Przejdź do treści

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Przepis na ciasto marchewkowe/Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną nowinkę, dzisiaj nikogo już nie zaskakuje, za to niemal każdy je lubi. Oto trzy pomysły na ten pyszny deser.

Ciasto marchewkowe jest lekkie i delikatne w smaku. Często dodaje się doń cynamonu, co nadaje mu piernikową nutę (to skojarzenie smakowe było zresztą wykorzystywane w przeszłości: w wielu peerelowskich książkach kucharskich znaleźć można receptury na „oszczędny piernik z marchwi”). Zwykle ciasto podaje się z warstwą kremowego serka, który dobrze kontrastuje z korzennym aromatem.

Dzisiaj proponuję trzy warianty smakowe ciasta marchewkowego, stanowiące odejście od jego klasycznego wizerunku. Pierwsza wersja zawiera dodatek płatków owsianych. Nie zabrakło w niej również białej warstwy serka, którą jednak, zamiast cukrem pudrem, dosłodziłam miodem. Tak jest zdrowiej i smaczniej.

W drugiej wersji dorzuciłam do ciasta maliny (można je zastąpić każdymi sezonowymi owocami: śliwkami, morelami, jeżynami, wiśniami), a całość oprószyłam niewielką ilością cukru pudru. Tak powstało ciasto podobne do ucieranego, z tym że ze zdrowym dodatkiem marchewki.

Trzecia wersja ciasta okraszona jest porcją chrupiącej, zdrowej kruszonki na bazie płatków owsianych i orzechów. Jeśli chcecie zaszaleć, do ciasta możecie dorzucić również orzechy, choć dobrze będą smakować tu też np. posiekane w paski suszone śliwki.

Ciasto marchewkowe w wersji klasycznej

Ciasto marchewkowe w wersji klasycznej. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis bazowy – składniki:

– 180 g mąki
– 20 g błyskawicznych płatków owsianych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminium
– 1 łyżeczka cynamonu
– 180 g brązowego cukru
– 2/3 szklanki oleju słonecznikowego (może być też rzepakowy)
– szczypta soli
– 1 szklanka drobno utartej marchewki
– 3 jajka
– 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego

Na kremową warstwę:

– 150 g kremowego serka twarogowego
– 2‒3 łyżeczki płynnego miodu

Jajka i cukier ubijamy. Dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia, mąkę, płatki owsiane, olej i sok. Mieszamy delikatnie. Dodajemy marchew, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23×23 cm lub okrągłej o średnicy 23 cm). Pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 40 minut.

W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy białą masę: miksujemy serek z miodem. Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie, smarujemy je warstwą serka.

Ciasto marchewkowe z sezonowymi owocami

Ciasto marchewkowe na nowo

Przepis bazowy na ciasto

Dodatkowo:

– 1 szklanka sezonowych owoców (malin, śliwek, wiśni, moreli itp.)
– cukier puder do posypania

Przygotowujemy ciasto według przepisu bazowego. Po wylaniu ciasta do formy wysypujemy na nie owoce. Pieczemy według przepisu bazowego.

Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe z orzechową kruszonką

Ciasto marchewkowe na nowo

Przepis bazowy na ciasto

Składniki na kruszonkę:

– ½ szklanki mąki
– ½ szklanki płatków owsianych
– ½ szklanki orzechów laskowych lub włoskich

– ½ szklanki cukru kryształu
– 50 g masła

 

Przygotowujemy kruszonkę: szybko zagniatamy mąkę, płatki, cukier i schłodzone, posiekane masło. Przekładamy do miski, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło.

Następnie przygotowujemy ciasto marchewkowe według przepisu bazowego. Po wylaniu ciasta do formy posypujemy je schłodzoną kruszonką. Następnie pieczemy ciasto zgodnie z przepisem bazowym.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: