Przejdź do treści

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Zdjecie: Muhammad Ruqiyaddin / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Przed urlopem odchudzasz się, by świetnie wyglądać na plaży. Potem wyjeżdżasz, relaksujesz się i… zdrową dietę szlag trafia. Eksperci z Fundacji Banku Ochrony Środowiska oszacowali, że przeciętna polska czteroosobowa rodzina podczas dwóch tygodni nad morzem zjada nawet 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu! Jak tego uniknąć?

Jedz świadomie

Łatwo powiedzieć! Szczególnie na wakacjach typu all inclusive: tyle dań do wyboru – wszystkiego trzeba spróbować! No właśnie ‒ nie trzeba. Pomyśl, że jutro i przez kolejne dni również będzie ogromny wybór jedzenia, więc nie ma potrzeby najadać się na zapas. Jak się czujesz po obfitym posiłku w gorącym klimacie? Ospale i ciężko, brak ci energii. No właśnie! A akurat na wakacjach energia by się przydała, by móc spędzać czas tak, jak tylko masz ochotę. Korzystaj więc z regionalnych smaków: wybieraj dania lokalne i rozkoszuj się nimi! Nakładaj porcje na mniejsze talerzyki – im mniejszy talerz, tym mniej zjesz. Dowiedli tego m.in. amerykańscy naukowcy z Food and Brand Lab na Cornell University – badane dzieci, które miały podawane jedzenie na większych talerzach, zjadały go o 53 proc. więcej (!).

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Podczas urlopu nie odmawiaj sobie deseru. Ale wybieraj ten szczególny, na który naprawdę masz ochotę. Ciasto, które wybrałeś na deser wczoraj, nie było za specjalne? Dziś to samo ciasto będzie smakowało podobnie – nie warto go jeść. Zastanów się, czy w ogóle masz ochotę na coś słodkiego, zanim po to sięgniesz. Ciastko z kremem może mieć kaloryczność równoważną sporemu obiadowi… Dlatego jeśli dbasz o szczupłą sylwetkę, najlepiej zrobisz, jak wybierzesz sorbet lodowy, sałatkę owocową czy pyszny koktajl na bazie owoców.

Woda to podstawa!

Pij wodę. Dużo wody. Jeśli się odwodnisz, będziesz mieć gorsze samopoczucie, mogą pojawić się także obrzęki nóg. Woda to zdecydowanie najlepszy wybór. Słodkie napoje nie ugaszą pragnienia, a dodatkowo „uzupełnią” twoją dietę w cukier i sztuczne dodatki. Jeśli spędzasz wakacje aktywnie, oprócz wody możesz wybrać napoje dla sportowców, które uzupełnią minerały tracone podczas wysiłku z potem. Jednak pamiętaj, że takie napoje zawierają też cukry proste – dlatego jeśli wysiłek nie trwa powyżej godziny i nie pocisz się intensywnie, pozostań przy wodzie. Ale tej naturalnej, mineralnej, nie smakowej, która zawiera sporo cukru i sztucznych dodatków. Uważaj na alkohol! Głównie dlatego, że po jego spożyciu wszystkie dotychczasowe postanowienia i strategie żywieniowe przejdą na drugi plan. Tak działa alkohol – popuszcza hamulce, no i wzmaga apetyt. Poza tym sam w sobie ma sporo kalorii.

Jedz regularnie, co 3‒4 godziny: zapobiegniesz wilczemu głodowi, przez co łatwiej będzie ci utrzymać apetyt na wodzy. Poza tym regularne jedzenie jest szczególnie ważne, jeśli spędzasz urlop aktywnie, np. wędrując po górach – nie zapomnij wtedy o zabraniu ze sobą kanapek, owoców czy batonika muesli.

Jeśli wyjeżdżasz do nadmorskiej miejscowości, gdzie restauracje oferują głównie dania polskiej kuchni ‒ rybę w panierce, golonkę czy kiełbasę z grilla – spytaj o możliwość zamówienia połowy porcji. Możliwe też, że kucharz na twoją prośbę przygotuje rybę lub schab z grilla, bez panierki. Do dań zamawiaj dodatkową surówkę, najlepiej taką bez majonezu i śmietany. Zamiast frytek poproś o ziemniaki z wody – tych pieczonych raczej unikaj – zwykle wiele nie różnią się od frytek – tak jak one pływają w tłuszczu (wątpliwej jakości).

6 pułapek wakacji all inclusive

Jeśli będziesz się trzymać tych zasad, raczej nie wrócisz z urlopu z nadbagażem. Choć urlop to nie najlepszy moment na odchudzanie, jeśli właśnie jesteś w trakcie tego procesu, potraktuj wakacje raczej jako czas na utrzymanie wagi. Nie stawiaj sobie zbyt wysokich wymagań. W końcu to czas relaksu… Byle bez przesady!

 

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”