Przejdź do treści

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Zioła na zimę
Zioła na zimę - jak je przechowywać i uprawiać w domu? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Domowa uprawa ziół to doskonały sposób na to, aby mieć je zawsze pod ręką, niezależnie od pory roku. Zioła na parapecie zimą wymagają szczególnej opieki, ponieważ nie wszystkie dobrze zniosą suche powietrze kaloryferów. Podpowiemy Ci, jak przechowywać i uprawiać zioła na zimę.

Zioła na parapecie zimą – od czego zacząć?

Samodzielna uprawa ziół w domu wiąże się z bardzo wieloma korzyściami. Zioła w domu przepięknie pachną, a ustawione w doniczkach na parapecie staną się także ozdobą domu i dodadzą przytulnego charakteru wnętrzom. Dodatkowo, potrawy, do których dorzucisz świeżą bazylię lub kolendrę staną się bardziej aromatyczne i zdrowsze.

Własne zioła w doniczkach mają nie tylko bardzo dużo wartości odżywczych, ale również świetnie smakują. Uprawa ziół zimą w domu jest oszczędnością czasu i pieniędzy – nie będziesz musiała co chwilę kupować suszonych przypraw.

Jednak zima nie jest najlepszym czasem na uprawę wszystkich rodzajów ziół. Ponieważ większość gatunków potrzebuje odpowiedniej temperatury (od 15 do 20 stopni Celsjusza) i wilgotności (zarówno powietrza jak i ziemi) to do zimowej uprawy należy wybrać te rodzaje, które cechują się większą odpornością i bez problemu przetrwają zimowy czas.

Zioła w domu zimą – jakie gatunki wybrać?

Jednym ziół, które z powodzeniem możesz uprawiać zimą na domowym parapecie, jest oregano. To jedna z najbardziej znanych przypraw kuchni włoskiej, która bardzo dobrze pasuje m.in. do ostrych potraw. Oregano wykazuje bardzo silne właściwości przeciwbakteryjne, co potwierdzają badania naukowe. Jest dobrym dodatkiem do potraw w sezonie grypowym, ponieważ pomoże ci zwalczać wszelkie zimowe przeziębienia.

Kolejnym ziołem, które możesz uprawiać w domu, jest tymianek. W jego składzie znajdują się substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i antyoksydacyjnym. Tymianek jest polecany przy chorobach dróg oddechowych ze względu na działanie przeciwzapalne i wykrztuśne. Pomaga również przy problemach z żołądkiem, jelitami i wątrobą. Ma bardzo intensywny i charakterystyczny zapach.

Na kuchennym parapecie możesz również uprawiać rozmaryn. To zioło stabilizuje błony biologiczne, zapewnia ochronę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV i promieniowaniem jonizującym, a także ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalnie i przeciwmutagennie. Jest to roślina zielarska o bardzo dużym potencjale terapeutycznym.

zioła na stole

Jak przechowywać zioła na zimę?

Żeby zioła zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, leczniczych i zapachowych, należy rozpocząć od ich umiejętnego zbioru. Zioła muszą być zbierane wyłączne w suche dni, późnym rankiem lub wieczorem. Zioła kulinarne, takie jak bazylia czy pietruszka, należy zbierać przed rozwinięciem się pąków kwiatowych.

Jeżeli chodzi o sposoby na dłuższe zachowanie aromatu ziół, to warto zastosować suszenie, mrożenie lub konserwowanie octem. Zioła możesz suszyć na płaskiej powierzchni lub w pęczkach, a po wysuszenie należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach, w ciemnym pomieszczeniu.

Zioła możesz również zamrozić. Najpierw dokładnie je umyj i odsącz z nadmiaru wody,  a następnie włóż do plastikowych torebek i zamroź. Jeśli chcesz, przed zamrożeniem możesz je pokroić, jednak nie jest to konieczne.

Ostatnim sposobem przechowywania ziół jest konserwowanie ich octem lub oliwą. Wystarczy włożyć zioła do butelki i zalać je zimnym octem lub oliwą. Zakonserwowane w taki sposób, doskonale smakują do sałatek i surówek.

Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni

Pomidory z ziołami na zimę

Pomidory z ziołami na zimę to przysmak, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. Ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i nie zajmie ci wiele czasu. Zacznij od zebrania składników. Będą ci potrzebne:

  • 10 kilogramów pomidorów,
  • 10 łyżeczek soli morskiej,
  • jedna główka czosnku,
  • pięć gałązek świeżej bazylii,
  • jedna łyżka cukru,
  • cztery łyżki oliwy.

Zacznij od ponacinania pomidorów i zalania ich wrzątkiem. Po kilku chwilach wyjmij je z garnka, zdejmij skórkę i pokrój na ćwiartki.

Następne w dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj do niej pokrojoną główkę czosnku i smaż przez minutę. Teraz pora na dodanie pomidorów. Dopraw całość solą i cukrem i gotuj przez pół godziny. Dodaj posiekane gałązki bazylii i jeszcze przez chwilę gotuj. Jeszcze wrzące pomidory przełóż do wygotowanych i do suchych słoików. Następnie przeprowadź ich pasteryzację. Powtórz ją kolejnego dnia. Pomidory z ziołami na zimę są gotowe.

 

Bibliografia:

  1. Hać- Szymańczuk, E. Lipinska, O. Grzegrzółka, Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano (Origanum vulgare L.), Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, BROMAT. CHEM.  TOKSYKOL.  –  XLV,  2012,  3,  str.  308–314; https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/3/308-314.pdf
  2. Ambroziak, M. Stanowska, K. Sikorska -Zimny, Tymianek – roślina o wielu zastosowaniach, Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu 1 (4)/2020; https://wyd.edu.pl/images/Czasopisma_naukowe/PPA/IwP2018/IwP_2019_1_4/IwP_3_4_2019/IwP_4_2019/Innowacje_1_5_2020/Ambroziak_Stanowska_Sikorska_Inno_1_5_2020.pdf
  3. Kowalska, A. Olejnik, Rozmaryn – roślina zielarska o potencjale terapeutycznym, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2010, s. 114-122 http://www.czytelniamedyczna.pl/3548,rozmaryn-roslina-zielarska-o-potencjale-terapeutycznym.html

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?