Przejdź do treści

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Przepis na ciasto marchewkowe/Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną nowinkę, dzisiaj nikogo już nie zaskakuje, za to niemal każdy je lubi. Oto trzy pomysły na ten pyszny deser.

Ciasto marchewkowe jest lekkie i delikatne w smaku. Często dodaje się doń cynamonu, co nadaje mu piernikową nutę (to skojarzenie smakowe było zresztą wykorzystywane w przeszłości: w wielu peerelowskich książkach kucharskich znaleźć można receptury na „oszczędny piernik z marchwi”). Zwykle ciasto podaje się z warstwą kremowego serka, który dobrze kontrastuje z korzennym aromatem.

Dzisiaj proponuję trzy warianty smakowe ciasta marchewkowego, stanowiące odejście od jego klasycznego wizerunku. Pierwsza wersja zawiera dodatek płatków owsianych. Nie zabrakło w niej również białej warstwy serka, którą jednak, zamiast cukrem pudrem, dosłodziłam miodem. Tak jest zdrowiej i smaczniej.

W drugiej wersji dorzuciłam do ciasta maliny (można je zastąpić każdymi sezonowymi owocami: śliwkami, morelami, jeżynami, wiśniami), a całość oprószyłam niewielką ilością cukru pudru. Tak powstało ciasto podobne do ucieranego, z tym że ze zdrowym dodatkiem marchewki.

Trzecia wersja ciasta okraszona jest porcją chrupiącej, zdrowej kruszonki na bazie płatków owsianych i orzechów. Jeśli chcecie zaszaleć, do ciasta możecie dorzucić również orzechy, choć dobrze będą smakować tu też np. posiekane w paski suszone śliwki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ciasto marchewkowe w wersji klasycznej

Ciasto marchewkowe w wersji klasycznej. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis bazowy – składniki:

– 180 g mąki
– 20 g błyskawicznych płatków owsianych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminium
– 1 łyżeczka cynamonu
– 180 g brązowego cukru
– 2/3 szklanki oleju słonecznikowego (może być też rzepakowy)
– szczypta soli
– 1 szklanka drobno utartej marchewki
– 3 jajka
– 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego

Na kremową warstwę:

– 150 g kremowego serka twarogowego
– 2‒3 łyżeczki płynnego miodu

Jajka i cukier ubijamy. Dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia, mąkę, płatki owsiane, olej i sok. Mieszamy delikatnie. Dodajemy marchew, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23×23 cm lub okrągłej o średnicy 23 cm). Pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 40 minut.

W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy białą masę: miksujemy serek z miodem. Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie, smarujemy je warstwą serka.

Ciasto marchewkowe z sezonowymi owocami

Ciasto marchewkowe na nowo

Przepis bazowy na ciasto

Dodatkowo:

– 1 szklanka sezonowych owoców (malin, śliwek, wiśni, moreli itp.)
– cukier puder do posypania

Przygotowujemy ciasto według przepisu bazowego. Po wylaniu ciasta do formy wysypujemy na nie owoce. Pieczemy według przepisu bazowego.

Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe z orzechową kruszonką

Ciasto marchewkowe na nowo

Przepis bazowy na ciasto

Składniki na kruszonkę:

– ½ szklanki mąki
– ½ szklanki płatków owsianych
– ½ szklanki orzechów laskowych lub włoskich

– ½ szklanki cukru kryształu
– 50 g masła

 

Przygotowujemy kruszonkę: szybko zagniatamy mąkę, płatki, cukier i schłodzone, posiekane masło. Przekładamy do miski, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło.

Następnie przygotowujemy ciasto marchewkowe według przepisu bazowego. Po wylaniu ciasta do formy posypujemy je schłodzoną kruszonką. Następnie pieczemy ciasto zgodnie z przepisem bazowym.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×