Przejdź do treści

Kwas chlebowy ma więcej zalet, niż myślisz. Pij go więc na zdrowie!

Kwas chlebowy to doskonała alternatywa dla napojów gazowanychIStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Doskonale gasi pragnienie, odbudowuje mikroflorę jelitową, a także podnosi odporność. Tani, prosty w przyrządzeniu i dostępny dla każdego! Kwas chlebowy wraca do łask. O właściwości tego napoju pytamy dr inż. Annę Hinburg, dietetyk kliniczną i edukatorkę żywieniową.

Kwas chlebowy: co to jest?

Kwas chlebowy wytwarzany jest przez fermentację chleba. Uważany jest za napój bezalkoholowy, chociaż zawiera niską wartość alkoholu (około 0,7-2,2 proc). Dodaje się do niego cukier, drożdże i zależnie od upodobań różne dodatki, np. miętę czy żurawinę.

Trunek ten charakteryzuje się słodko-kwaśnym zapachem i lekko chlebowym smakiem. Ma bursztynowy kolor. Skutecznie gasi pragnienie. Długo też utrzymuje niską temperaturę, jeśli go wcześniej schłodzimy. Dlatego świetnie sprawdza się w upalne dni.

Kwas chlebowy ma długą historię i bogatą tradycję. Jego początki sięgają X wieku. Wytwarzały go ludy słowiańskie na terenach Polski, Litwy, Ukrainy, Białorusi i Rosji. Początkowo pili go biedacy, bo był to trunek tani i łatwy do przyrządzenia. Doskonale gasił pragnienie podczas żniw i orzeźwiał. Wkrótce z chłopskich stołów trafił na królewskie. Okazało się, że świetnie sprawdza się także jako napój leczniczy: łagodził bowiem dolegliwości żołądkowe po obfitych ucztach. Jego receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziś znów wraca do łask.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Naturalny probiotyk

O właściwości tego napoju zapytaliśmy dr inż. Annę Hinburg, dietetyczkę kliczniczną oraz edukatorkę żywieniową Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w   Olsztynie.

– Kwas chlebowy ma bardzo dużo walorów, głównie dlatego że zawiera pałeczki kwasu mlekowego – odpowiada. – To powoduje, że staje się on naturalnym probiotykiem. Probiotyki regulują pracę przewodu pokarmowego wzbogacając go w bakterie kwasu mlekowego, który z kolei reguluje mikroflorę. Dzięki temu probiotyki poprawiają odporność.

Ale to nie koniec zalet tego trunku.

– Jest on źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1 oraz C, E. Te ostanie to witaminy młodości, które wiążą wolne rodniki i działają antynowotworowo. Kwas chlebowy jest też źródłem selenu oraz cynku – wylicza dr inż. Anna Hinburg.

dr inż. Anna Hinburg, dietetyczka kliniczna Arch. prywatne

Komu jest szczególnie zalecany kwas chlebowy?

– Ma działanie antyzapalne, więc znajdzie zastosowanie u pacjentów, którzy chorują np. na cukrzycę, nowotwory, grzybicę, czy zapalenie stawów – odpowiada dietetyczka.

Czy są osoby, które nie mogą go spożywać?

– Jest to napój bezalkoholowy, ale jako że powstaje w wyniku fermentacji, może zawierać pewne ilość alkoholu. Dlatego zwłaszcza w przypadku dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących zalecałabym ostrożność w spożywaniu tego trunku. W kwasie chlebowym występuje beznoesan sodu, który spożywany w dużych ilościach, np. u osób z chorobą wrzodową będzie potęgował dolegliwości bólowe poprzez podrażnienie błony śluzowej żołądka.

Oprócz właściwości prozdrowotnych, napój ten doskonale orzeźwia.

– Kwas chlebowy idealnie gasi pragnienie, więc sprawdzi się letnia porą. Porcja wskazana do dziennego spożycia to 2 szklanki (300-500 ml). Tradycyjny smak ma w sobie naturalną goryczkę i nie wszyscy go lubią, ale w upalne dni idealnie zastępuje gazowane napoje – mówi dr inż. Anna Hinburg

Niestety kwas chlebowy, który znajdujemy w sklepach, może zawierać konserwanty. Jak wybrać ten najlepszy?

Sprawdzajmy dokładnie skład produktu: patrzymy, czy nie ma w sobie konserwantów i utrwalaczy. Im mniej składników dodawanych, a im więcej naturalnych, tym lepiej – odpowiada lekarka.

Dietetyk kliniczna zaleca, aby sprawdzić także datę ważności na opakowaniu.

– Kwas chlebowy przygotowywany w warunkach domowych powinien być spożyty do 4 tygodni. Jeśli kwas chlebowy kupujemy w sklepie, spójrzmy na jego datę ważności. Jeśli wynosi ona pół roku lub dłużej, to z pewnością napój ten zawiera środki konserwujące – ostrzega dr inż. Anna Hinburg.

I zachęca, aby przygotowywać ten napój w domu. A jest to bardzo proste. Wystarczą nam:

  • 50 g rodzynek,
  • 10 g drożdży,
  • pół cytryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • kromka chleba.

Gotujemy w rondlu 5 l wody. Czerstwy chleb (najlepiej żytni lub razowy) kroimy na kawałki i podsuszamy w piekarniku (2-3 minuty w 220 st. C). Podpieczone kawałki umieszczamy w dużym słoiku i zalewamy wrzącą wodą. Całość przykrywamy się ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na 24 godziny. Drożdże należy rozkruszyć w słoiku, zasypać cukrem i zalać ciepłą (nie gorącą!) wodą. Odstawiamy na 5-10 minut do zrobienia się piany. Kwas odcedzamy, kawałki rozmoczonego chleba wyrzucamy, a bazę mieszamy z wrzącą wodą wymieszaną z cukrem. Dodajemy rozczyn drożdżowy, sparzone rodzynki, mieszamy i przelewamy do słoików. Dokładnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce min. 3-4 dni. Po tym czasie kwas chlebowy jest gotowy do picia.

przepis pochodzi ze strony: gotujmy.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

seler naciowy

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

jedzenie po treningu

„Nie po to tyle się napracowałam, żeby teraz po treningu jeszcze jeść. Wysiłki pójdą na marne!”. Trenerka i dietetyczka komentuje popularny mit

Kawa liofilizowana

Kawa liofilizowana – czym jest i jak powstaje?

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Piwo

Piwo bezalkoholowe – czy jest zdrowe? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×