Przejdź do treści

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Tekst o buraczkowym risotto z kozim serem. Na zdjęciu: Miska jedzenia z łyżką i ziołami - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Na zewnątrz zimno, a nasze ciała pragną ciepła. Zafundujmy im wewnętrzną rozgrzewkę. Tym razem odstawiamy na bok napary imbirowe, zupy i gulasze. Dziś na talerzu trochę przyjemnego ciepła zapewni burak w duecie z kozim serem. Nie ma lepszego połączenia!

Dlaczego warto jeść buraki?

To idealny czas na dania z buraków. Zwykły tani burak kryje w sobie prawdziwą moc. Ma pozytywny wpływ na układ krwionośny i układ odpornościowy. Warto po niego sięgnąć przy zaburzeniach związanych z anemią. Poza tym obniża ciśnienie krwi i normuje poziom cholesterolu. Zawiera kwas foliowy, witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz witaminę B6. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Tylko jeść! Uwaga, cukrzycy – buraki mają wysoki indeks glikemiczny.

Buraki upieczemy dzień wcześniej – dzięki temu zachowają piękny kolor i słodki smak. Risotto wzbogacimy kozim serem i aromatycznym tymiankiem. To połączenie rozgrzewające i sycące.

Imbir, miód, cytryna i zioła

Przepis na buraczkowe risotto z kozim serem

Składniki:

– 4 duże buraki
– gałązka rozmarynu
– olej ryżowy
– 100 g ryżu do risotto
– 5 łyżek soku z buraka
– 600 ml bulionu warzywnego
– 2 ząbki czosnku
– duża cebula
– łyżeczka startego imbiru
– około 6 łyżek koziej roladki
– kilka gałązek tymianku
– łyżeczka za’ataru
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dzień wcześniej buraki nakłuj widelcem, skrop olejem, posyp szczyptą soli i razem z igłami rozmarynu zawiń w folię do pieczenia. Piecz w temperaturze 250 stopni, aż będą miękkie.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany olej.

Zdjęcie: masz.talerz

Składniki podsmaż przez chwilę z odrobiną soli. Dodaj ryż i imbir.

przepis-na-risotto-z-burakami

Zdjęcie: masz.talerz

Po chwili zacznij stopniowo dolewać bulion. Wlej pierwszą chochlę, a kolejne wtedy, gdy ryż wchłonie poprzedni płyn. W ten sposób wykorzystaj cały przygotowany wywar.

przepis-na-risotto

Zdjęcie: masz.talerz

Na koniec dodaj sok z buraków i buraki starte na drobnych oczkach tarki.

przepis-na-risotto

Zdjęcie: masz.talerz

Dopraw za’atarem, solą i pieprzem. Ryż podawaj z kozim serem i tymiankiem.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?