Przejdź do treści

Zaskakujące fakty o czekoladzie. Sprawdź, czego jeszcze o niej nie wiedziałaś

Chocolate. Dark bitter chocolate chunks. Chocolate background
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Od dawna wiadomo, że czekolada poprawia nastrój i pomaga się skoncentrować. Ale okazuje się, że ci, którzy lubią czekoladę, mają także większe szanse na schudnięcie i otrzymanie… Nagrody Nobla!

Czekoladowy Nobel

Wraz z liczbą zjedzonych tabliczek czekolady wzrasta szansa na zostanie laureatem Nagrody Nobla. Choć brzmi to mało prawdopodobnie, taki właśnie wniosek płynnie z badań szwajcarskiego lekarza opublikowanych w prestiżowym „New England Journal of Medicine”.

Franz H. Messerli postanowił sprawdzić wpływ czekolady na inteligencję całych populacji. Porównał dane dotyczące spożycia czekolady w poszczególnych państwach oraz liczbę laureatów Nagrody Nobla z 22 krajów. Zestawianie ukazało zaskakującą zależność: im więcej przysmaku spożywa się rocznie w danym kraju, tym więcej noblistów wśród jego mieszkańców.

Ranking otwiera Szwajcaria. Każdy mieszkaniec tego kraju spożywa 120 tabliczek czekolady rocznie, a 25 przedstawicieli zostało uhonorowanych Nagrodą Nobla. Drugie miejsce wśród zjadaczy czekolady przypadło Szwedom, trzecie Duńczykom. Messerli znalazł też sposób na „zdobycie kolejnego narodowego Nobla” – wyliczył, że, by zyskać 1 noblistę, należy zwiększyć konsumpcję czekolady o 0,4 kg na mieszkańca na rok.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Najprzyjemniejsza dieta świata

Wciąż słyszymy, że słodycze tuczą i to właśnie z nich – w tym także z czekolady – rezygnujemy na diecie w pierwszej kolejności. Błąd. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili badania, z których jasno wynika: ludzie, którzy regularnie jedzą czekoladę, są szczuplejsi od tych, którzy sięgają po nią jedynie raz na jakiś czas („Archives of International Medicine”).

W badaniu porównano ilość spożywanej dziennie czekolady, dietę oraz wskaźnik masy ciała BMI 1000 uczestników eksperymentu. Podczas badania zestawiano ze sobą osoby o podobnej budowie ciała, nawykach żywieniowych oraz zbliżonym podejściu do codziennej aktywności fizycznej.

Okazało się, że osoby zjadające jedną lub kilka kostek czekolady dziennie są szczuplejsze od tych, które starają się jeść czekoladę jak najrzadziej. Z badań wynika, że największe znaczenie dla organizmu ma częstotliwość. Oznacza to, że najlepiej ulegać pokusie regularnie – najlepiej jeść 3 kostki nawet 5 razy w tygodniu. Jednorazowe pochłonięcie całej tabliczki czekolady pod koniec tygodnia nie przyniesie tego efektu – na skutek dużej jednorazowej dawki cukru możemy, co najwyżej, zyskać kilka mm w pasie.

Zdaniem naukowców za „wyszczuplającą” właściwość regularnie jedzonej czekolady odpowiadają zawarte w niej katcheiny (rodzaj flawonoidów). Katcheiny wspomagają budowanie i rzeźbienie mięśni, dzięki czemu organizm pozbywa się nadmiaru tkanki tłuszczowej.  Pomocna może być także zawarta w czekoladzie kofeina, która pobudza metabolizm do szybszej pracy.

Idealna i działająca skutecznie dawka czekolady to ok. 30 gramów dziennie, czyli trzy kostki. Sukces tkwi także w jakości. Zdecydowanie najzdrowsza jest czekolada gorzka, bo zawiera najmniej cukru i najwięcej kakao. Ci, których kusi wizja odbierania Nagrody Nobla (w sukience rozmiaru XXS), powinni o tym pamiętać.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×