Przejdź do treści

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

Tekst o nawykach żywieniowych dzieci z różnych kultur. Na zdjęciu: Kolaż różnych obrazów jedzenia - HelloZdrowie
Instagram @greggsegal
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Fotograf Greg Segal postanowił zajrzeć w talerze dzieciom ze wszystkich stron świata. Na jego zdjęciach można zobaczyć dzieci z różnych kultur otoczone posiłkami, które jedzą w ciągu tygodnia. Segal stara się w ten sposób zwrócić uwagę, by zwiększyć w społeczeństwie świadomość nawyków żywieniowych, w szczególności jeśli chodzi o dzieci. W końcu czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał.

Sprawdziłaś kiedyś, co twoje dziecko jadło przez ostatni tydzień? Wydaje ci się, że są to przeważnie zdrowe rzeczy? Jeśli zbierzesz je wszystkie razem, może się okazać, że wcale tak dobrze nie jest. Fotograf Gregg Segal postanowił sprawdzić, co jedzą dzieci na całym świecie. Mężczyzna w ciągu 3 lat zwiedził 9 krajów – Brazylię, Francję, Indie, Malezję, Niemcy, Senegal, Stany Zjednoczone, Włochy i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Podróżując, zrobił zdjęcia 52 dzieciom z różnych kultur w otoczeniu pokarmów, które są elementem ich codziennej diety.

Projekt Segala powstał z zamiarem zwrócenia uwagi na nawyki żywieniowe dzieci. Podobno jesteśmy tym, co jemy, a nawyki żywieniowe każdego z nas kształtują się właśnie w młodym wieku. Odżywiając się niezdrowo od najmłodszych lat, nasz organizm w dorosłym życiu może się zbuntować i zachorować. Dodatkowo trudniej będzie nam zmienić niedobre przyzwyczajenia.

Jak wygląda codzienna dieta i kulinarne przyzwyczajenia dzieci z całego świata? Mamy tu istną paletę barw i potraw. Różnorodność tygodniowego menu na świecie jest naprawdę niesamowita. Same zobaczcie.

Rosalie z Nicei. Jak większość dzieci dorastających w basenie Morza Śródziemnego, je dużo ryb, zwłaszcza sardynek. Nauczyła się gotować i robić potrawy z soczewicy z kiełbasą dzięki swojemu tacie, który jest restauratorem. Dziewczynka jednak przyznaje, że woli kickboxing.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Beryl Oh Jynn, Kuala Lumpur. Jej ulubionym daniem jest spaghetti z sosem carbonara. Beryl uprawia na balkonie kapustę chińską i szpinak. W jej domu panuje zakaz spożywania napojów gazowanych.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Sira Sissokho, sfotografowana w Dakarze w Senegalu z tym, co zjadła w ciągu tygodnia. Według badań Uniwersytety Cambridge 9 z 10 najlepszych krajów o najzdrowszej diecie znajduje się w Afryce, gdzie ryby, warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe i zboża są podstawowym pożywieniem, a większość posiłków jest domowa.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Ayme z Brazylii. Jej tata jest inżynierem leśnym i dietetykiem, a jej mama @anaboquadi bada kulinarne i lecznicze zastosowania żywności oraz prowadzi małą, wegańską restaurację. Ulubionym jedzeniem Ayme są jagody açaí.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Kawakanih z plemienia Arawaki, mieszka w rezerwacie w dorzeczu Amazonki, który znajduje się w Parku Narodowym Xingu. Codzienny chleb Kawakaniha to maniok, który jest mielony na mąkę i używany do wyrobu beiju (rodzaj naleśnika). Kawakanih owija swoje beiju wokół świeżych ryb złowionych w rzece Xingu. „Kiedy jesteś głodna” – mówi – „po prostu idziesz nad rzekę ze swoją siecią”.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Asma i Fatima, siostry marokańsko-emirackie. Dziewczyny mieszkają w Dubaju, ciesząc się asystą niestrudzonego stylisty żywności.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Lily mieszkający we Francji. Na zdjęciu pozuje z tym, co zjadł w przeciągu tygodnia.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Adveeta Venkatesh, Bombaj, Indie. Uwielbia dania kuchni południowoindyjskiej, zwłaszcza naleśniki z fermentowanego ryżu i soczewicy podawane z pikantnym chutney i jogurtem.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Amelia z Katanii na Sycylii, otoczona swoją kolorową dietą z fasoli, cukinii, pomidorów cherry, żółtej papryki, sałaty itp. Poza jednym pudełkiem pizzy wszystko jest domowej roboty, co jest zarówno przyjemne dla oka, jak i przyjazne dla środowiska.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Henrico mieszka w eleganckim przedmieściu Brazylii. Chłopiec lubi wymyślać własne przekąski. Do jego ulubionych należą suflet czekoladowy, wszystko z Nutellą, brigadeiro (kulka upieczonego skondensowanego mleka i czekolady), tost z masłem posypany kakaem (jedno z jego własnych dzieł) i stek pokrojony w plasterki bananów.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Ademilson Francisco dos Santos, z Vao de Almas, wioski złożonej z 200 rodzin w stanie Goias w Brazylii. Dzień Ademilsona dzieli się między szkołą rano i rolnictwem po południu, kiedy pomaga ojcu zbierać manio, podstawowy element jego prostej, czystej diety, która jest wolna od pakowanej, przetworzonej żywności.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń
Fot. Denise Czichocki , ”Marzący Merlin”

Davi z jedzeniem, które zjadł przez tydzień. Chłopiec mieszka w faweli Santa Luiza w Brazylii, gdzie mieszka społeczność licząca ponad 12 tys. osób bez wody pitnej, prądu i sieci kanalizacyjnej.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Hank, syn autora zdjęć. Jak pisze fotograf, w Stanach Zjednoczonych mniej niż 1 proc. kalorii pochodzi z warzyw.60 proc. pochodzi z żywności ultra przetworzonej.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Yusuf Abdullah Al Muhairi z Dubaju. Jego mama jest z pochodzenia Irlandką. Yusuf uwielbia jej kuchnię, ale sam też potrafi zrobić sobie jajecznicę i tosty.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Meissa Ndiaye mieszka na piaszczystym przedmieściu Dakaru. Uwielbia kozie mięso i słodką owsiankę, ale najczęściej je bagietki nadziewane spaghetti, groszkiem lub smażonymi ziemniakami.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Tharkish Sri Ganesh i Mierra Sri Varrsha, Kuala Lumpur, Malezja. Ich mama jest gospodynią domową i przez większość tygodnia gotuje, chociaż w weekendy jedzą KFC, Pizzę Hut lub chińskie dania na wynos. Mierra nie lubi ostrego mięsa, woli cukierki i czekoladki. Ulubionym jedzeniem Tharkisha jest Puttu, mielony ryż gotowany na parze z dodatkiem kokosa i bananów i cukru palmowego.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: