3 min.
Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść Istock.com
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Ziemniaki przechowywane zbyt długo zaczynają wypuszczać małe, białe pędy. Większość z nas wyrzuca je, z obawy, że warzywo stało się niejadalne albo i nawet toksyczne. Zdania na ten temat są jednak podzielone – są tacy, którzy uważają, że wystarczy pozbyć się pędów. Co zatem robić?
Spis treści
Wykiełkowane ziemniaki – czy można je zjeść?
Ziemniaki są naturalnym źródłem solaniny i chakoniny – związków glikoalkaloidowych, występujących również w innych warzywach, takich jak bakłażany czy pomidory. Glikoalkaloidy spożywane w małych ilościach mogą korzystnie wpływać na zdrowie, zmniejszając poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, posiadają również właściwości antybiotyczne. Jednak ich nadmiar może okazać się toksyczny. Poziom glikoalkaloidów w ziemniaku wzrasta, gdy zaczyna on kiełkować.
Symptomy zatrucia pokarmowego, spowodowanego zjedzeniem wykiełkowanego ziemniaka, można zazwyczaj zauważyć po kilku bądź kilkunastu godzinach od momentu spożycia. Należą do nich: wymioty, biegunka oraz bóle brzucha. Przy większym przedawkowaniu związków glikoalkaloidowych mogą pojawić się bóle głowy, gorączka, dezorientacja, przyspieszony puls, niskie ciśnienie krwi, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.
Jedzenia wykiełkowanych ziemniaków powinny szczególnie unikać kobiety w ciąży, ponieważ glikoalkaloidy mają negatywny wpływ na rozwój ciąży, zwiększając ryzyko pojawienia się wad wrodzonych u dziecka.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Wystarczy usunięcie pędów?
Glikoalkaloidy są najbardziej skoncentrowane w liściach, kwiatach, kiełkach oraz ciemnych plamach ziemniaka. Usunięcie ich zmniejsza poziom toksyczności warzywa, pomóc w tym może także obieranie ich oraz smażenie. Pieczenie, gotowanie oraz podgrzewanie w mikrofali nie dają wystarczających efektów. Zalecane jest jednak wyrzucenie ziemniaków, które wykiełkowały, bądź ich skórka się pomarszczyła czy też nabrała zielonego koloru.
Jak zapobiec kiełkowaniu ziemniaków?
Najbardziej sprawdzonym sposobem jest unikanie robienia zakupów na zapas i kupowanie jedzenia na bieżąco. Jeśli nie mamy czasu na częste wychodzenie na zakupy, powinniśmy zwracać większą uwagę na rodzaj ziemniaków, jakie kupujemy. Niektóre z nich mogą być przechowywane dłużej niż inne. Warto również zwracać uwagę na prawidłowe przechowywanie ziemniaków, a przed umieszczeniem ich w ciemnym, suchym oraz chłodnym miejscu powinniśmy upewnić się, że są kompletnie suche.
Istnieją teorie, które wskazują na to, że przechowywanie ziemniaków razem z cebulą może przyczyniać się do szybszego kiełkowania. Nie zostało to jednak potwierdzane przez badania naukowe.
Źródło: Healthline
Poleć artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022