3 min.
Zaskakujące fakty o czekoladzie

Chocolate. Dark bitter chocolate chunks. Chocolate background
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Od dawna wiadomo, że czekolada poprawia nastrój i pomaga się skoncentrować. Ale okazuje się, że ci, którzy lubią czekoladę, mają także większe szanse na schudnięcie i otrzymanie… Nagrody Nobla!
Spis treści
Czekoladowy Nobel
Wraz z liczbą zjedzonych tabliczek czekolady wzrasta szansa na zostanie laureatem Nagrody Nobla. Choć brzmi to mało prawdopodobnie, taki właśnie wniosek płynnie z badań szwajcarskiego lekarza opublikowanych w prestiżowym „New England Journal of Medicine”.
Franz H. Messerli postanowił sprawdzić wpływ czekolady na inteligencję całych populacji. Porównał dane dotyczące spożycia czekolady w poszczególnych państwach oraz liczbę laureatów Nagrody Nobla z 22 krajów. Zestawianie ukazało zaskakującą zależność: im więcej przysmaku spożywa się rocznie w danym kraju, tym więcej noblistów wśród jego mieszkańców.
Ranking otwiera Szwajcaria. Każdy mieszkaniec tego kraju spożywa 120 tabliczek czekolady rocznie, a 25 przedstawicieli zostało uhonorowanych Nagrodą Nobla. Drugie miejsce wśród zjadaczy czekolady przypadło Szwedom, trzecie Duńczykom. Messerli znalazł też sposób na „zdobycie kolejnego narodowego Nobla” – wyliczył, że, by zyskać 1 noblistę, należy zwiększyć konsumpcję czekolady o 0,4 kg na mieszkańca na rok.
Najprzyjemniejsza dieta świata
Wciąż słyszymy, że słodycze tuczą i to właśnie z nich – w tym także z czekolady – rezygnujemy na diecie w pierwszej kolejności. Błąd. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili badania, z których jasno wynika: ludzie, którzy regularnie jedzą czekoladę, są szczuplejsi od tych, którzy sięgają po nią jedynie raz na jakiś czas („Archives of International Medicine”).
W badaniu porównano ilość spożywanej dziennie czekolady, dietę oraz wskaźnik masy ciała BMI 1000 uczestników eksperymentu. Podczas badania zestawiano ze sobą osoby o podobnej budowie ciała, nawykach żywieniowych oraz zbliżonym podejściu do codziennej aktywności fizycznej.
Okazało się, że osoby zjadające jedną lub kilka kostek czekolady dziennie są szczuplejsze od tych, które starają się jeść czekoladę jak najrzadziej. Z badań wynika, że największe znaczenie dla organizmu ma częstotliwość. Oznacza to, że najlepiej ulegać pokusie regularnie – najlepiej jeść 3 kostki nawet 5 razy w tygodniu. Jednorazowe pochłonięcie całej tabliczki czekolady pod koniec tygodnia nie przyniesie tego efektu – na skutek dużej jednorazowej dawki cukru możemy, co najwyżej, zyskać kilka mm w pasie.
Zdaniem naukowców za „wyszczuplającą” właściwość regularnie jedzonej czekolady odpowiadają zawarte w niej katcheiny (rodzaj flawonoidów). Katcheiny wspomagają budowanie i rzeźbienie mięśni, dzięki czemu organizm pozbywa się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Pomocna może być także zawarta w czekoladzie kofeina, która pobudza metabolizm do szybszej pracy.
Idealna i działająca skutecznie dawka czekolady to ok. 30 gramów dziennie, czyli trzy kostki. Sukces tkwi także w jakości. Zdecydowanie najzdrowsza jest czekolada gorzka, bo zawiera najmniej cukru i najwięcej kakao. Ci, których kusi wizja odbierania Nagrody Nobla (w sukience rozmiaru XXS), powinni o tym pamiętać.
Udostępnij
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020