Przejdź do treści

Aloes – poznaj jego właściwości lecznicze. Kiedy najlepiej go stosować?

Liście aloesu i sok z aloesu w słoiku
/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Aloes jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce, ale i w domowej apteczce znajdzie swoje miejsce. Dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką? Nie tylko pomoże w walce z trądzikiem, ale i wzmocni odporność organizmu. Poznaj właściwości zdrowotne aloesu.

Aloes warto kupić i samodzielnie uprawiać w domu, by mieć cały czas do niego dostęp. Jest łatwy w utrzymaniu (wystarczy mu trochę miejsca na parapecie i od czasu do czasu podlewanie), a żel z tej dobroczynnej rośliny jest prosty do zrobienia. Dlaczego warto mieć aloes w domu? Ma wiele zastosowań nie tylko w kosmetyce, ale i w medycynie.

Aloes

Właściwości zdrowotne aloesu

Najcenniejszym składnikiem aloesu jest zawarty w jego liściach miąższ. Od wieków wykorzystywany był, jako środek pomagający w wielu dolegliwościach. Co sprawia, że jest tak wyjątkowy? Wyciąg ze świeżych liści to źródło witamin, soli mineralnych i łatwo przyswajalnego białka. Nie tylko działa przeciwzapalnie, zwiększając liczbę limfocytów odpowiedzialnych za odporność organizmu, sprzyja utrzymaniu korzystnej mikroflory jelitowej, zapobiega zaparciom, reguluje trawienie i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, ale także pomaga gojenie się ran i trądziku.

Właściwości zdrowotne aloesu:

Stosowany wewnętrznie:

Leczy schorzenia układu trawiennego (zaparcia, wrzody żołądka, dwunastnicy, jelita grubego);

Wspomaga przy zaburzeniach wątroby (jako środek żołciotwórczy i żółciopędny);

Łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych;

Wzmacnia odporność;

Obniża poziom cholesterolu (szczególnie jest dobry przy Hipercholesterolemii).

Stosowany zewnętrznie:

Pomaga w leczeniu łuszczycy;

Łagodzi użądlenia i ukąszenia owadów;

Leczy trądzik, rany i oparzenia słoneczne;

Wspomaga leczenie alergii.

Miska z aronią

Jak zrobić żel z aloesu?

Wykonanie żelu z aloesu jest bardzo proste. Jak to zrobić? Wystarczy usunąć kilka liści z rośliny, odciąć skórę na płaskiej stronie i wydobyć miąższ, który trzeba dokładnie umyć. Następnie należy go pokroić w kostkę, zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Można też wziąć liść i bezpośrednio wycisnąć sok np, na ranę na skórze.

Liść aloesu składa się z 3 składników: skóry, miąższu i lateksu. Lateks jest żółtym płynem umiejscowionym między miąższem i skórą liścia. Odpowiedzialny jest za gorzki smak aloesu oraz ma działanie przeczyszczające. Należy bardzo uważać, aby nie spożyć go zbyt dużo, gdyż może to doprowadzić do skurczów żołądka (przez co nie powinny go zażywać kobiety w ciąży), problemów z nerkami czy przyspieszonego bicia serca. Skonsumowanie zbyt dużej jego ilości może być niebezpieczne dla zdrowia.

Natomiast skóra z liści aloesu jest całkowicie bezpieczna i może być dobrym dodatkiem np. do sałatek. W tym celu należy odciąć także ostre krawędzie liścia.

W czasie zwiększonego ryzyka zakażeniem wirusowym lub bakteryjnym oraz gdy mamy osłabioną odporność, aloes można pić codziennie (do 50 ml soku).

Zioła / istockphoto

Kto nie powinien spożywać aloesu?

Stosowanie aloesu warto wcześniej przetestować, ponieważ jako maść może doprowadzić do skutków ubocznych, w postaci odczynu alergicznego, pokrzywki lub świądu.

Nie należy stosować go u dzieci (szczególnie małych) i młodzieży bez wcześniejszej konsultacji lekarskiej, a także u osób ze schorzeniami nerek i z hemoroidami.

Aloesu doustnie nie powinny także spożywać kobiety w ciąży, gdyż zawarty w liściach aloesu lateks powoduje skurcze żołądka, co z kolei grozi poronieniem. Kobiety karmiące piersią także powinny odstawić produkty z aloesem, ponieważ może on przeniknąć z mlekiem matki.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła / istockphoto

Zioła i napary – korzystaj z nich mądrze

kolendr

Przejadłaś się? Sprawdź, jakie zioła mogą przynieść ulgę

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie