Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Nareszcie robi się trochę cieplej, a nasz organizm woła o wewnętrzne ochłodzenie. Domowe lody są proste, zdrowe, pyszne i można po nie sięgnąć, gdy tylko ma się ochotę.
Lody bananowe
Głównym składnikiem naszych lodów są banany. To niesamowite, że po zamrożeniu stają się jeszcze pyszniejsze! Banany to źródło potasu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Nie zapomnijmy o zawartości witamin takich jak A, E, K, C oraz kwasu foliowego. Banany świetnie sprawdzą się podczas problemów z żołądkiem, niestrawnością oraz nadciśnieniem. Cechują się wysoką zawartością błonnika, co oznacza, że mogą przyczynić się do obniżenia cholesterolu oraz sycą na dłużej. Na banany powinny uważać osoby chore na cukrzycę i będące na diecie. To dlatego, że owoce te mają wysoki indeks glikemiczny i są kaloryczne.
Robimy domowe lody?
Przepis na domowe lody bananowe
Składniki:
- 1 średnio dojrzały banan,
- 3-4 paski gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao,
- łyżka syropu klonowego,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- do posypania: wiórki kokosowe, nasiona chia, płatki owsiane, migały, jagody goji
Przygotowanie:
Banana pokrój w grube plastry.
alt=”przepis na lody z mrozonych bananow” />
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
W odstępach rozłóż na papierze do pieczenia i włóż do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj olej i syrop. Połącz składniki. Odstaw na bok. Banany wyjmij z zamrażalki i zamocz w czekoladzie tak aby pokryła cały owoc.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Posyp ulubionymi dodatkami.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw ponownie do zamrażalki na ok. 20 minut. Jedz od razu. Przechowuj w pojemniku w zamrażarce.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?