Co pić po treningu? Koktajl!
To, co wypijemy tuż po wysiłku fizycznym, ma ogromne znaczenie. Można oczywiście sięgnąć po gotowe proteinowe szejki, ale po co? Lepiej regenerujący koktajl przygotować w domu i zgarnąć ze sobą na trening. Nasze 3 typy koktajli lecą do was!
Po co w ogóle pić proteinowy koktajl po treningu? Osoba uprawiająca intensywny wysiłek fizyczny w wyniku każdego treningu wprowadza swój organizm w stan katabolizmu, czyli (w dużym uproszczeniu) stan rozpadu białek w tkance mięśniowej. Odpowiednie odżywianie potreningowe pozwoli zmniejszyć intensywność i skrócić czas trwania tzw. zakwaszenia mięśni, a także przyspieszyć regenerację.
Najlepiej więc tuż po treningu (nawet 5 minut po) wypić koktajl złożony z węglowodanów prostych i białek. Węglowodany proste (zwłaszcza z połączeniu z białkami) szybko się wchłaniają i wywołują wyrzut insuliny, która z kolei ma działanie anaboliczne i ułatwia transport glukozy do mięśni. Obecnie przyjmuje się, że po treningu powinniśmy spożywać 0,8 g węglowodanów i 0,4 g białek na każdy kilogram masy ciała. Tak więc dla osoby ważącej 65 kg najlepszy będzie szejk zawierający ok. 50 g węglowodanów i 26 g białek.
Osobiście odradzam korzystanie z gotowych mieszanek białkowych o sztucznych smakach wzbogaconych substancjami słodzącymi. Oto moje 3 propozycje koktajli własnej roboty przyrządzonych z alternatywnych odżywek białkowych i owoców bogatych w sacharozę.
Sposób wykonania jest zawsze taki sam. Umyte i obrane owoce z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki koktajl. Potem pakujemy do torby treningowej i wypijamy po treningu. Jak one wtedy smakują…!
Podstawowy koktajl bananowy
Składniki:
– ok. 150 g dojrzałego banana (z czarnymi kropkami)
– 250 ml wody z kokosa
– 2 szczypty cynamonu
– 1 miarka bezsmakowego białka serwatkowego
Zielony koktajl wegański
Składniki:
– 250 g melona kantalupa
– 200 g dojrzałego świeżego ananasa
– 10 g syropu z agawy
– 200 ml mleka migdałowego
– 2 miarki białka konopnego
Koktajl zielona herbata
Składniki:
– 250 g mango
– 1 łyżeczka naturalnego miodu
– 250 ml zaparzonej, ostudzonej zielonej herbaty
– 1 miarka bezsmakowego białka serwatkowego
Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?