Przejdź do treści

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

pizza kobieta
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Brak apetytu – co robić? Wszyscy wokół liczą kalorie i non stop się odchudzają, a ty chcesz przytyć. Ale jak to zrobić, gdy po prostu nie chce ci się jeść? Zobacz, po których produktach będziesz mieć apetyt na więcej.

Brak apetytu – co robić?

Szukasz czegoś na apetyt dla dorosłych? Na początku zawsze warto sprawdzić, czy przyczyną dużego lub nagłego spadku wagi nie jest problem natury zdrowotnej i nie oznacza choroby. Tu nie obejdzie się bez konsultacji z lekarzem. Jeśli jednak teoretycznie wszystko jest w porządku, a ty po prostu chudniesz i nie możesz przytyć, bo niewiele jesz, a nie jesz, bo nie masz apetytu – warto zmodyfikować dietę.

Istnieją dietetyczne sposoby na to, by zwiększyć apetyt. Możesz je bezpiecznie zastosować u siebie. Ale pamiętaj, że czasem brak apetytu oraz spadek wagi są wynikiem choroby, dlatego koniecznie powiedz o swoim problemie lekarzowi.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Domowe sposoby na poprawę apetytu

  • Doprawiaj!

„Nie mam apetytu” – słyszysz albo mówisz za każdym razem, gdy pora na posiłek. Mamy na to sposób. Niektóre przyprawy, takie jak: bazylia, kolendra, imbir, kminek, gorczyca czy ostra papryka, powodują zwiększenie wytwarzania soków żołądkowych. Poprawiając tym samym trawienie, powodują również to, że łaknienie jest szybciej odczuwalne.

Także czosnek, cebula i szczypiorek dzięki związkom siarki sprawiają, że łaknienie jest mocniej odczuwalne. Spróbuj doprawiać dania tak, by ci smakowały. Postaw na aromatyczne, pachnące ziołami dania, które zapachem zachęcają do jedzenia.

  • Pij zioła

Pomocne mogą być również herbatki i napary z dziurawca, rumianku, kopru włoskiego, mniszka lekarskiego, krwawnika. Podobnie jak przyprawy pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, tym samym przyspieszając uczucie głodu.

zioła na stole
  • Pij soki owocowe

Owoce są bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Zawierają również kwasy owocowe, które usprawniają trawienie, powodując, że szybciej odczuwasz głód. Soki owocowe są pozbawione błonnika pokarmowego, dlatego w celu pobudzenia apetytu sprawdzają się lepiej niż pełne sycącego błonnika całe owoce.

Ponadto, zarówno owoce, jak i soki z nich wyciśnięte, zawierają fruktozę. A naukowcy stwierdzili, że osoby, które piją soki owocowe, silniej odczuwają łaknienie. To dlatego, że fruktoza w nich zawarta powoduje spadek insuliny i leptyny we krwi, a niski poziom leptyny zwiększa apetyt.

  • Jedz regularnie

Jeśli chcesz mieć apetyt, zacznij regularnie jeść. Ustal sobie godzinowy plan jedzenia i trzymaj się go. Posiłki powinny być jedzone co 2–3 godziny. Wykazano, że jeśli organizm przyzwyczai się do regularnych pór posiłków, wytwarza w porach jedzenia więcej soków żołądkowych, przygotowując się do trawienia.

Wtedy też odczuwany jest głód. Ale nie przesadzaj z ilością porcji. Niech będą to małe objętościowo posiłki, tak byś już za 2–3 godziny nie odczuwał ciężkości po poprzednim posiłku.

  • Pofantazjuj w kuchni

Posiłki powinny być pachnące, aromatyczne i po prostu powinny dobrze smakować. Jeśli jesteś wzrokowcem (a kto nie jest!), zwróć uwagę na to, jak danie wygląda – musi zachęcać do jedzenia! W kuchni szukaj nowych smaków. Jeśli jesz monotonnie i na twoim talerzu ląduje często to samo, możesz nie mieć na to ochoty.

Dlatego urozmaicaj swoje menu. Znajdź swoje nowe smaki! Możesz szukać inspiracji, przeglądając blogi kulinarnie – najlepiej te z zamieszczonymi zdjęciami apetycznych dań. Albo oglądając program kulinarny. Pomyśl, na co masz ochotę, czego chciałbyś spróbować, i zrób to!

Często problem z apetytem wynika ze stresu, zabiegania, braku czasu, by dostrzec potrzeby organizmu. Zrelaksuj się. Postaraj się codziennie znaleźć chociaż kilkanaście minut dla siebie – na wypoczynek, hobby, relaks. I ruszaj się! Ruch, zwłaszcza ten na świeżym powietrzu, zwykle powoduje wzrost apetytu. Jeśli nie lubisz uprawiać sportu, wystarczy szybki spacer.

Pamiętaj, że jeśli brakowi apetytu towarzyszy nagły spadek wagi, powinieneś zgłosić się do lekarza, by ocenił twój stan zdrowia i zlecił odpowiednie badania.

Tabletki zwiększające apetyt

Na rynku znajdziemy też wiele tabletek zwiększających apetyt (tzw. pobudzaczy apetytu). W większości składają się one z naturalnych substancji i nie wchodzą w interakcje z innymi lekami. Przed zastosowaniem takich tabletek na apetyt warto jednak skonsultować się z lekarzem bądź dietetykiem. 


Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×