, czym różni się ocet spirytusowy od jabłkowego.

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego, który powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. To definicja octu spirytusowego. Niegdyś ocet był jednym z nielicznych produktów spożywczych zalegających na półkach sklepowych. Wówczas brakowało wszystkiego, z wyjątkiem właśnie octu. Może stąd go trochę nie doceniamy? Czy ocet spirytusowy może konkurować z jabłkowym?

Oto, jakie zastosowanie mają te dwie odmiany i w czym sprawdzą się najlepiej.

Ocet w kuchni

Ocet spirytusowy stosowany jest jako przyprawa mająca dodać kwaskowatego smaku. Jednak spożywany w nadmiarze może być bardzo szkodliwy dla naszego organizmu. Niszczy czerwone krwinki, działa drażniąco na błonę śluzową żołądka. Dlatego z octem spirytusowym należy postępować bardzo ostrożnie i nie używać zbyt często w kuchni.

Co innego ocet jabłkowy, czyli odmiana octu wytwarzana z jabłek. W przeciwieństwie do octu spirytusowego, ma sporo zalet. Przede wszystkim wspomaga procesy metaboliczne, wpływa korzystnie na układ trawienny i zapobiega rozwojowi alergii pokarmowych. Obniża poziom cukru we krwi, a więc jest dobry dla osób cierpiących na cukrzycę. Picie octu jabłkowego wspomaga także odchudzanie, bo zwiększa uczucie sytości. Jednak żaden ocet nie jest wskazany przy wrzodach żołądka.

Oczywiście żadnego octu nie należy pić nierozcieńczonego. Najlepiej użyć 2 łyżek na pół szklanki wody. Jako kurację pijemy rozcieńczony ocet przed posiłkiem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak czytać etykietki na chlebie

Ocet w kosmetyce

Oprócz walorów kulinarnych ocet ma liczne zastosowania kosmetyczne.

  1. Mieszając 1/3 octu jabłkowego i 2/3 wody, otrzymamy świetny tonik, który wygładzi i rozjaśni cerę.
  2. Rozcieńczony w tych samych proporcjach możemy wykorzystać do płukania jamy ustnej – to świetny środek antybakteryjny.
  3. Możemy też dodać ocet jabłkowy do kąpieli czy płukać rozcieńczonym octem włosy, ale potem lepiej nie wychodzić z domu, bo niestety zapach szybko nie ulatuje.

Ocet a sprzątanie

Podczas sprzątania najlepiej sprawdzi się ocet spirytusowy. Nadaje się do mycia okien (nie zostawia smug), płytek, czyszczenia lodówki, dezynfekcji drewnianych desek do krojenia, pomaga usunąć kamień z czajników elektrycznych czy żelazka.

Który wybrać?

Do zastosowań kulinarnych lepszy i zdrowszy będzie ocet jabłkowy. Przyda się też do zastosowań kosmetycznych (pod warunkiem, że nie mamy randki w najbliższym czasie). Zaś ocet spirytusowy sprawdzi się jako ekologiczny środek czyszczący.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Wiesz, jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

6 sposobów, jak nie przytyć siedząc w domu

Ocet balsamiczny - cena, właściwości i zastosowanie

Ocet balsamiczny – cena, właściwości i zastosowanie

Justyna Mizera / arch. Justyna Mizera

Kawa jest zdrowa. Pod warunkiem, że nie jest to kawa po turecku

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×