Przejdź do treści

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść
Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Ziemniaki przechowywane zbyt długo zaczynają wypuszczać małe, białe pędy. Większość z nas wyrzuca je, z obawy, że warzywo stało się niejadalne albo i nawet toksyczne. Zdania na ten temat są jednak podzielone – są tacy, którzy uważają, że wystarczy pozbyć się pędów. Co zatem robić?

Wykiełkowane ziemniaki – czy można je zjeść?

Ziemniaki są naturalnym źródłem solaniny i chakoniny – związków glikoalkaloidowych, występujących również w innych warzywach, takich jak bakłażany czy pomidory. Glikoalkaloidy spożywane w małych ilościach mogą korzystnie wpływać na zdrowie, zmniejszając poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, posiadają również właściwości antybiotyczne. Jednak ich nadmiar może okazać się toksyczny. Poziom glikoalkaloidów w ziemniaku wzrasta, gdy zaczyna on kiełkować.

Symptomy zatrucia pokarmowego, spowodowanego zjedzeniem wykiełkowanego ziemniaka, można zazwyczaj zauważyć po kilku bądź kilkunastu godzinach od momentu spożycia. Należą do nich: wymioty, biegunka oraz bóle brzucha. Przy większym przedawkowaniu związków glikoalkaloidowych mogą pojawić się bóle głowy, gorączka, dezorientacja, przyspieszony puls, niskie ciśnienie krwi, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.

Jedzenia wykiełkowanych ziemniaków powinny szczególnie unikać kobiety w ciąży, ponieważ glikoalkaloidy mają negatywny wpływ na rozwój ciąży, zwiększając ryzyko pojawienia się wad wrodzonych u dziecka.

Danie z ziemniaków

Wystarczy usunięcie pędów?

Glikoalkaloidy są najbardziej skoncentrowane w liściach, kwiatach, kiełkach oraz ciemnych plamach ziemniaka. Usunięcie ich zmniejsza poziom toksyczności warzywa, pomóc w tym może także obieranie ich oraz smażenie. Pieczenie, gotowanie oraz podgrzewanie w mikrofali nie dają wystarczających efektów. Zalecane jest jednak wyrzucenie ziemniaków, które wykiełkowały, bądź ich skórka się pomarszczyła czy też nabrała zielonego koloru.

Jak zapobiec kiełkowaniu ziemniaków?

Najbardziej sprawdzonym sposobem jest unikanie robienia zakupów na zapas i kupowanie jedzenia na bieżąco. Jeśli nie mamy czasu na częste wychodzenie na zakupy, powinniśmy zwracać większą uwagę na rodzaj ziemniaków, jakie kupujemy. Niektóre z nich mogą być przechowywane dłużej niż inne. Warto również zwracać uwagę na prawidłowe przechowywanie ziemniaków, a przed umieszczeniem ich w ciemnym, suchym oraz chłodnym miejscu powinniśmy upewnić się, że są kompletnie suche.

Istnieją teorie, które wskazują na to, że przechowywanie ziemniaków razem z cebulą może przyczyniać się do szybszego kiełkowania. Nie zostało to jednak potwierdzane przez badania naukowe.

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami