Przejdź do treści

9 produktów, które regulują poziom cukru

avocado
9 produktów, które regulują poziom cukru Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Istotą cukrzycy, a także stanu przedcukrzycowego, jest zbyt wysoki poziom cukru we krwi utrzymujący się długo po posiłkach z powodu bądź to braku insuliny, bądź niewrażliwości organizmu na insulinę. Lub z obu tych powodów na raz. Czy można pomóc sobie dietą?

Cukier krążący we krwi uszkadza nerwy, naczynia krwionośne i nerki, stąd bardzo ważne jest, aby jak najszybciej cukrzycę zdiagnozować i rozpocząć właściwe leczenie. Polega ono nie tylko na farmakoterapii, ale także na wdrożeniu codziennej aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. Podstawowe zasady diety dla osób borykających się z problemem wysokiego cukru obejmują: regularne jedzenie niedużych posiłków, eliminację cukrów prostych i szybko przyswajalnych (zawartych głównie w słodyczach, białym pieczywie i makaronie) na rzecz węglowodanów wolno przyswajalnych (zawartych w pełnych ziarnach, warzywach i roślinach strączkowych) oraz zwiększenie ilości błonnika i zdrowych tłuszczów.

A jak to wygląda w praktyce? Dietetycy wyróżnili kilka produktów, które mają moc obniżania poziomu cukru we krwi. Oto one:

Orzechy włoskie

To prawdziwa bomba błonnikowo-proteinowa, na dodatek z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zatem doskonała przekąska będąca alternatywą dla chipsów czy batoników. Z badań opublikowanych na łamach American Journal of Clinical Nutrition wynika, że ludzie, którzy jedzą dużo orzechów, są szczuplejsi niż ci, którzy orzechów nie jedzą. A wiadomo, że zrzucenie nadprogramowych kilogramów jest konieczne, aby zacząć kontrolować poziom cukru we krwi.

Ponadto zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do podniesienia w organizmie stężenia dobrego cholesterolu HDL, który chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Orzechy zawierają też znaczne ilości magnezu, potasu i fosforu. Orzechy można podgryzać jako samodzielną przekąskę lub dodawać je do jogurtu, płatków czy sałatek.

Awokado

To jedyny owoc będący źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto zawiera około 20 różnych witamin i składników mineralnych, takich jak: potas, luteina, beta-karoten, witamina C i E oraz błonnik. Dzięki takiej kombinacji awokado nie tylko wspomaga działanie insuliny obniżające poziom cukru we krwi, ale pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi oraz wspomaga odchudzanie. Miękkie, roztarte awokado można z powodzeniem stosować na kanapki zamiast masła lub używać go jako zdrowego zamiennika majonezu.

pęczek ziół

Chleb Ezechiela (lub inny domowy chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie)

Tradycyjny, biblijny przepis na chleb Ezechiela brzmi: „Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb”. Ale równie dobroczynne właściwości przeciwcukrzycowe ma każdy chleb pieczony z pełnego ziarna, na zakwasie (zamiast orkiszowego może być żytni), zwłaszcza jeśli jest z dodatkiem roślin strączkowych, takich jak bób czy soczewica. Taka mieszanka pełnych ziaren i roślin strączkowych to skarbnica wolno przyswajalnych węglowodanów (dzięki którym poziom cukru we krwi nie skacze gwałtownie, lecz jest przez dłuższy czas stabilny), błonnika oraz witamin (m.in. z grupy B).

Pestki dyni

To niezwykle bogate źródło magnezu – pierwiastka niezbędnego w ponad 300 procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Udowodniono, że niedobór magnezu przyczynia się do powstania tzw. oporności na insulinę, czyli sytuacji, w której poziom cukru nie ulega obniżeniu pomimo obecności insuliny. Dlatego zwiększenie dziennego spożycia magnezu o 100 miligramów zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o blisko 15 procent. Tymczasem dwie łyżeczki pestek dyni zawierają aż 74 miligramy magnezu, czyli jedną czwartą rekomendowanego dziennego spożycia tego minerału. Pestki dyni, podobnie jak orzechy, można jeść jako samodzielną przekąskę lub dodawać je do muesli, sałatek lub chleba.

