Co zjeść na deser? Ciasto batatowe
Ciasto na diecie? Właśnie tak! Ciasto batatowe smakuje jak mus w stylu brownie i nie odstaje absolutnie niczym od najprawdziwszych słodkości.
Ciasto na diecie? Właśnie tak! To idealna opcja na weekendy, podczas których często tracicie wolę walki, a pokusy są znacznie większe. Ciasto batatowe smakuje jak mus w stylu brownie i nie odstaje absolutnie niczym od najprawdziwszych słodkości.
Składniki:
– 400 g batatów,
– dojrzały banan,
– 4 łyżki mąki gryczanej,
– 2 jajka,
– 2 łyżki naturalnego kakao,
– 150 ml mleka kokosowego (nie UHT),
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka ksylitolu
– 3‒4 kostki gorzkiej czekolady,
– wiórki kokosowe,
– olej kokosowy,
– forma aluminiowa na ciasto.
Do smaku możecie dodać 30 g ulubionej odżywki białkowej.
Sposób przygotowania
Wrzućcie bataty w skórce do gotującej się wody. Gotujcie tak długo, aż będą miękkie. Do miski wbijcie 2 całe jaja, wsypcie mąkę, ksylitol, kakao i dodajcie proszku do pieczenia. Powoli wszystko to zblendujcie, tak aby powstała jednolita konsystencja. Kolejno dodajcie odżywkę białkową i pokrojonego banana. I blendujcie dalej. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, możecie dolać kieliszek mleka kokosowego. Miękkie bataty (warto je ostudzić przez mniej więcej 15 min) obierzcie ze skórki i wrzućcie do blendera. Mieszajcie do momentu, aż powstanie papka. Co jakiś czas dolewajcie mleka kokosowego.
Zmieszajcie masę batatową z drugą wcześniej przygotowaną masą. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Foremkę na ciasto przesmarujcie olejem kokosowym, tak aby ciasto nie przywarło do niej w trakcie pieczenia, i wlejcie do niej masę. Włóżcie do piekarnika na 25‒30 minut.
Kiedy ciasto będzie gotowe, odstawcie je, aby się schłodziło. W międzyczasie zróbcie polewę czekoladową. Do garnuszka wlejcie 2 łyżki mleka kokosowego i wrzućcie 2 kostki gorzkiej czekolady. Kiedy konsystencja zacznie robić się gęsta, wlejcie kolejne 2 łyżki mleka kokosowego i dodajcie 2 kostki gorzkiej czekolady. Masę rozprowadźcie łyżką po powierzchni ciasta i posypcie wiórkami kokosowymi.
Przed podaniem posypcie je wiórkami kokosowymi.
Zdjęcie: masz.talerz
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy dobrze się schłodzi.
Zdjęcie: masz.talerz
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?