Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Spróbuj koktajli z odpowiednimi składnikami, które podkręcają metabolizm
Lubisz koktajle? Świetnie! Koktajle to prosty sposób na to, by zwiększyć ilość warzyw i owoców w diecie, a tym samym wzmocnić odporność. Możesz też pozbyć się kilku niechcianych kilogramów. Szczególnie jeśli dodasz do nich składniki, które podkręcają metabolizm. Znajdziesz je na naszej liście.
Ciągle masz postanowienie zrzucenia kilku kilogramów? Zacznij od zdrowej diety. W codziennym menu nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Możesz z nich zrobić koktajle. A do nich dodać składniki, które przyspieszą proces odchudzania. Jakie to dodatki?
Chilli
Chilli jako dodatek do koktajlu? Czemu nie! Jeśli lubisz pikantny smak, to ten dodatek jest dla Ciebie. Chilli zawiera substancję czynną o nazwie kapsaicyna, która w organizmie chwilowo zwiększa metabolizm. Dzieje się to poprzez prowokowanie organizmu do produkcji większej ilości ciepła. Bądźmy szczerzy: niewielki dodatek chilli jedynie do koktajlu nie spowoduje szybkiej utraty kilogramów. Ale jeśli dodasz tę przyprawę również do innych posiłków, efekt w połączeniu ze zdrową dietą i ruchem może być zauważalny. Nie masz pomysłu na składniki koktajlu z dodatkiem chilli? Wypróbuj chilli w towarzystwie ananasa, awokado i imbiru. Świetnie smakuje również z pomidorem.
Zielona herbata
Zielona herbata zwiększa metabolizm dzięki zawartości kofeiny i epigallokatechiny (EGCG), która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem (silniejszym nawet niż witamina C!). Możesz przygotować koktajl na bazie wcześniej parzonej i schłodzonej zielonej herbaty liściastej. Możesz też skorzystać ze sproszkowanej zielonej herbaty matcha, która zawiera więcej przeciwutleniaczy niż napar z liści. Ma ziemisty, gorzki, intensywny smak, dlatego sprawdzi się jako dodatek do koktajli o intensywnym i słodkim smaku. Wypróbuj ją jako dodatek do koktajlu na bazie słodkich bananów i mleka kokosowego.
Cynamon
Cynamon zawiera związki, które wpływają korzystnie na metabolizm glukozy. Ta przyprawa, używana głównie w okresie świątecznym, wpływa na mniejsze magazynowanie tłuszczu w komórkach tłuszczowych. Od dziś niech cynamon na stałe zagości w twojej kuchni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajlu na bazie zielonych liści, jabłek i gruszek.
Imbir
To kolejny superskładnik, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Rewelacyjny smak doda koktajlowi ze szpinaku, banana i truskawek.
Nasiona chia i siemię lniane
Są rewelacyjnym dodatkiem do zagęszczania koktajlu. Zagęszczającą właściwość zawdzięczają obecności rozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika pokarmowego. Dzięki temu koktajl z dodatkiem nasion chia lub siemienia lnianego będzie bardziej sycący. Poza tym nasiona chia i siemię lniane są doskonałym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). To rodzaj tłuszczu z rodziny omega-3, które stymulują leptynę – hormon sygnalizujący o sytości.
Awokado
Awokado jest niezastąpione jako dodatek do koktajli, jeśli chcemy uzyskać gładką, kremową konsystencję. Zawiera również składniki (przeciwutleniacze, dobre tłuszcze), które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Ponadto awokado jest bogate w błonnik pokarmowy, co przyczynia się do zwiększenia sytości i poprawy wrażliwości na insulinę. A to sprawia z kolei, że są mniej korzystne warunki do magazynowania się tłuszczu w komórkach.
Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
się ten artykuł?