Przejdź do treści

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

Instagram @greggsegal
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Fotograf Greg Segal postanowił zajrzeć w talerze dzieciom ze wszystkich stron świata. Na jego zdjęciach można zobaczyć dzieci z różnych kultur otoczone posiłkami, które jedzą w ciągu tygodnia. Segal stara się w ten sposób zwrócić uwagę, by zwiększyć w społeczeństwie świadomość nawyków żywieniowych, w szczególności jeśli chodzi o dzieci. W końcu czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał.

Sprawdziłaś kiedyś, co twoje dziecko jadło przez ostatni tydzień? Wydaje ci się, że są to przeważnie zdrowe rzeczy? Jeśli zbierzesz je wszystkie razem, może się okazać, że wcale tak dobrze nie jest. Fotograf Gregg Segal postanowił sprawdzić, co jedzą dzieci na całym świecie. Mężczyzna w ciągu 3 lat zwiedził 9 krajów – Brazylię, Francję, Indie, Malezję, Niemcy, Senegal, Stany Zjednoczone, Włochy i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Podróżując, zrobił zdjęcia 52 dzieciom z różnych kultur w otoczeniu pokarmów, które są elementem ich codziennej diety.

Projekt Segala powstał z zamiarem zwrócenia uwagi na nawyki żywieniowe dzieci. Podobno jesteśmy tym, co jemy, a nawyki żywieniowe każdego z nas kształtują się właśnie w młodym wieku. Odżywiając się niezdrowo od najmłodszych lat, nasz organizm w dorosłym życiu może się zbuntować i zachorować. Dodatkowo trudniej będzie nam zmienić niedobre przyzwyczajenia.

Jak wygląda codzienna dieta i kulinarne przyzwyczajenia dzieci z całego świata? Mamy tu istną paletę barw i potraw. Różnorodność tygodniowego menu na świecie jest naprawdę niesamowita. Same zobaczcie.

Rosalie z Nicei. Jak większość dzieci dorastających w basenie Morza Śródziemnego, je dużo ryb, zwłaszcza sardynek. Nauczyła się gotować i robić potrawy z soczewicy z kiełbasą dzięki swojemu tacie, który jest restauratorem. Dziewczynka jednak przyznaje, że woli kickboxing.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Beryl Oh Jynn, Kuala Lumpur. Jej ulubionym daniem jest spaghetti z sosem carbonara. Beryl uprawia na balkonie kapustę chińską i szpinak. W jej domu panuje zakaz spożywania napojów gazowanych.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Sira Sissokho, sfotografowana w Dakarze w Senegalu z tym, co zjadła w ciągu tygodnia. Według badań Uniwersytety Cambridge 9 z 10 najlepszych krajów o najzdrowszej diecie znajduje się w Afryce, gdzie ryby, warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe i zboża są podstawowym pożywieniem, a większość posiłków jest domowa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Ayme z Brazylii. Jej tata jest inżynierem leśnym i dietetykiem, a jej mama @anaboquadi bada kulinarne i lecznicze zastosowania żywności oraz prowadzi małą, wegańską restaurację. Ulubionym jedzeniem Ayme są jagody açaí.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Kawakanih z plemienia Arawaki, mieszka w rezerwacie w dorzeczu Amazonki, który znajduje się w Parku Narodowym Xingu. Codzienny chleb Kawakaniha to maniok, który jest mielony na mąkę i używany do wyrobu beiju (rodzaj naleśnika). Kawakanih owija swoje beiju wokół świeżych ryb złowionych w rzece Xingu. „Kiedy jesteś głodna” – mówi – „po prostu idziesz nad rzekę ze swoją siecią”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Asma i Fatima, siostry marokańsko-emirackie. Dziewczyny mieszkają w Dubaju, ciesząc się asystą niestrudzonego stylisty żywności.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Lily mieszkający we Francji. Na zdjęciu pozuje z tym, co zjadł w przeciągu tygodnia.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Adveeta Venkatesh, Bombaj, Indie. Uwielbia dania kuchni południowoindyjskiej, zwłaszcza naleśniki z fermentowanego ryżu i soczewicy podawane z pikantnym chutney i jogurtem.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Amelia z Katanii na Sycylii, otoczona swoją kolorową dietą z fasoli, cukinii, pomidorów cherry, żółtej papryki, sałaty itp. Poza jednym pudełkiem pizzy wszystko jest domowej roboty, co jest zarówno przyjemne dla oka, jak i przyjazne dla środowiska.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Henrico mieszka w eleganckim przedmieściu Brazylii. Chłopiec lubi wymyślać własne przekąski. Do jego ulubionych należą suflet czekoladowy, wszystko z Nutellą, brigadeiro (kulka upieczonego skondensowanego mleka i czekolady), tost z masłem posypany kakaem (jedno z jego własnych dzieł) i stek pokrojony w plasterki bananów.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Ademilson Francisco dos Santos, z Vao de Almas, wioski złożonej z 200 rodzin w stanie Goias w Brazylii. Dzień Ademilsona dzieli się między szkołą rano i rolnictwem po południu, kiedy pomaga ojcu zbierać manio, podstawowy element jego prostej, czystej diety, która jest wolna od pakowanej, przetworzonej żywności.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Fot. Denise Czichocki , ”Marzący Merlin”

Davi z jedzeniem, które zjadł przez tydzień. Chłopiec mieszka w faweli Santa Luiza w Brazylii, gdzie mieszka społeczność licząca ponad 12 tys. osób bez wody pitnej, prądu i sieci kanalizacyjnej.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Hank, syn autora zdjęć. Jak pisze fotograf, w Stanach Zjednoczonych mniej niż 1 proc. kalorii pochodzi z warzyw.60 proc. pochodzi z żywności ultra przetworzonej.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Yusuf Abdullah Al Muhairi z Dubaju. Jego mama jest z pochodzenia Irlandką. Yusuf uwielbia jej kuchnię, ale sam też potrafi zrobić sobie jajecznicę i tosty.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Meissa Ndiaye mieszka na piaszczystym przedmieściu Dakaru. Uwielbia kozie mięso i słodką owsiankę, ale najczęściej je bagietki nadziewane spaghetti, groszkiem lub smażonymi ziemniakami.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Tharkish Sri Ganesh i Mierra Sri Varrsha, Kuala Lumpur, Malezja. Ich mama jest gospodynią domową i przez większość tygodnia gotuje, chociaż w weekendy jedzą KFC, Pizzę Hut lub chińskie dania na wynos. Mierra nie lubi ostrego mięsa, woli cukierki i czekoladki. Ulubionym jedzeniem Tharkisha jest Puttu, mielony ryż gotowany na parze z dodatkiem kokosa i bananów i cukru palmowego.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety