Przejdź do treści

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

pizza kobieta
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Brak apetytu – co robić? Wszyscy wokół liczą kalorie i non stop się odchudzają, a ty chcesz przytyć. Ale jak to zrobić, gdy po prostu nie chce ci się jeść? Zobacz, po których produktach będziesz mieć apetyt na więcej.

Brak apetytu – co robić?

Szukasz czegoś na apetyt dla dorosłych? Na początku zawsze warto sprawdzić, czy przyczyną dużego lub nagłego spadku wagi nie jest problem natury zdrowotnej i nie oznacza choroby. Tu nie obejdzie się bez konsultacji z lekarzem. Jeśli jednak teoretycznie wszystko jest w porządku, a ty po prostu chudniesz i nie możesz przytyć, bo niewiele jesz, a nie jesz, bo nie masz apetytu – warto zmodyfikować dietę.

Istnieją dietetyczne sposoby na to, by zwiększyć apetyt. Możesz je bezpiecznie zastosować u siebie. Ale pamiętaj, że czasem brak apetytu oraz spadek wagi są wynikiem choroby, dlatego koniecznie powiedz o swoim problemie lekarzowi.

Domowe sposoby na poprawę apetytu

  • Doprawiaj!

„Nie mam apetytu” – słyszysz albo mówisz za każdym razem, gdy pora na posiłek. Mamy na to sposób. Niektóre przyprawy, takie jak: bazylia, kolendra, imbir, kminek, gorczyca czy ostra papryka, powodują zwiększenie wytwarzania soków żołądkowych. Poprawiając tym samym trawienie, powodują również to, że łaknienie jest szybciej odczuwalne.

Także czosnek, cebula i szczypiorek dzięki związkom siarki sprawiają, że łaknienie jest mocniej odczuwalne. Spróbuj doprawiać dania tak, by ci smakowały. Postaw na aromatyczne, pachnące ziołami dania, które zapachem zachęcają do jedzenia.

  • Pij zioła

Pomocne mogą być również herbatki i napary z dziurawca, rumianku, kopru włoskiego, mniszka lekarskiego, krwawnika. Podobnie jak przyprawy pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, tym samym przyspieszając uczucie głodu.

zioła na stole
  • Pij soki owocowe

Owoce są bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Zawierają również kwasy owocowe, które usprawniają trawienie, powodując, że szybciej odczuwasz głód. Soki owocowe są pozbawione błonnika pokarmowego, dlatego w celu pobudzenia apetytu sprawdzają się lepiej niż pełne sycącego błonnika całe owoce.

Ponadto, zarówno owoce, jak i soki z nich wyciśnięte, zawierają fruktozę. A naukowcy stwierdzili, że osoby, które piją soki owocowe, silniej odczuwają łaknienie. To dlatego, że fruktoza w nich zawarta powoduje spadek insuliny i leptyny we krwi, a niski poziom leptyny zwiększa apetyt.

  • Jedz regularnie

Jeśli chcesz mieć apetyt, zacznij regularnie jeść. Ustal sobie godzinowy plan jedzenia i trzymaj się go. Posiłki powinny być jedzone co 2–3 godziny. Wykazano, że jeśli organizm przyzwyczai się do regularnych pór posiłków, wytwarza w porach jedzenia więcej soków żołądkowych, przygotowując się do trawienia.

Wtedy też odczuwany jest głód. Ale nie przesadzaj z ilością porcji. Niech będą to małe objętościowo posiłki, tak byś już za 2–3 godziny nie odczuwał ciężkości po poprzednim posiłku.

  • Pofantazjuj w kuchni

Posiłki powinny być pachnące, aromatyczne i po prostu powinny dobrze smakować. Jeśli jesteś wzrokowcem (a kto nie jest!), zwróć uwagę na to, jak danie wygląda – musi zachęcać do jedzenia! W kuchni szukaj nowych smaków. Jeśli jesz monotonnie i na twoim talerzu ląduje często to samo, możesz nie mieć na to ochoty.

Dlatego urozmaicaj swoje menu. Znajdź swoje nowe smaki! Możesz szukać inspiracji, przeglądając blogi kulinarnie – najlepiej te z zamieszczonymi zdjęciami apetycznych dań. Albo oglądając program kulinarny. Pomyśl, na co masz ochotę, czego chciałbyś spróbować, i zrób to!

Często problem z apetytem wynika ze stresu, zabiegania, braku czasu, by dostrzec potrzeby organizmu. Zrelaksuj się. Postaraj się codziennie znaleźć chociaż kilkanaście minut dla siebie – na wypoczynek, hobby, relaks. I ruszaj się! Ruch, zwłaszcza ten na świeżym powietrzu, zwykle powoduje wzrost apetytu. Jeśli nie lubisz uprawiać sportu, wystarczy szybki spacer.

Pamiętaj, że jeśli brakowi apetytu towarzyszy nagły spadek wagi, powinieneś zgłosić się do lekarza, by ocenił twój stan zdrowia i zlecił odpowiednie badania.

Tabletki zwiększające apetyt

Na rynku znajdziemy też wiele tabletek zwiększających apetyt (tzw. pobudzaczy apetytu). W większości składają się one z naturalnych substancji i nie wchodzą w interakcje z innymi lekami. Przed zastosowaniem takich tabletek na apetyt warto jednak skonsultować się z lekarzem bądź dietetykiem. 


Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze