4 min.
Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Zdjęcie: iStock
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Człowiek to organizm, który w 43 proc. składa się z komórek ludzkich. Pozostałe 57 proc. to komórki bakterii. Ich samopoczucie musi wpływać na nasze samopoczucie i warto o nie dbać.
Jedną z metod jest zadbanie o to, by w diecie nie brakowało sfermentowanych produktów mlecznych – kefirów, maślanek i jogurtów. To świetnie wpływa na stan naszego, jak mówią naukowcy, mikrobiomu. A zdrowa flora bakteryjna to zdrowszy człowiek.
Ludzie, którzy często jedzą jogurt, mają:
Mniej kilogramów
Badacze z hiszpańskiej Nawarry przez sześć lat przyglądali się grupie ponad 8 tys. osób i sprawdzali, jak ich zwyczaje żywieniowe wpływają na wagę. Okazało się, że jedzenie co najmniej jednego 125-gramowego kubka jogurtu dziennie zmniejszało ryzyko pojawienia się otyłości aż o 19 proc.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Warunek był jeden – nie był to jogurt light, ale normalny, tradycyjny produkt mleczny. Ci, którzy oprócz tego na talerzach miewali głównie dania diety śródziemnomorskiej, byli aż o 36 proc. rzadziej otyli niż ci, którzy nie jedli ani jogurtu, ani ryżu, makaronu, pomidorów i oliwy. Inne badania potwierdzają te wyniki, a ciekawostką jest między innymi to, że codzienne jedzenie jogurtu ma na wagę mniej więcej taki pozytywny wpływ, jak codzienne jedzenie frytek ma negatywny.
Lepszą odporność
Mikrobiom jest jednym z filarów systemu odpornościowego. Dlatego nie zaskakuje, że większa liczba dobrych bakterii pozytywnie przekłada się na to, jak radzimy sobie z chorobami. Gdy badacze ze szwedzkiego Lund podawali przez 80 dni robotnikom jednego z zakładów przemysłowych bakterię Lactobacillus reuteri, okazało się, że pracownicy brali chorobowe nawet o połowę rzadziej niż ich koledzy z grupy kontrolnej. Wiele wskazuje na to, że bogata flora bakteryjna skraca czas trwania przeziębień i nieznacznie, ale jednak, zmniejsza ryzyko ich złapania.
Niższe ciśnienie
Ciągle pojawiają się też badania, które wskazują, że regularne jedzenie jogurtu zmniejsza ryzyko pojawienia się nadciśnienia nawet o 20 do 30 proc. Ma to dużo sensu, bo wiemy z całą pewnością, że bakterie obecne w naszym organizmie mają bezpośredni wpływ na poziom cholesterolu, to, w jaki sposób trawimy, jak zachowują się nasze jelita, na działanie gruczołów i gospodarkę hormonalną organizmu, a wszystko to ma wpływ na ciśnienie.
Mniejsze ryzyko cukrzycy
Dr Frank Hu to specjalista w dziedzinie zdrowia publicznego, który pracuje na Harvardzie. W jednym z badań starał się określić, jak wygląda korelacja pomiędzy codziennym jedzeniem jogurtu i ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu II. W tym celu przeanalizował dane medyczne niemal pół miliona osób. Ci, którzy codziennie sięgali po jogurt, chorowali o 18 proc. rzadziej. Nie do końca wiadomo, dlaczego tak się działo, ale podejrzenie pada na probiotyki, które poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na produkcję potrzebnych hormonów, regulują apetyt i pomagają trawić cukry.
Lepszy nastrój
A na tym sprawa się nie kończy, bo zgodnie ze starą zasadą mówiącą, że w zdrowym ciele zdrowy duch, kolejne i kolejne badania wskazują na to, że mikrobiom wpływa na zdrowie psychiczne. Robi to na kilka sposobów. Najważniejsze, prawdopodobnie, bo niewiele tu rzeczy pewnych, jest oddziaływanie na poziom neuroprzekaźników – serotoniny, dopaminy itd. Dlatego właśnie dobra dieta poprawia samopoczucie i pomaga wprowadzić się w lepszy nastrój. Jej elementem jest jogurt.
To tylko najważniejsze z powodów, dla których do regularnej diety warto wprowadzić kefir, jogurt i maślankę. Przy czym trzeba pamiętać, że jeżeli chcemy osiągnąć pozytywne efekty, to trzeba dbać, żeby był to jogurt, a nie produkt jogurtopodobny. Najlepiej normalny, naturalny i niezawierający kilkudziesięciu gramów cukru na opakowanie.
Poleć ten artykuł znajomym
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022