Przejdź do treści

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Na zielono - lody szpinakowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz częściej używa się go do koktajli owocowych czy ciast. My zrobimy z niego lody. Wegańskie i bez grama cukru!

Wielu z nas ma kiepskie wspomnienia dotyczące szpinaku, szczególnie z dzieciństwa, kiedy to dostawaliśmy niezbyt apetycznie wyglądającą zieloną papkę. Szpinak jednak warto jeść, głównie ze względu na wartości odżywcze i moc witamin. Jest on doskonałym źródłem magnezu, potasu, kwasu foliowego, witaminy C i E. Badania dowodzą, że regularne spożywanie tego warzywa chroni przed miażdżycą. Ponadto szpinak ma właściwości antynowotworowe.

Przemycajmy więc szpinak do różnych dań, nawet jeśli nie przepadamy za jego smakiem, bo zmiksowany na przykład z bananem jest praktycznie niewyczuwalny. Banany zawierają naturalne cukry, więc znakomicie sprawdzają się jako słodka przekąska. Dzięki temu dostarczają sporo energii na długi czas. W ich skład wchodzą węglowodany i błonnik, który dobrze wpływa na trawienie. Owoce te po zamrożeniu i zmiksowaniu przypominają konsystencją lody, dlatego to właśnie banany są bazą do naszej wegańskiej propozycji.

Odczaruj z nami szpinak!

Owsianka z orzechami i jabłkami

Składniki:

– 3 banany
– 3‒4 garści szpinaku
– kilka listków mięty
– chlust wody (opcjonalnie)
– łyżkę soku z cytryny

Przygotowanie:

Dzień wcześniej banany pokrój w plasterki, rozłóż w odstępach na desce albo tacce i włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie przełóż do woreczka i ponownie umieść w zamrażarce. Następnego dnia umyj i osusz szpinak.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Do bananów wciśnij sok z cytryny, dodaj miętę i szpinak.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zmiksuj całość na jednolitą masę. Jeśli ciężko się miksuje, dodaj chlust wody.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przelej całość do pojemnika i zamroź. Lody możesz podawać w zwykłej miseczce albo w rożku.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×