Przejdź do treści

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Zioła szwedzkie - czym są, właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Zioła szwedzkie to kompozycja 11 gatunków ziół, w tym aloesu, kurkumy, szafranu, arcydzięgla i kamfory. Receptura do stworzenia nalewki z wymienionych ziół została opracowana w XVII wieku, choć według niektórych źródeł autorem mieszanki ziołowej miał być sam Paracelsus. Zioła szwedzkie wykorzystywane są w medycynie niekonwencjonalnej m.in. jako środek łagodzący bóle głowy czy niestrawność. Czy zioła szwedzkie na coś pomagają? Jak zrobić nalewkę z ziół szwedzkich i jak ją stosować? Wyjaśniamy.

Co to są zioła szwedzkie?

Zioła szwedzkie to zestaw 11 ziół: szafranu, mirry, kurkumy, teriaku, aloesu, senesu, kamfory, korzenia rabarbaru, arcydzięgla, korzenia dziewięćsiłu oraz manny, dobranych w odpowiednich proporcjach. Mieszanka dostępna jest w aptekach, sklepach zielarskich oraz sklepach ze zdrową żywnością pod postacią suszu, oraz gotowej nalewki.

Historia ziół szwedzkich sięga kilka wieków wstecz. Recepturę, w której skład wchodził aloes, mirra i szafran opracował w XVI wieku Paracelsus, określając ją eliksirem na długie życie. Wraz ze śmiercią szwajcarskiego lekarza przepis zaginął, lecz podobną kompozycję ziołową na nowo stworzyli w XVII wieku: szwedzki lekarz Klaus Samst i chemik Urban Hjärne. Autorzy przypisali mieszance ziołowej wiele zdrowotnych właściwości i polecali ją na wiele dolegliwości: zaparcia, bóle reumatyczne, bóle zębów, bezsenność, oparzenia, żółtaczkę, a nawet nowotwory i alkoholizm. Popularność ziół ponownie wzrosła za sprawą Austriaczki Marii Treben, która twierdziła, że mikstura i okłady z ziół szwedzkich pomogły jej w wyleczeniu ciężkich stanów chorobowych, w tym duru brzusznego. Z tego właśnie względu wiele suplementów diety zawierających zioła szwedzkie nosi nazwę zioła szwedzkie (według) Marii Treben.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zioła szwedzkie – zastosowanie

Zioła od wieków stosowane były w medycynie ludowej. Z ich dobroczynnych właściwości korzysta również medycyna współczesna. Właściwości poszczególnych ziół wchodzących w skład ziół szwedzkich są następujące:

Aloes

Najcenniejszym składnikiem jest miąższ znajdujący się w liściach aloesu. Aż 96% jego zawartości stanowi woda. Ponadto zawiera on:

  • polisacharydy;
  • kwasy organiczne: kwas cytrynowy, jabłkowy;
  • kwasy tłuszczowe: kwas arachidonowy, linolowy, linolenowy, stearynowy;
  • witaminy: witaminy z grupy B, witaminę C, A, E, B12, kwas foliowy;
  • minerały: wapń, potas, selen, magnez, sód, cynk, miedź;
  • aminokwasy;
  • cukry;
  • polifenole;
  • kwas salicylowy;
  • enzymy roślinne: alkaliczną fosfatazę, amylazę, karboksypeptydazę;
  • antrachinony;
  • hormony: gibereliny i auksyny;
  • ligninę;
  • saponiny.

Zawarty w aloesie błonnik pomaga w walce z zaparciami, enzymy roślinne neutralizują wolne rodniki, antraglikozydy wykazują właściwości przeciwbólowe i przeczyszczające, a antrachinony pobudzają pracę jelit. Wyciąg z aloesu stymuluje wytwarzanie żółci, może więc być stosowany w chorobach wątroby. Aloes działa też przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. W kosmetyce aloes wykorzystywany jest jako składnik przyspieszający gojenie się ran, łagodzący podrażnienia, nawilżający i ujędrniający skórę.

Szafran i kurkuma

Zioła te wykorzystywane są m.in. jako przyprawy. Szafran obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza stężenie lipidów w surowicy krwi i reguluje pracę układu nerwowego. Kurkuma działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Obydwa zioła mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Korzeń rabarbaru i dziewięćsiłu

Rabarbar stosuje się w leczeniu chorób zapalnych i schorzeń układu pokarmowego. Ponadto roślina ta działa przeciwbólowo. Dziewięćsił poprawia przemianę materii, działa moczopędnie i wpływa na apetyt.

