Przejdź do treści

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Kalafior - przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Przepisy na dania z kalafiora? Grillowe „steki”, chrupiąca sałatka, główka pieczona w całości – oto nasze pomysły! Kalafior jest cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Ma niską wartość kaloryczną i pozytywny wpływ na układ trawienny dzięki wysokiej zawartości błonnika. I jak smakuje!

Kalafior – stwórz z niego pyszne potrawy!

Kremowe główki kalafiora to kwiatostany rośliny z rodziny kapustowatych. Cechą charakterystyczną ich wszystkich jest specyficzny zapach wynikający z wysokiej zawartości siarki, która ma bardzo korzystny wpływ m.in. na nasze włosy, paznokcie, skórę i stawy, dlatego warto sięgać po te warzywa jak najczęściej. Teraz, gdy sezon na kalafiory w pełni, proponujemy trzy nowe i ciekawe formy podania tego warzywa.

Grillowane „steki” to fantastyczna propozycja na prosty i smaczny obiad dla osób niejedzących mięsa lub tych, które pragną nieco ograniczyć jego spożywanie i poszukują prostych receptur z przystępnych składników.

Chrupiąca sałatka ze świeżymi warzywami i orientalnym dressingiem to świetna opcja na przekąskę w ciągu dnia, lekką kolację lub posiłek do lunchboxa. Można ją wzbogacić o ryż, kaszę lub makaron.

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Kalafior „z grilla” – grillowane „steki” z kalafiora à la kurczak

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2 sztuki):

  • 2 grube plastry wycięte ze środka dużego kalafiora,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 1 łyżka dobrej jakości przyprawy do kurczaka (bez glutaminianu sodu i innych chemicznych dodatków),
  • sól/sos sojowy do smaku (jeśli nie ma w mieszance przypraw).

Przygotowanie:

Dużego kalafiora myjemy, suszymy i kroimy na pół. Następnie z każdej połowy odcinamy plaster o grubości 2-3 cm. W małej miseczce mieszamy przyprawy z olejem i solą. Nacieramy mieszanką kalafiora z obu stron (najlepiej pędzlem), układamy go na tacy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zamarynowania, na min. 1 godzinę, a najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

Nastawiamy piekarnik na 220 st. C z funkcją grilla (lub bez, jeśli jej nie mamy). Plastry kalafiora układamy na ruszcie z blachą pod spodem na ściekające soki i wstawiamy do nagrzanego pieca na 25‒30 minut. Serwujemy od razu po upieczeniu.

Surówka z kalafiora po indyjsku

3 nowe pomysły na kalafiora

Składniki na surówkę (na 2‒4 porcje):

  • 3 szklanki surowych różyczek kalafiora (ok. 300 g),
  • 150 g czarnych lub czerwonych winogron (1 duża garść),
  • 3 garście szpinaku „baby” lub roszponki,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 doniczki świeżej kolendry,
  • 1 łyżka migdałów lub orzechów nerkowca (najlepiej wcześnie namoczonych w wodzie przez kilka godzin – lub przez noc i odcedzonych przed podaniem ‒ w ten sposób stają się bardziej lekkostrawne i lepiej przyswajalne),
  • odrobina maku do posypania.

Dressing:

  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • duża szczypta różowej soli himalajskiej.

Przygotowanie:

Myjemy wszystkie warzywa i owoce. W małej miseczce dokładnie mieszamy składniki na dressing. Umieszczamy wszystkie elementy sałatki w misce, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Podajemy od razu. Resztę przechowujemy w lodówce.

Kalafior z piekarnika – pieczony w całości z pesto z natki marchewki

3 nowe pomysły na kalafiora

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora (ok. 600 g),
  • 1/2 porcji pesto z natki marchewki,
  • 3 łyżki sosu sojowego.

Do podania:

  • roztarty w moździerzu pieprz kolorowy lub czarny,
  • cząstki cytryny (do skropienia),
  • świeża kolendra lub zielona pietruszka.

Przygotowanie:

Choć do przepisu wystarczy połowa porcji pesto z natki marchewki, to polecam przygotować pełną, jedną porcję i resztę wykorzystać do sezonowego makaronu lub np. pierogów.

Kalafiora obieramy z liści, myjemy i suszymy. Przygotowujemy pesto z natki marchewki z olejem zamiast oliwy, bo lepiej nadaje się on do pieczenia w wysokich temperaturach. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C. Polewamy kalafiora sosem sojowym (na górze i pod spodem, obracając go) i wsmarowujemy sos dokładnie w środek różyczek za pomocą pędzla. Następnie, dalej używając pędzla, smarujemy całą główkę dokładnie naszym marchewkowym pesto (górę i spód).

Wkładamy kalafiora do naczynia żaroodpornego, zakrywamy folią i pieczemy przez godzinę, po tym czasie odkrywamy z folii i pieczemy jeszcze 15‒20 minut, aż góra się ładnie zarumieni i zrobi się chrupiąca skorupka. Wyjmujemy z pieca, posypujemy grubo rozgniecionym pieprzem, posiekaną zieleniną, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy. Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

MET Gala, Lady Gaga

MET Gala 2021 po raz pierwszy z wegańskim menu!

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami