Przejdź do treści

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść
Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Ziemniaki przechowywane zbyt długo zaczynają wypuszczać małe, białe pędy. Większość z nas wyrzuca je, z obawy, że warzywo stało się niejadalne albo i nawet toksyczne. Zdania na ten temat są jednak podzielone – są tacy, którzy uważają, że wystarczy pozbyć się pędów. Co zatem robić?

Wykiełkowane ziemniaki – czy można je zjeść?

Ziemniaki są naturalnym źródłem solaniny i chakoniny – związków glikoalkaloidowych, występujących również w innych warzywach, takich jak bakłażany czy pomidory. Glikoalkaloidy spożywane w małych ilościach mogą korzystnie wpływać na zdrowie, zmniejszając poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, posiadają również właściwości antybiotyczne. Jednak ich nadmiar może okazać się toksyczny. Poziom glikoalkaloidów w ziemniaku wzrasta, gdy zaczyna on kiełkować.

Symptomy zatrucia pokarmowego, spowodowanego zjedzeniem wykiełkowanego ziemniaka, można zazwyczaj zauważyć po kilku bądź kilkunastu godzinach od momentu spożycia. Należą do nich: wymioty, biegunka oraz bóle brzucha. Przy większym przedawkowaniu związków glikoalkaloidowych mogą pojawić się bóle głowy, gorączka, dezorientacja, przyspieszony puls, niskie ciśnienie krwi, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.

Jedzenia wykiełkowanych ziemniaków powinny szczególnie unikać kobiety w ciąży, ponieważ glikoalkaloidy mają negatywny wpływ na rozwój ciąży, zwiększając ryzyko pojawienia się wad wrodzonych u dziecka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Danie z ziemniaków

Wystarczy usunięcie pędów?

Glikoalkaloidy są najbardziej skoncentrowane w liściach, kwiatach, kiełkach oraz ciemnych plamach ziemniaka. Usunięcie ich zmniejsza poziom toksyczności warzywa, pomóc w tym może także obieranie ich oraz smażenie. Pieczenie, gotowanie oraz podgrzewanie w mikrofali nie dają wystarczających efektów. Zalecane jest jednak wyrzucenie ziemniaków, które wykiełkowały, bądź ich skórka się pomarszczyła czy też nabrała zielonego koloru.

Jak zapobiec kiełkowaniu ziemniaków?

Najbardziej sprawdzonym sposobem jest unikanie robienia zakupów na zapas i kupowanie jedzenia na bieżąco. Jeśli nie mamy czasu na częste wychodzenie na zakupy, powinniśmy zwracać większą uwagę na rodzaj ziemniaków, jakie kupujemy. Niektóre z nich mogą być przechowywane dłużej niż inne. Warto również zwracać uwagę na prawidłowe przechowywanie ziemniaków, a przed umieszczeniem ich w ciemnym, suchym oraz chłodnym miejscu powinniśmy upewnić się, że są kompletnie suche.

Istnieją teorie, które wskazują na to, że przechowywanie ziemniaków razem z cebulą może przyczyniać się do szybszego kiełkowania. Nie zostało to jednak potwierdzane przez badania naukowe.

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×