Mirra

Mirra to wonna żywica pozyskiwana z krzewów i drzew z gatunku balsamowiec. Stosuje się ją na bóle gardła i choroby jamy ustnej: afty, owrzodzenia, zapalenie dziąseł. Działa odkażająco, uspokajająco, przeciwzakrzepowo i przeciwbólowo.

Senes

Senes to zioło znane ze swoich właściwości przeczyszczających: przyspiesza perystaltykę jelit i wspomaga wypróżnienia. Ponadto reguluje wydzielanie soku żołądkowego.

Kamfora

Kamfora ceniona jest za swoje właściwości przeciwbólowe i antyseptyczne. Stosuje się ją w chorobach reumatycznych, chorobach układu oddechowego oraz w leczeniu trądziku. Zioło działa rozgrzewająco, dlatego pomaga podczas grypy i przeziębienia.

Arcydzięgiel

Arcydzięgiel to roślina z rodziny selerowatych wchodząca w skład preparatów o działaniu moczopędnym i przeciwskurczowym. Zioło usprawnia pracę układu pokarmowego, łagodnie uspokaja, działa grzybobójczo i antybakteryjnie.

Manna

Manna charakteryzuje się właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i przeciwutleniającymi. Działa hipoglikemicznie, wykorzystywana jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi i miażdżycy.

Teriak

Teriak (drakiew) wzmacnia odporność, łagodzi ból, w niewielkim stopniu działa przeciwgorączkowo, zmniejsza biegunkę i pomaga przy bezsenności. Ponadto przypisuje się mu właściwości uspokajające.

Liście aloesu i sok z aloesu w słoiku

Czy zioła szwedzkie pomagają?

Wiele osób poleca zioła szwedzkie jako zioła na zatoki, refluks, zgagę, hemoroidy oraz świetny preparat do wykonania inhalacji na katar. Ale choć poszczególne zioła wchodzące w skład ziół szwedzkich wykazują szereg właściwości zdrowotnych, tak naprawdę niewiele jest badań potwierdzających skuteczność działania całej mieszanki ziołowej.

Badanie przeprowadzone na szczurach w 2013 roku wykazało, że zioła szwedzkie powodują obniżenie poziomu cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego, dzięki czemu mogą przeciwdziałać hipercholesterolemii. Ponadto w innych badaniach zaobserwowano, że zioła szwedzkie wykazują wysoką zdolność do eliminowania wolnych rodników. Potwierdzono także ich działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko bakteriom Prevotella intermedia, Bacteroides forsythus i Streptococcus intermedius, a także bakteriom jamy ustnej, co oznacza, że zioła chronią przed rozwojem stanu zapalnego. Zioła szwedzkie można stosować wspomagająco w leczeniu chorób, jednak nie powinny one stanowić podstawy terapii. Przykładowo, zioła tylko w niewielki sposób wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi, ale nie leczą one cukrzycy.

Przeziębiona kobieta leży w łóżku i leczy się domowymi sposobami

Zioła szwedzkie – jak stosować?

Zioła szwedzkie mogą być stosowane zewnętrznie i wewnętrznie. Najczęściej z mieszanki ziołowej robi się nalewki i napary. Jak zrobić nalewkę z ziół szwedzkich? Jej wykonanie jest bardzo proste. Do słoika należy wsypać 100 gramów suszu z ziół, zalać 1,5 litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie, pamiętając o codziennym wstrząsaniu słoika. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić przez gazę i przelać do butelek z ciemnego szkła. Profilaktycznie można przyjmować 1-2 łyżki nalewki dziennie rozcieńczone w wodzie lub herbacie. Należy pamiętać, aby po 3 miesiącach kuracji zrobić przerwę, gdyż stałe przyjmowanie naturalnych preparatów może być szkodliwe. Ziół szwedzkich używa się też zewnętrznie, przemywając skórę namoczonym wacikiem. Wiele osób stosuje też zioła szwedzkie na zatoki w formie okładów na czoło.

Źródła:

  1. Imaga, N. A., & Valentine, O. J, Analyses of the effects of Swedish bitters on selected metabolic profiles, 2013, International Research Journal of Pharmacy 4(8):120-127.
  2. Susan J. Hewlings, Douglas S. Kalman, Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health, Foods. 2017 Oct; 6(10): 92.
  3. Gomez-Flores, R; González-Meléndez i wsp., Antimicrobial and Antiinflammatory Potential of the Swedish Herbs Extract,
    European J Med Plants ; 2011 Oct-Dec; 1(4): 107-117.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×