Przejdź do treści

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Festiwal makaronów: makaron pszenny
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Makaron jest niedrogi, prosty w przygotowaniu, odżywczy i uniwersalny smakowo – łatwo komponuje się z większością składników. Pogłoski o jego kaloryczności już dawno zdementowano. Przegląd zaczynamy od makaronu pszennego.

Ten wyrabiany już przez nasze prababcie określamy mianem jajecznego. Dodatek jaj nadawał mu ładną barwę i sprawiał, że jego struktura stawała się delikatniejsza, niestety wzmacniał również kaloryczność pasty. Makaron bez jajek określamy po prostu mianem pszennego.

Ale żeby nie było za łatwo, należy wspomnieć, że makaron makaronowi nierówny. Ten z białej mąki jest uboższy w składniki odżywcze niż ten wyprodukowany w mąki z pełnego przemiału (pszennej razowej – nie mylić z razową żytnią), który jest bogatszy w mikroelementy i błonnik. Makaron pszenny razowy trawi się dłużej, dzięki czemu po jego zjedzeniu dłużej mamy uczucie sytości, sprawia również, że poziom cukru we krwi wolniej wzrasta.

Od „polskiego” makaronu pszennego trzeba odróżnić ten z pszenicy durum, najpopularniejszy we Włoszech. Durum to odmiana pszenicy o twardszych i trochę większych ziarnach, wskutek czego stosuje się rozróżnienie na twardą i miękką pszenicę. Mąkę, jaka powstaje z przemiału tego zboża, określa się mianem semoliny. I tu uwaga: polscy producenci często mylnie nazywają semoliną kaszę mannę, która nie jest produkowana z durum, lecz z naszej polskiej pszenicy.

Dzięki twardości pszenicy durum makaron z niej wykonany jest bardziej sprężysty, mniej klei się po ugotowaniu i ma piękny żółty kolor (mimo braku jajek). Nas oczywiście najbardziej interesują jego wartości odżywcze i jak się okazuje, również w tej działce wygrywa pasta z semoliny. Zawiera ona bowiem więcej błonnika, białka, fosforu, potasu, żelaza, miedzi, cynku czy kwasu foliowego niż ta na bazie zwykłej pszenicy. Jest również bogata w witaminy z grupy B, a dzięki obecności luteiny wspomaga wzrok i opóźnia procesy starzenia. Makaron z mąki durum ma mniej kalorii niż ten ze zwykłej oraz niski indeks glikemiczny. Ważne, by nie rozgotować makaronu, bo wówczas jego indeks glikemiczny rośnie! Optymalny czas gotowania pasty to 9–12 minut. Znany wszystkim zwrot al dente jest więc tu kluczem do zachowania wartości odżywczych makaronu (każdego!). Dobry makaron nie wymaga dodatku oleju, wystarczy, by gotował się w dużej ilości lekko osolonej wody (1 łyżeczka soli na 1 litr wody).

Niestety, pszenica durum nie nadaje się do uprawy w naszej strefie klimatycznej, za to świetnie przyjęła się w basenie Morza Śródziemnego, Kanady czy Argentyny. Jesteśmy więc „skazani” na semolinę sprowadzaną np. z Włoch, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

W ramach walki z jesienną szarugą polecam makaron z dyniowym pesto z dodatkiem orzechów włoskich i z zielonym akcentem – pietruszką.

Pesto z pieczonej dyni z orzechami włoskimi i pietruszką

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Składniki (na 4 porcje)

na pesto:

– 1 mała dynia o wadze ok. 1 kg
– 4 łyżki tartego parmezanu
– 3–4 łyżki oliwy
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz

makaron:

– 4 porcje pszennego makaronu razowego lub durum, ugotowanego zgodnie z zaleceniami na opakowaniu

dodatki:

– 1/2 pęczka kolendry
– garść orzechów włoskich

Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy z niej pestki. Połówki układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. przez mniej więcej 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy dynię do ostygnięcia.

W blenderze umieszczamy słonecznik, czosnek, parmezan, oliwę i cytrynę. Miksujemy na gładką masę, dodajemy wydrążony miąższ z dyni i miksujemy jeszcze chwilę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Gorący makaron mieszamy z pesto, posypujemy orzechami włoskimi i kolendrą. Makaron można skropić przed podaniem odrobiną oliwy.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Brukselka

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×