Przejdź do treści

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

5 powodów, dla których warto jeść jogurt
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Człowiek to organizm, który w 43 proc. składa się z komórek ludzkich. Pozostałe 57 proc. to komórki bakterii. Ich samopoczucie musi wpływać na nasze samopoczucie i warto o nie dbać.

Jedną z metod jest zadbanie o to, by w diecie nie brakowało sfermentowanych produktów mlecznych – kefirów, maślanek i jogurtów. To świetnie wpływa na stan naszego, jak mówią naukowcy, mikrobiomu. A zdrowa flora bakteryjna to zdrowszy człowiek.

Ludzie, którzy często jedzą jogurt, mają:

Mniej kilogramów

Badacze z hiszpańskiej Nawarry przez sześć lat przyglądali się grupie ponad 8 tys. osób i sprawdzali, jak ich zwyczaje żywieniowe wpływają na wagę. Okazało się, że jedzenie co najmniej jednego 125-gramowego kubka jogurtu dziennie zmniejszało ryzyko pojawienia się otyłości aż o 19 proc.

Warunek był jeden – nie był to jogurt light, ale normalny, tradycyjny produkt mleczny. Ci, którzy oprócz tego na talerzach miewali głównie dania diety śródziemnomorskiej, byli aż o 36 proc. rzadziej otyli niż ci, którzy nie jedli ani jogurtu, ani ryżu, makaronu, pomidorów i oliwy. Inne badania potwierdzają te wyniki, a ciekawostką jest między innymi to, że codzienne jedzenie jogurtu ma na wagę mniej więcej taki pozytywny wpływ, jak codzienne jedzenie frytek ma negatywny.

Lepszą odporność

Mikrobiom jest jednym z filarów systemu odpornościowego. Dlatego nie zaskakuje, że większa liczba dobrych bakterii pozytywnie przekłada się na to, jak radzimy sobie z chorobami. Gdy badacze ze szwedzkiego Lund podawali przez 80 dni robotnikom jednego z zakładów przemysłowych bakterię Lactobacillus reuteri, okazało się, że pracownicy brali chorobowe nawet o połowę rzadziej niż ich koledzy z grupy kontrolnej. Wiele wskazuje na to, że bogata flora bakteryjna skraca czas trwania przeziębień i nieznacznie, ale jednak, zmniejsza ryzyko ich złapania.

Niższe ciśnienie

Ciągle pojawiają się też badania, które wskazują, że regularne jedzenie jogurtu zmniejsza ryzyko pojawienia się nadciśnienia nawet o 20 do 30 proc. Ma to dużo sensu, bo wiemy z całą pewnością, że bakterie obecne w naszym organizmie mają bezpośredni wpływ na poziom cholesterolu, to, w jaki sposób trawimy, jak zachowują się nasze jelita, na działanie gruczołów i gospodarkę hormonalną organizmu, a wszystko to ma wpływ na ciśnienie.

Mniejsze ryzyko cukrzycy

Dr Frank Hu to specjalista w dziedzinie zdrowia publicznego, który pracuje na Harvardzie. W jednym z badań starał się określić, jak wygląda korelacja pomiędzy codziennym jedzeniem jogurtu i ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu II. W tym celu przeanalizował dane medyczne niemal pół miliona osób. Ci, którzy codziennie sięgali po jogurt, chorowali o 18 proc. rzadziej. Nie do końca wiadomo, dlaczego tak się działo, ale podejrzenie pada na probiotyki, które poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na produkcję potrzebnych hormonów, regulują apetyt i pomagają trawić cukry.

Lepszy nastrój

A na tym sprawa się nie kończy, bo zgodnie ze starą zasadą mówiącą, że w zdrowym ciele zdrowy duch, kolejne i kolejne badania wskazują na to, że mikrobiom wpływa na zdrowie psychiczne. Robi to na kilka sposobów. Najważniejsze, prawdopodobnie, bo niewiele tu rzeczy pewnych, jest oddziaływanie na poziom neuroprzekaźników – serotoniny, dopaminy itd. Dlatego właśnie dobra dieta poprawia samopoczucie i pomaga wprowadzić się w lepszy nastrój. Jej elementem jest jogurt.

To tylko najważniejsze z powodów, dla których do regularnej diety warto wprowadzić kefir, jogurt i maślankę. Przy czym trzeba pamiętać, że jeżeli chcemy osiągnąć pozytywne efekty, to trzeba dbać, żeby był to jogurt, a nie produkt jogurtopodobny. Najlepiej normalny, naturalny i niezawierający kilkudziesięciu gramów cukru na opakowanie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach/fot. materiały prasowe PZWL

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

5 największych kuchennych mitów

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu