3 min.
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz częściej używa się go do koktajli owocowych czy ciast. My zrobimy z niego lody. Wegańskie i bez grama cukru!
Wielu z nas ma kiepskie wspomnienia dotyczące szpinaku, szczególnie z dzieciństwa, kiedy to dostawaliśmy niezbyt apetycznie wyglądającą zieloną papkę. Szpinak jednak warto jeść, głównie ze względu na wartości odżywcze i moc witamin. Jest on doskonałym źródłem magnezu, potasu, kwasu foliowego, witaminy C i E. Badania dowodzą, że regularne spożywanie tego warzywa chroni przed miażdżycą. Ponadto szpinak ma właściwości antynowotworowe.
Przemycajmy więc szpinak do różnych dań, nawet jeśli nie przepadamy za jego smakiem, bo zmiksowany na przykład z bananem jest praktycznie niewyczuwalny. Banany zawierają naturalne cukry, więc znakomicie sprawdzają się jako słodka przekąska. Dzięki temu dostarczają sporo energii na długi czas. W ich skład wchodzą węglowodany i błonnik, który dobrze wpływa na trawienie. Owoce te po zamrożeniu i zmiksowaniu przypominają konsystencją lody, dlatego to właśnie banany są bazą do naszej wegańskiej propozycji.
Odczaruj z nami szpinak!
Składniki:
– 3 banany
– 3‒4 garści szpinaku
– kilka listków mięty
– chlust wody (opcjonalnie)
– łyżkę soku z cytryny
Przygotowanie:
Dzień wcześniej banany pokrój w plasterki, rozłóż w odstępach na desce albo tacce i włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie przełóż do woreczka i ponownie umieść w zamrażarce. Następnego dnia umyj i osusz szpinak.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Do bananów wciśnij sok z cytryny, dodaj miętę i szpinak.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Zmiksuj całość na jednolitą masę. Jeśli ciężko się miksuje, dodaj chlust wody.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Przelej całość do pojemnika i zamroź. Lody możesz podawać w zwykłej miseczce albo w rożku.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022