Przejdź do treści

6 produktów najgorszych dla mózgu

pizza
6 produktów najgorszych dla mózgu Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pewnie słyszałaś o produktach, które przyczyniają się do wzmocnienia pamięci i koncentracji. Na przykład jagody, tłuste ryby i orzechy. A czy wiesz, które produkty sieją spustoszenie w twoim mózgu? Oto nasza lista top 6.

Sól

Sól, a konkretnie to, co zawiera, czyli sód, jest niezbędna do życia. Bez niej nasz organizm nie funkcjonowałby prawidłowo. Problem w tym, że dzisiejsza dieta zawiera jej zbyt dużo. A gdy jest jej za dużo, to ryzyko nadciśnienia i udaru mózgu jest ogromne. Często dodajemy soli zbyt wiele, przyrządzając posiłki, później także dosalamy.

Ale przez samo odstawienie solniczki problemu nie pożegnasz. Większość soli jest bowiem dodawana już podczas procesu produkcji żywności. Zawierają ją nawet te produkty, w których soli nie wyczujesz, na przykład chleb czy płatki do mleka. W efekcie nasza dieta zawiera jej nawet dwa razy za dużo. Średnia europejska to 9‒12 g soli dziennie, podczas gdy zalecane jest nie więcej niż 5 g.

Naukowcy kanadyjscy podczas badań nad wpływem soli na ciśnienie krwi i choroby sercowo–naczyniowe odkryli, że wysoki poziom spożycia soli w połączeniu z niską aktywnością fizyczną ma negatywny wpływ na zdolności poznawcze. Zbadano 1262 osób w wieku od 67 do 84 lat. Uczestnicy badania został podzieleni zależnie od zawartości sodu w diecie na trzy grupy: niską, średnią i wysoką. Okazało się, że u osób z niskim spożyciem sodu i o niewielkiej aktywności fizycznej spadek zdolności poznawczych był wolniejszy niż u uczestników o podobnej aktywności fizycznej, ale z dietą o wysokiej zawartości sodu.

Co możesz zrobić, by zmniejszyć ilość soli w diecie i tym samym zachować zdrowy mózg? Ogranicz jedzenie słonych przekąsek oraz produktów bogatych w sól, takich jak wędliny, konserwy, produkty wędzone. Pożegnaj się z solniczką. I jak zachęcają kanadyjscy naukowcy, bądź aktywna fizycznie!

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

Słodkie jogurty i serki, słodzone napoje

Oraz „dżem dla diabetyka” słodzony fruktozą, słodycze i wszelkie inne produkty, w których składzie znajdziesz fruktozę. A jest ich niestety wiele. Dodaje się ją nawet do takich produktów jak wędliny czy konserwy, głównie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) wykazali, że fruktoza może uszkadzać setki genów, co powiązane jest z wysokim ryzykiem chorób metabolicznych, neurologicznych i psychiatrycznych. Badacze, aby zbadać wpływ fruktozy na mózg, najpierw nauczyli szczury wychodzić z labiryntu. Okazało się, że te szczury, które przez sześć tygodni otrzymywały wodę słodzoną fruktozą (ilością odpowiadającą codziennemu wypijaniu jednego litra napoju gazowanego), przebywały labirynt dwa razy wolniej niż te zwierzęta, którym fruktozy nie podawano.

Czego to dowodzi? Fruktoza upośledziła pamięć szczurów! Jeśli chcesz mieć dobrą pamięć, wyrzuć z diety produkty przetworzone, które zawierają w składzie fruktozę (czytaj etykiety!).

Ciasta, ciasteczka…

A także inne wyroby cukiernicze, batoniki, niektóre płatki do mleka i każda inna żywność, która ma w składzie tłuszcze trans. Tłuszcze trans (inaczej izomery trans kwasów tłuszczowych) powstają z tłuszczów nienasyconych pod wpływem ich utwardzania.

Izomery trans obecne w pożywieniu powodują zahamowanie działania enzymów, które konieczne są do wytworzenia niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. A to właśnie te ostatnie są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, wysokiej koncentracji i świetnej pamięci.

Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie PLoS ONE (Public Library of Science) są jednoznaczne: im większa ilość tłuszczów trans w diecie, tym większe trudności w zapamiętywaniu słów. W badaniu wzięło udział 1018 uczestników, których dzienne spożycie tłuszczów trans mieściło się w przedziale od 3,8 do 27,7 g. Zostali poproszeni o wypełnienie zadań, które zmusiły ich do identyfikacji nowych słów. Okazało się, że im więcej tłuszczów trans w diecie, tym uczestnicy mieli gorszą pamięć. Chcesz mieć mózg w dobrej kondycji? Rezygnuj z przetworzonej żywności!

Wieprzowina, masło

Używasz smalcu i masła? Ziemniaki okraszasz skwarkami i nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego? Uważaj! To może mieć wpływ na twój mózg!

Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu odkryli, że dieta szczurów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych (50 proc. energii diety pochodzi z nasyconego tłuszczu, takiego jak olej palmowy i masło) powiązana była z zaburzeniami w funkcjonowaniu mózgu.

Zaburzona została praca obszarów mózgu odpowiedzialnych za system nagrody i motywację, które często powiązane są z obniżonym nastrojem, narkomanią i przejadaniem się. Dieta bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak oliwa z oliwek, nie wykazuje tego samego związku.

Ryby drapieżne

Pewnie słyszałeś, że ryby są świetnym posiłkiem dla mózgu. I słusznie! Ryby ze względu na wysoką zawartość niezbędnych wielonienasyconych tłuszczów omega-3 wspomagają jego pracę. Jednak uwaga! Jak się okazuje, nie wszystkie. Do tych, które należy ograniczyć, należą ryby drapieżne – te, które są na końcu łańcucha pokarmowego. Dlaczego?

Są znacznie bardziej narażone na zanieczyszczenia m.in. rtęcią. Według badań z czasopisma Medycyny Integracyjnej JIM (Journal of Integrative Medicine) ludzie, którzy jedzą tygodniowo więcej niż trzy porcje ryb drapieżnych (np. tuńczyk, miecznik, rekin), mają większe ryzyko zaburzeń poznawczych. Winowajcą jest wysoki poziom rtęci.

Naukowcy przeanalizowali dietę 384 osób, które następnie przeszły przez serię testów poznawczych. Osoby z najwyższymi poziomami rtęci we krwi miały znacznie gorsze wyniki niż te z najniższym poziomem rtęci.

kobieta

Fast food

Często jadasz fast food? Nie zdziw się, jak zaczniesz narzekać na problemy z pamięcią. W 2011 roku opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition badania wykazały, że zdrowe osoby, które jedzą żywność typu fast food przez pięć dni w tygodniu, mają znacznie gorsze wyniki w testach poznawczych (odnoszących się do koncentracji uwagi, szybkości reakcji oraz nastroju).

Naukowcy nie są pewni, co powoduje problemy z pamięcią. Prawdopodobnie dieta bogata w fast food może wywołać stan zapalny w mózgu, a konkretnie hipokampie ‒ regionie, który jest powiązany z pamięcią. Uszkodzenie hipokampu może również prowadzić do zaburzenia w odczuwaniu z głodu i sytości, co prowadzi do nadwagi i otyłości.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?