Przejdź do treści

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Pij wodę jesienią! Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Wydawać by się mogło, że latem dużo łatwiej się odwodnić – przecież bardziej się pocimy, więcej ruszamy. Paradoksalnie jest akurat odwrotnie! Jesienią, gdy przychodzą pierwsze chłody, po prostu zapominamy pić, bo odczuwamy mniejsze pragnienie. Niestety, potrzeby naszego organizmu pod tym względem nie tylko nie maleją, ale wręcz rosną. Dlatego jesienią trzeba pamiętać o nawadnianiu!

Latem woda popijana niemal bez przerwy nie tylko uzupełniała ubytek w organizmie, ale także przyjemnie chłodziła. Teraz zaś wolelibyśmy się raczej rozgrzać…  Zupełnie automatycznie chętniej sięgamy po filiżankę gorącej herbaty czy kawy niż czystą wodę. Tymczasem napoje te dodatkowo odwadniają organizm. Dlatego o wodzie trzeba pamiętać, nawet gdy mamy wrażenie, że wcale nie chce nam się pić.

– Codziennie należy przyjmować ok. 2,5 litra płynów w każdej postaci. Oprócz wody zalicza się do nich także zupy oraz soki zawarte w warzywach i owocach. Jednak napoje zwykle pokrywają 70-80 proc. zapotrzebowania na wodę – mówi Kierownik Kliniki Nefrologii, Hipertensjologii i Transplantologii Nerek Uniwersytetu Medycznego w Łodzi prof. Michał Nowicki. (PAP)

Ta zasada obowiązuje niezależnie od pory roku. Oto 4 korzyści dla twojego organizmu z regularnego picia wody jesienią.

Wzmocnisz odporność i lepiej zniesiesz infekcje

Jesienią wzrasta podatność na infekcje. Jeśli w tym okresie nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości wody, nasze błony śluzowe będą wysuszone i nie będą stanowić skutecznej bariery dla bakterii i wirusów. Odpowiednie nawodnienie organizmu jest także kluczowe, gdy już złapiemy infekcję. Po pierwsze w czasie gorączki z organizmu odparowuje dużo wody. Wzrost temperatury ciała o 1℃ ponad normę oznacza wzrost zapotrzebowania na wodę nawet o 10%. Im więcej wody pijemy, tym lepiej nasze gruczoły śluzowe oczyszczają się z  zalegających wydzielin.

Poprawisz nastrój i zwiększysz koncentrację

Jednym ze skutków odwodnienia jest spadek nastroju i dekoncentracja. Kiedy jesteśmy odwodnieni, nasz mózg zmniejsza swoją objętość, co może powodować m.in. ból głowy. Utrata wody na poziomie już 5 proc. zmniejsza naszą efektywność w czasie pracy aż o 30 proc. Odwodnienie wpływa także na nastrój.

W naukowym piśmie „Journal of Nutrition” opisano badanie przeprowadzone z udziałem 25 kobiet. U części badanych kobiet doprowadzono do odwodnienia poprzez trening fizyczny oraz leki moczopędne. W rezultacie zaobserwowano u nich spadek koncentracji, ból głowy, obniżony nastrój, nawet jeśli odwodnienie było umiarkowane. U kobiet o odpowiednim stopniu nawodnienia organizmu takie symptomy nie wystąpiły.

Zadbasz o promienną skórę

Skóra w ok. 30 proc. składa się z wody i to właśnie ona odpowiada za jej elastyczność. Odwodnienie skóry może dotyczyć każdego typu cery – od tłustej, przez mieszaną, po suchą. Skóra odwodniona cechuje się poszarzałym kolorytem, bardziej widocznymi zmarszczkami, ale z drugiej strony także zatkanymi porami i skłonnością do trądziku. Nałożony na odwodniona skórę nawet najlepszy krem daje poczucie ukojenia tylko na chwilę – błyskawicznie jednak w nią wnika i uczucie ściągnięcia i dyskomfortu wraca. Dlatego tak ważne jest dla kondycji naszej skóry nawilżanie od wewnątrz. Zwłaszcza jesienią, gdy narażona jest na wiatr i niską temperaturę na zewnątrz, a na działanie centralnego ogrzewania w pomieszczeniach. Poza tym regularne picie wody pomaga organizmowi pozbywać się toksyn, co ma ogromne znaczenie dla wyglądu naszej skóry.

woda butelkowana

Nie nazbierasz zbędnych kilogramów

Jesienią i zimą chętniej podjadamy – i to niekoniecznie surowe marchewki czy owoce, ale raczej kaloryczne przekąski. Jesienią metabolizm spowalnia, dlatego nawet jedząc rozsądnie, możemy złapać kilka dodatkowych kilogramów. Częściej też możemy mieć ochotę na słodycze – zwłaszcza na początku jesieni, gdy dopadają nas objawy sezonowej depresji. Węglowodany sprawiają, że wzrasta stężenie glukozy we krwi, co pociąga za sobą wydzielanie insuliny. Insulina zaś sprawia, że tryptofan uczestniczący w produkcji serotoniny pokonuje barierę krew-mózg. Dzięki temu organizm wytwarza więcej hormonu szczęścia, a my odczuwamy poprawę nastroju.

Jak nie ulegać pokusie? Warto się upewnić, gdy mamy ochotę coś podjeść, czy aby na pewno chodzi o jedzenie…Może po prostu chce nam się pić? Organizm, któremu brakuje wody, wysyła podobne sygnały jak te świadczące o głodzie. Dlatego łaknienie i pragnienia tak łatwo ze sobą pomylić, a efekty tej pomyłki zobaczyć potem na wadze…

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 sygnałów, że pijesz za dużo wody

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Czy twarda woda jest dla nas niezdrowa? Mama Chemik tłumaczy

„Są sytuacje, w których woda z kranu naprawdę nie nadaje się do picia” – mówi Mama Chemik. Czy jednak zawsze należy wybierać wodę z butelki?

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

7 zdrowotnych właściwości imbiru

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Pij wodę, gdy jest zimno!

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu