Przejdź do treści

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock
Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Masz insulinooporność i zastanawiasz się, co możesz zjeść podczas wielkanocnego świętowania? Specjalnie dla Hello Zdrowie dietetyczka kliniczna Weronika Siodła, prowadząca na Instagramie profil @insulinowy.dietetyk, wymienia 5 wskazówek, które pomogą ci w przygotowaniu wielkanocnych potraw. 

Insulinooporność – co warto o niej wiedzieć?

Insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną chorobą.

– Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Daje sygnał tkankom do wchłonięcia cukru i jego „przerobienia” (spalenia lub zmagazynowania), co powoduje obniżenie poziomu we krwi. W przypadku oporności tkanek na insulinę, cukier we krwi nie jest wystarczająco obniżany, co powoduje konieczność większego wydzielania insuliny.

Takie wzmożone wydzielanie insuliny (hiperinsulinizm) może początkowo przełamać insulinooporność i zmusić tkanki do wchłonięcia glukozy, ale po pierwsze: czasem tkanki reagują zbyt gwałtownie i cukier spada po posiłku za mocno (dając objawy reaktywnej hipoglikemii – osłabienie, drażliwość, poty), po drugie: trzustka działa na „wysokich obrotach”, co ostatecznie może prowadzić do jej wyczerpania – wyjaśnia lek. med. Maciej Kamiński, diabetolog, dodając, że jest to prosta droga do stanu przedcukrzycowego, a potem do cukrzycy.

Właśnie dlatego osoby z insulinoopornością powinny zwracać szczególną uwagę na to, co trafia na ich talerz. Nie wiesz co możesz zjeść w Wielkanoc? Dietetyczka kliniczna Weronika Siodła ma kilka rad, które mogą pomóc w przygotowaniu posiłków odpowiednich dla insulinoopornych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dwie kobiety siedzą przy stole i piją z filiżanek

Mąka o wysokim typie

– Do chleba, mazurka czy babki wielkanocnej dla insulinoopornych polecam mąkę o wysokim typie. Najkorzystniejsze będą te z oznakowaniem od 1850. Co oznacza ten numer? Wartość substancji mineralnych w mące, np.: typ 2000 zawiera 2 proc. substancji mineralnych. Przy wypiekach sprawdzą się mąki: razowe, graham czy pełnoziarniste – mówi Weronika Siodła.

Zamienniki cukru

Dietetyczka kliniczna zaleca też, by zamiast cukru sięgnąć po jego zamienniki.

– Aby zapobiec skokom glukozy i insuliny we krwi, do świątecznych wypieków czy deserów warto wybrać zamiennik cukru, jak: ksylitol, stewia czy erytrytol. Zamienniki te mają smak równie słodki jak cukier, ale mają niski indeks glikemiczny, a nawet działanie przeciwpróchnicze. Erytrytol oraz stewia mają 0 kcal, ale uwaga: stewia w wysokiej temperaturze ulega krystalizacji, więc wypieki z jej dodatkiem mogą się nie udać – dodaje ekspertka.

Zdrowe źródło białka

Weronika Siodła dodaje, że przy wielkanocnych potrawach należy zadbać o zdrowe źródło białka.

– Wybierajmy twaróg, jajka w każdej postaci oraz pieczone w domu mięsa, własnoręcznie robione szynki czy pasztety. Unikajmy kupowania sklepowych wędlin z dodatkiem cukru czy substancji konserwujących. Zamiast mięsnego pasztetu, wypróbujmy równie smaczny pasztet z soczewicy czy fasoli – wymienia.

Zdrowe źródła tłuszczów

Obok białek, osoby z insulinoopornością powinny pamiętać o zdrowych źródłach tłuszczów.

– Posiłki dla insulinoopornych powinny być zbilansowane, czyli muszą zawierać źródło tłuszczu, białka oraz węglowodanów. Obniża to ładunek glikemiczny całego dania. Dodawajmy zdrowe źródła tłuszczów do potraw: oliwę z oliwek, orzechy, awokado, pestki, nasiona czy ryby – wyjaśnia dietetyczka.

Wegański majonez

Nie wyobrażasz sobie świąt wielkanocnych bez majonezu? Nie musisz z niego rezygnować!

– Wegański majonez ma aż 50 proc. mniej kalorii od majonezu klasycznego. Gdy jest dobrze przyprawiony, jest zupełnie nie do odróżnienia w smaku z klasycznym majonezem jajecznym. Wegański majonez ma lekką konsystencję, ale również wyjątkową wartość odżywczą, co oznacza, że nie zwiększy on poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszy kaloryczność potraw – dodaje Weronika Siodła.

 

Weronika Siodła – dietetyczka kliniczna, borykająca się z insulinoopornością. Na swoim Instagramie @insulinowy.dietetyk dzieli się poradami, jak zdrowiej żyć z insulinoopornością, dzięki którym sama schudła 10 kg. Kocha gotować, smakować i tworzyć zdrowe przepisy na ciekawe dania dla insulinoopornych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Produkcja oleju

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

olej arachidowy i orzechy

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×