Truskawki

Działanie przeciwcukrzycowe mają flawonoidy obecne w tych owocach, a zwłaszcza jeden z nich – fizetyna. Badania obserwacyjne prowadzone na ludziach potwierdziły, że jedzenie truskawek zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, natomiast badania na myszach już chorujących na cukrzycę dowiodły, że fizetyna chroni przed powikłaniami cukrzycy, takimi jak uszkodzenia nerek i mózgu. Obecnie fizetyna testowana jest w laboratoriach jako potencjalny lek przeciwcukrzycowy. Ponadto, truskawki są doskonałym źródłem witaminy C.

Nasiona szałwii hiszpańskiej (nasiona chia)

Obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, flawonoidy i inne przeciwutleniacze, a także magnez, cynk, żelazo i wapń (stężenie wapnia w nasionach chia jest większe niż w mleku). Wszystkie te składniki pomagają utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach, przez co zmniejszają ryzyko rozwinięcia się cukrzycy oraz jej powikłań. Ale na tym nie kończy się ich prozdrowotne działanie – pomagają też zapobiegać chorobom serca i nadciśnieniu, osteoporozie, depresji i nadwadze. Szałwia hiszpańska była rośliną powszechnie stosowaną przez Azteków. Jej uprawa była trzecią najważniejszą uprawą tego ludu – po fasoli i kukurydzy. Nasiona chia można dodawać do jogurtu, płatków lub chleba.

Imbir

Słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwprzeziębieniowych, ale jak się okazuje, pomaga także w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Naukowcy twierdzą, że zawarte w wyciągu z imbiru polifenole zwiększają wchłanianie cukru z krwi m.in. przez komórki mięśniowe. Inna teoria mówi, że imbir „podkręca” aktywność enzymów wątrobowych, co także wspomaga gospodarkę węglowodanami.

Przeziębienie, a może coś więcej? Jak rozpoznać czy to nie grypa? / AdobeStock

Szpinak

To skarbnica potasu, a niski poziom potasu w organizmie wiązany jest ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy oraz jej powikłań. Filiżanka szpinaku po ugotowaniu zawiera ponad 800 miligramów potasu, podczas gdy filiżanka bananów uważanych za jedno z bogatszych źródeł tego pierwiastka zawiera go niewiele ponad 500 miligramów. Ponadto szpinak, podobnie jak inne zielone warzywa (jarmuż, natka pietruszki, kapusta), ma bardzo niską zawartość węglowodanów, a za to jest bogaty w błonnik, który daje uczucie sytości i hamuje apetyt, sprawiając, że łatwiej jest utrzymać odpowiedni limit kalorii.

Cynamon

To przyprawa o szerokim spektrum właściwości leczniczych. Obniżanie poziomu cukru jest tylko jedną z nich. Cynamon powszechnie stosowany był już w starożytności oraz wykorzystywany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej. Obecnie prowadzi się badania nad zastosowaniem cynamonu w leczeniu różnych chorób, w tym cukrzycy. W jednym z eksperymentów przeprowadzonym przez szwedzkich naukowców jednej grupie osób podano pudding ryżowy z cynamonem, a drugiej ryż bez tej przyprawy. Okazało się, że u osób, które zjadły potrawę z cynamonem, obniżył się poziom cukru we krwi.

W następnym badaniu testowano właściwości lecznicze sproszkowanego cynamonu podanego w postaci pigułki. Pigułki te zażywały, codziennie przez miesiąc, osoby chorujące na cukrzycę typu 2. Po miesiącu u badanych zaobserwowano spadek poziomu glukozy we krwi, u niektórych nawet o 30 procent. Dodatkowo redukcji uległo stężenie trójglicerydów oraz cholesterolu.

Jeśli borykasz się z wysokim poziomem cukru, koniecznie włącz te produkty do swojej diety. I nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?