Przejdź do treści

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

Unsplash
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nie tylko awokado, bataty czy hummus. Przy modzie na egzotyczne wynalazki, nie zapominajmy też o naszych, polskich warzywach. One również dostarczą wielu doznań smakowych, witamin i składników mineralnych. Oto ranking 8 najzdrowszych warzyw prosto z Polski. To co, zaraz po pracy idziemy na targ?

Brokuł

Ranking zaczniemy od brokuła. Najwięcej zdrowotnych (i smakowych) walorów ma ten ugotowany na parze. Sięgaj po niego nawet na diecie. To tylko 31 kcal w 100 g.

– Śmiało mogę określić je jako jedno z najzdrowszych warzyw świata. To źródło potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku. Co ciekawe, warzywo to bogate jest również w wapń!

Sulforafan zawarty w brokułach to cenna substancja, na którą warto zwrócić szczególną uwagę – walczy z wrzodami i rakiem żołądka – wyjaśnia Joanna Skałecka, dietetyczka.

I dodaje, że warzywo to ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego powinno obowiązkowo znaleźć się w diecie przyszłych mam. Ale nie tylko. Brokuł to też warzywo doskonałe dla osób z podwyższonym poziomem cukru. Dlaczego? Zawarty w nim chrom pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi.

Cebula

Jednym z najzdrowszych warzyw jest też cebula. Jedzmy ją na surowo w sałatkach albo smażmy na oleju. Nie tylko nada potrawom charakterystycznego smaku, ale i wpłynie na nasz organizm.

– To warzywo od dawna kojarzone z przeziębieniami. Pozytywnie wpływa na naszą odporność, gdyż jest skutecznym środkiem bakteriobójczym, porównywanym nawet do antybiotyków. Zawarty w cebuli fosfor, magnez, siarka i cynk świetnie wzmacniają nasz organizm. Spożywanie cebuli zmniejsza również zagrożenie zachorowania na raka jelita grubego, raka nerek i jajników – mówi dietetyczka.

Kto szczególnie powinien jeść cebulę? Osoby z wysokim ciśnieniem. Dzięki dużej zawartości potasu skutecznie je obniżą.

Marchewka

Lubisz marchewkę? To dobrze, bo jest bogactwem witamin. Przy jej chrupaniu trzeba jednak uważać z jej ilością. Zawarta w niej witamina A w dużych dawkach może być toksyczna.

– Marchewka chyba najbardziej znana jest z wysokiej zawartości beta karotenu i… pięknej opalenizny. Jednak beta karoten zawarty w marchwi ma również inne cenne właściwości. Jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, wzmacnia ogólną odporność organizmu oraz chroni przed nowotworami. Co ciekawe, beta karoten opóźnia powstawanie zmarszczek – wymienia dietetyczka.

Jarmuż

Czas na jarmuż, czyli warzywo, które zaczęto uprawiać w Polsce bardzo dawno temu.

– Jarmuż to jedno z moich ulubionych zielonych warzyw. Często jednak o nim zapominamy. Mało kto wie, że jarmuż to źródło białka roślinnego. Tak więc obowiązkowo powinien znaleźć się w codziennej diecie osób na diecie bezmięsnej. To cenne źródło witamin C i K oraz soli mineralnych, takich jak wapń czy potas. Jarmuż to też silny przeciwutleniacz, a więc posiada właściwości przeciwnowotworowe – dodaje Joanna Skałecka.

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

Pietruszka

Czy wiesz, że natka pietruszki posiada trzy razy więcej witaminy C niż cytryna? To jeden z wielu argumentów przemawiającym za tym, żeby ją jeść.

– Pietruszka to warzywo, z którym powinny zaprzyjaźnić się wszystkie osoby cierpiące na niedobór żelaza we krwi. Jest bogatym źródłem żelaza oraz chlorofilu, który wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Pietruszka pomaga nam pozbyć się obrzęków, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, miesiączkującym oraz osobom cierpiącym na nadmiar wody w organizmie –  mówi ekspertka.

Pomidor

Pomidor to… dziwne warzywo. Ze względu na swoje właściwości, po przetworzeniu jest jeszcze bardziej cenne niż w swojej pierwotnej formie.

– Pomidory zawdzięczają to cennemu likopenowi, który uwalniany jest właśnie podczas obróbki termicznej. Zostało udowodnione, że regularne spożywanie produktów przetworzonych z pomidorów może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty (nawet o 50%) oraz jelita grubego – tłumaczy dietetyczka.

Kto powinien jeść pomidory? Osoby na diecie odchudzającej! Warzywa te poprawiają procesy trawienne.

Bez spiny jem rośliny kampania

Buraki

Na liście nie mogło zabraknąć też buraków.

– Pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. To jedno z ulubionych warzyw osób uprawiających sport. Dlaczego? Regularne spożywanie soku z tego warzywa poprawia wydolność organizmu. Buraki spowalniają też procesy starzenia, obniżają ciśnienie i zmniejszają poziom cholesterolu – wymienia specjalistka.

Szpinak

Co jeszcze warto jeść? Szpinak. Nie radzimy jednak jeść go codziennie.  Wszystko za sprawą obecności kwasu szczawiowego, który spożywany zbyt często negatywnie wpływa na kondycję zdrowotną nerek. Może też zaburzać wchłanianie ważnych pierwiastków.

– Wysoka zawartość beta karotenu, witaminy C oraz luteiny zawartych w szpinaku chroni nas przed miażdżycą i posiada właściwości antynowotworowe. O szpinaku powinny pamiętać również osoby cierpiące na nadpobudliwość i nerwowość. Zawarty w nim magnez pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a potas – obniża ciśnienie – wyjaśnia ekspertka.

Joanna Skałecka

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka

dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?