Przejdź do treści

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock
Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Masz insulinooporność i zastanawiasz się, co możesz zjeść podczas wielkanocnego świętowania? Specjalnie dla Hello Zdrowie dietetyczka kliniczna Weronika Siodła, prowadząca na Instagramie profil @insulinowy.dietetyk, wymienia 5 wskazówek, które pomogą ci w przygotowaniu wielkanocnych potraw. 

Insulinooporność – co warto o niej wiedzieć?

Insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną chorobą.

– Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Daje sygnał tkankom do wchłonięcia cukru i jego „przerobienia” (spalenia lub zmagazynowania), co powoduje obniżenie poziomu we krwi. W przypadku oporności tkanek na insulinę, cukier we krwi nie jest wystarczająco obniżany, co powoduje konieczność większego wydzielania insuliny.

Takie wzmożone wydzielanie insuliny (hiperinsulinizm) może początkowo przełamać insulinooporność i zmusić tkanki do wchłonięcia glukozy, ale po pierwsze: czasem tkanki reagują zbyt gwałtownie i cukier spada po posiłku za mocno (dając objawy reaktywnej hipoglikemii – osłabienie, drażliwość, poty), po drugie: trzustka działa na „wysokich obrotach”, co ostatecznie może prowadzić do jej wyczerpania – wyjaśnia lek. med. Maciej Kamiński, diabetolog, dodając, że jest to prosta droga do stanu przedcukrzycowego, a potem do cukrzycy.

Właśnie dlatego osoby z insulinoopornością powinny zwracać szczególną uwagę na to, co trafia na ich talerz. Nie wiesz co możesz zjeść w Wielkanoc? Dietetyczka kliniczna Weronika Siodła ma kilka rad, które mogą pomóc w przygotowaniu posiłków odpowiednich dla insulinoopornych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dwie kobiety siedzą przy stole i piją z filiżanek

Mąka o wysokim typie

– Do chleba, mazurka czy babki wielkanocnej dla insulinoopornych polecam mąkę o wysokim typie. Najkorzystniejsze będą te z oznakowaniem od 1850. Co oznacza ten numer? Wartość substancji mineralnych w mące, np.: typ 2000 zawiera 2 proc. substancji mineralnych. Przy wypiekach sprawdzą się mąki: razowe, graham czy pełnoziarniste – mówi Weronika Siodła.

Zamienniki cukru

Dietetyczka kliniczna zaleca też, by zamiast cukru sięgnąć po jego zamienniki.

– Aby zapobiec skokom glukozy i insuliny we krwi, do świątecznych wypieków czy deserów warto wybrać zamiennik cukru, jak: ksylitol, stewia czy erytrytol. Zamienniki te mają smak równie słodki jak cukier, ale mają niski indeks glikemiczny, a nawet działanie przeciwpróchnicze. Erytrytol oraz stewia mają 0 kcal, ale uwaga: stewia w wysokiej temperaturze ulega krystalizacji, więc wypieki z jej dodatkiem mogą się nie udać – dodaje ekspertka.

Zdrowe źródło białka

Weronika Siodła dodaje, że przy wielkanocnych potrawach należy zadbać o zdrowe źródło białka.

– Wybierajmy twaróg, jajka w każdej postaci oraz pieczone w domu mięsa, własnoręcznie robione szynki czy pasztety. Unikajmy kupowania sklepowych wędlin z dodatkiem cukru czy substancji konserwujących. Zamiast mięsnego pasztetu, wypróbujmy równie smaczny pasztet z soczewicy czy fasoli – wymienia.

Zdrowe źródła tłuszczów

Obok białek, osoby z insulinoopornością powinny pamiętać o zdrowych źródłach tłuszczów.

– Posiłki dla insulinoopornych powinny być zbilansowane, czyli muszą zawierać źródło tłuszczu, białka oraz węglowodanów. Obniża to ładunek glikemiczny całego dania. Dodawajmy zdrowe źródła tłuszczów do potraw: oliwę z oliwek, orzechy, awokado, pestki, nasiona czy ryby – wyjaśnia dietetyczka.

Wegański majonez

Nie wyobrażasz sobie świąt wielkanocnych bez majonezu? Nie musisz z niego rezygnować!

– Wegański majonez ma aż 50 proc. mniej kalorii od majonezu klasycznego. Gdy jest dobrze przyprawiony, jest zupełnie nie do odróżnienia w smaku z klasycznym majonezem jajecznym. Wegański majonez ma lekką konsystencję, ale również wyjątkową wartość odżywczą, co oznacza, że nie zwiększy on poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszy kaloryczność potraw – dodaje Weronika Siodła.

 

Weronika Siodła – dietetyczka kliniczna, borykająca się z insulinoopornością. Na swoim Instagramie @insulinowy.dietetyk dzieli się poradami, jak zdrowiej żyć z insulinoopornością, dzięki którym sama schudła 10 kg. Kocha gotować, smakować i tworzyć zdrowe przepisy na ciekawe dania dla insulinoopornych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Maria Nowak-Szabat / archiwum prywatne

Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×