Przejdź do treści

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Musztarda nie tylko dobrze smakuje, ale może sprawić, że poczujemy się lepiej, dlatego warto dodać ją do dań z grilla. W czym tkwi prozdrowotny sekret musztardy?

Musztarda jest przede wszystkim wspaniałą alternatywą dla innych, wysokotłuszczowych sosów, których często używamy (jak majonez, sos barbecue, chutney itp.). Jesteś na diecie i potrzebujesz dodać smaku swoim sałatkom? Śmiało wybierz musztardę, jej średnia wartość kaloryczna w przeliczeniu na łyżkę stołową wynosi ok. 19 kalorii, w tym: 22 proc. to białka, 34 proc. węglowodany i 44 proc. tłuszcze.

Sekret tkwi w gorczycy

Musztarda składa się m.in. z soli, octu, soku z cytryny i przede wszystkim z nasion gorczycy. To właśnie gorczyca jest tutaj kluczowym prozdrowotnym składnikiem. Znamy co najmniej trzy rodzaje gorczycy, które są wykorzystywane do produkcji musztardy:

  • białą (Brassica Alba),
  • brązową (Brassica Juncea) ,
  • czarną (Brassica Nigra).

Nasiona gorczycy już od wieków stosuje się w celach zdrowotnych. Korzystne działanie na organizm jest różne w zależności od stopnia rodzaju ziaren i stopnia ich przetworzenia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Gorczyca gorczycy nierówna

Nasiona białej gorczycy są stosowane podczas problemów trawiennych. Napar z nich pomaga zwalczyć niestrawność i nieżyt żołądka oraz pozbyć się uporczywych zaparć. Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne gorczycy czarnej, znajdują zastosowanie w leczeniu przeziębienia, infekcji gardła, zwalczaniu bólów reumatycznych stawów i mięśni. W przypadku tych ostatnich, powszechnie stosuje się tzw. poduszki gorczycowe.

Natomiast spożywanie całych nasion gorczycy działa delikatnie przeczyszczająco. W takiej postaci nasiona wykorzystuje się również jako środek konserwujący, do marynat lub w zalewach do przetworów. W przemyśle kosmetycznym znajdziemy je w produktach poprawiających kondycję włosów, skóry i paznokci.

Musztarda – którą wybrać?

Musztarda jako przyprawa w kuchni znajdzie zastosowanie głównie jako zdrowy ulepszacz smaku. Gdy stosujemy dietę, rygorystycznie trzymając się dziennych ograniczeń kalorycznych, nie powinniśmy się jej obawiać. Charakterystyczny i wyrazisty smak musztardy, sprawia, że nie musimy stosować jej w dużych ilościach, a na pewno uatrakcyjni nam to nieco potrawę. Jeśli jednak masz wybór, wybierz musztardę francuską z całymi nasionami gorczycy, a nie gładko zmieloną Dijon lub popularną stołową.

Znany jest ci widok niemalże niekończących się półek ze złotym rarytasem? Jeśli jesteś fanem musztardy, z pewnością wypróbowałeś już niejedną jej odmianę. Jak wiadomo, co kraj to obyczaj, a przeważająca część różnych kuchni świata stworzyła swoją odmianę sosu z nasion gorczycy. Bogata ilość tekstur i rozmaitych dodatków może przyprawić o zawrót głowy. Jednak powinniśmy zachować zdrowy rozsądek, nie kupujmy jej na zapas. Ma ona co prawda, długi termin przydatności (w lodówce możemy przechowywać ją do roku!), ale z czasem może tracić swoje walory smakowe.

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Czy musztarda może zaszkodzić?

Jak większość produktów spożywczych, tylko gdy jest spożywana niewłaściwie i w nadmiarze. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków kwalifikuje musztardę jako „ogólnie uznawaną za bezpieczną dla zdrowia”. Badania gromadzone w obrębie działalności MNCD, czyli Bazy Danych Leków Naturalnych, zarejestrowały szkodliwe działanie gorczycy przy niewłaściwym jej zastosowaniu bezpośrednio na skórę, co w niektórych przypadkach kończyło się np. oparzeniami. Według tych danych spożywanie dużych ilości nasion gorczycy czarnej doustnie może podrażniać gardło i wywoływać skutki uboczne takie jak: niewydolność serca, biegunka, senność, trudności w oddychaniu, śpiączka i śmierć.

Równie często odnotowuje się alergię na gorczycę, zarówno kontaktową, jak i pokarmową. Objawy alergii pokarmowej po spożyciu musztardy mogą przebiegać łagodnie lub ciężko. W ustach może wystąpić wysypka lub mrowienie. Nierzadko występują również trudności w oddychaniu.

 

 Źródło: Verywellfit

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×