Przejdź do treści

Kwas chlebowy ma więcej zalet, niż myślisz. Pij go więc na zdrowie!

Kwas chlebowy to doskonała alternatywa dla napojów gazowanychIStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Doskonale gasi pragnienie, odbudowuje mikroflorę jelitową, a także podnosi odporność. Tani, prosty w przyrządzeniu i dostępny dla każdego! Kwas chlebowy wraca do łask. O właściwości tego napoju pytamy dr inż. Annę Hinburg, dietetyk kliniczną i edukatorkę żywieniową.

Kwas chlebowy: co to jest?

Kwas chlebowy wytwarzany jest przez fermentację chleba. Uważany jest za napój bezalkoholowy, chociaż zawiera niską wartość alkoholu (około 0,7-2,2 proc). Dodaje się do niego cukier, drożdże i zależnie od upodobań różne dodatki, np. miętę czy żurawinę.

Trunek ten charakteryzuje się słodko-kwaśnym zapachem i lekko chlebowym smakiem. Ma bursztynowy kolor. Skutecznie gasi pragnienie. Długo też utrzymuje niską temperaturę, jeśli go wcześniej schłodzimy. Dlatego świetnie sprawdza się w upalne dni.

Kwas chlebowy ma długą historię i bogatą tradycję. Jego początki sięgają X wieku. Wytwarzały go ludy słowiańskie na terenach Polski, Litwy, Ukrainy, Białorusi i Rosji. Początkowo pili go biedacy, bo był to trunek tani i łatwy do przyrządzenia. Doskonale gasił pragnienie podczas żniw i orzeźwiał. Wkrótce z chłopskich stołów trafił na królewskie. Okazało się, że świetnie sprawdza się także jako napój leczniczy: łagodził bowiem dolegliwości żołądkowe po obfitych ucztach. Jego receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziś znów wraca do łask.

Naturalny probiotyk

O właściwości tego napoju zapytaliśmy dr inż. Annę Hinburg, dietetyczkę kliczniczną oraz edukatorkę żywieniową Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w   Olsztynie.

– Kwas chlebowy ma bardzo dużo walorów, głównie dlatego że zawiera pałeczki kwasu mlekowego – odpowiada. – To powoduje, że staje się on naturalnym probiotykiem. Probiotyki regulują pracę przewodu pokarmowego wzbogacając go w bakterie kwasu mlekowego, który z kolei reguluje mikroflorę. Dzięki temu probiotyki poprawiają odporność.

Ale to nie koniec zalet tego trunku.

– Jest on źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1 oraz C, E. Te ostanie to witaminy młodości, które wiążą wolne rodniki i działają antynowotworowo. Kwas chlebowy jest też źródłem selenu oraz cynku – wylicza dr inż. Anna Hinburg.

dr inż. Anna Hinburg, dietetyczka kliniczna Arch. prywatne

Komu jest szczególnie zalecany kwas chlebowy?

– Ma działanie antyzapalne, więc znajdzie zastosowanie u pacjentów, którzy chorują np. na cukrzycę, nowotwory, grzybicę, czy zapalenie stawów – odpowiada dietetyczka.

Czy są osoby, które nie mogą go spożywać?

– Jest to napój bezalkoholowy, ale jako że powstaje w wyniku fermentacji, może zawierać pewne ilość alkoholu. Dlatego zwłaszcza w przypadku dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących zalecałabym ostrożność w spożywaniu tego trunku. W kwasie chlebowym występuje beznoesan sodu, który spożywany w dużych ilościach, np. u osób z chorobą wrzodową będzie potęgował dolegliwości bólowe poprzez podrażnienie błony śluzowej żołądka.

Oprócz właściwości prozdrowotnych, napój ten doskonale orzeźwia.

– Kwas chlebowy idealnie gasi pragnienie, więc sprawdzi się letnia porą. Porcja wskazana do dziennego spożycia to 2 szklanki (300-500 ml). Tradycyjny smak ma w sobie naturalną goryczkę i nie wszyscy go lubią, ale w upalne dni idealnie zastępuje gazowane napoje – mówi dr inż. Anna Hinburg

Niestety kwas chlebowy, który znajdujemy w sklepach, może zawierać konserwanty. Jak wybrać ten najlepszy?

Sprawdzajmy dokładnie skład produktu: patrzymy, czy nie ma w sobie konserwantów i utrwalaczy. Im mniej składników dodawanych, a im więcej naturalnych, tym lepiej – odpowiada lekarka.

Dietetyk kliniczna zaleca, aby sprawdzić także datę ważności na opakowaniu.

– Kwas chlebowy przygotowywany w warunkach domowych powinien być spożyty do 4 tygodni. Jeśli kwas chlebowy kupujemy w sklepie, spójrzmy na jego datę ważności. Jeśli wynosi ona pół roku lub dłużej, to z pewnością napój ten zawiera środki konserwujące – ostrzega dr inż. Anna Hinburg.

I zachęca, aby przygotowywać ten napój w domu. A jest to bardzo proste. Wystarczą nam:

  • 50 g rodzynek,
  • 10 g drożdży,
  • pół cytryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • kromka chleba.

Gotujemy w rondlu 5 l wody. Czerstwy chleb (najlepiej żytni lub razowy) kroimy na kawałki i podsuszamy w piekarniku (2-3 minuty w 220 st. C). Podpieczone kawałki umieszczamy w dużym słoiku i zalewamy wrzącą wodą. Całość przykrywamy się ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na 24 godziny. Drożdże należy rozkruszyć w słoiku, zasypać cukrem i zalać ciepłą (nie gorącą!) wodą. Odstawiamy na 5-10 minut do zrobienia się piany. Kwas odcedzamy, kawałki rozmoczonego chleba wyrzucamy, a bazę mieszamy z wrzącą wodą wymieszaną z cukrem. Dodajemy rozczyn drożdżowy, sparzone rodzynki, mieszamy i przelewamy do słoików. Dokładnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce min. 3-4 dni. Po tym czasie kwas chlebowy jest gotowy do picia.

przepis pochodzi ze strony: gotujmy.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: