Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!
Na zewnątrz zimno, a nasze ciała pragną ciepła. Zafundujmy im wewnętrzną rozgrzewkę. Tym razem odstawiamy na bok napary imbirowe, zupy i gulasze. Dziś na talerzu trochę przyjemnego ciepła zapewni burak w duecie z kozim serem. Nie ma lepszego połączenia!
Dlaczego warto jeść buraki?
To idealny czas na dania z buraków. Zwykły tani burak kryje w sobie prawdziwą moc. Ma pozytywny wpływ na układ krwionośny i układ odpornościowy. Warto po niego sięgnąć przy zaburzeniach związanych z anemią. Poza tym obniża ciśnienie krwi i normuje poziom cholesterolu. Zawiera kwas foliowy, witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz witaminę B6. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Tylko jeść! Uwaga, cukrzycy – buraki mają wysoki indeks glikemiczny.
Buraki upieczemy dzień wcześniej – dzięki temu zachowają piękny kolor i słodki smak. Risotto wzbogacimy kozim serem i aromatycznym tymiankiem. To połączenie rozgrzewające i sycące.
Przepis na buraczkowe risotto z kozim serem
Składniki:
– 4 duże buraki
– gałązka rozmarynu
– olej ryżowy
– 100 g ryżu do risotto
– 5 łyżek soku z buraka
– 600 ml bulionu warzywnego
– 2 ząbki czosnku
– duża cebula
– łyżeczka startego imbiru
– około 6 łyżek koziej roladki
– kilka gałązek tymianku
– łyżeczka za’ataru
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dzień wcześniej buraki nakłuj widelcem, skrop olejem, posyp szczyptą soli i razem z igłami rozmarynu zawiń w folię do pieczenia. Piecz w temperaturze 250 stopni, aż będą miękkie.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany olej.
Zdjęcie: masz.talerz
Składniki podsmaż przez chwilę z odrobiną soli. Dodaj ryż i imbir.
Zdjęcie: masz.talerz
Po chwili zacznij stopniowo dolewać bulion. Wlej pierwszą chochlę, a kolejne wtedy, gdy ryż wchłonie poprzedni płyn. W ten sposób wykorzystaj cały przygotowany wywar.
Zdjęcie: masz.talerz
Na koniec dodaj sok z buraków i buraki starte na drobnych oczkach tarki.
Zdjęcie: masz.talerz
Dopraw za’atarem, solą i pieprzem. Ryż podawaj z kozim serem i tymiankiem.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?