Przejdź do treści

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Musztarda nie tylko dobrze smakuje, ale może sprawić, że poczujemy się lepiej, dlatego warto dodać ją do dań z grilla. W czym tkwi prozdrowotny sekret musztardy?

Musztarda jest przede wszystkim wspaniałą alternatywą dla innych, wysokotłuszczowych sosów, których często używamy (jak majonez, sos barbecue, chutney itp.). Jesteś na diecie i potrzebujesz dodać smaku swoim sałatkom? Śmiało wybierz musztardę, jej średnia wartość kaloryczna w przeliczeniu na łyżkę stołową wynosi ok. 19 kalorii, w tym: 22 proc. to białka, 34 proc. węglowodany i 44 proc. tłuszcze.

Sekret tkwi w gorczycy

Musztarda składa się m.in. z soli, octu, soku z cytryny i przede wszystkim z nasion gorczycy. To właśnie gorczyca jest tutaj kluczowym prozdrowotnym składnikiem. Znamy co najmniej trzy rodzaje gorczycy, które są wykorzystywane do produkcji musztardy:

  • białą (Brassica Alba),
  • brązową (Brassica Juncea) ,
  • czarną (Brassica Nigra).

Nasiona gorczycy już od wieków stosuje się w celach zdrowotnych. Korzystne działanie na organizm jest różne w zależności od stopnia rodzaju ziaren i stopnia ich przetworzenia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Gorczyca gorczycy nierówna

Nasiona białej gorczycy są stosowane podczas problemów trawiennych. Napar z nich pomaga zwalczyć niestrawność i nieżyt żołądka oraz pozbyć się uporczywych zaparć. Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne gorczycy czarnej, znajdują zastosowanie w leczeniu przeziębienia, infekcji gardła, zwalczaniu bólów reumatycznych stawów i mięśni. W przypadku tych ostatnich, powszechnie stosuje się tzw. poduszki gorczycowe.

Natomiast spożywanie całych nasion gorczycy działa delikatnie przeczyszczająco. W takiej postaci nasiona wykorzystuje się również jako środek konserwujący, do marynat lub w zalewach do przetworów. W przemyśle kosmetycznym znajdziemy je w produktach poprawiających kondycję włosów, skóry i paznokci.

Musztarda – którą wybrać?

Musztarda jako przyprawa w kuchni znajdzie zastosowanie głównie jako zdrowy ulepszacz smaku. Gdy stosujemy dietę, rygorystycznie trzymając się dziennych ograniczeń kalorycznych, nie powinniśmy się jej obawiać. Charakterystyczny i wyrazisty smak musztardy, sprawia, że nie musimy stosować jej w dużych ilościach, a na pewno uatrakcyjni nam to nieco potrawę. Jeśli jednak masz wybór, wybierz musztardę francuską z całymi nasionami gorczycy, a nie gładko zmieloną Dijon lub popularną stołową.

Znany jest ci widok niemalże niekończących się półek ze złotym rarytasem? Jeśli jesteś fanem musztardy, z pewnością wypróbowałeś już niejedną jej odmianę. Jak wiadomo, co kraj to obyczaj, a przeważająca część różnych kuchni świata stworzyła swoją odmianę sosu z nasion gorczycy. Bogata ilość tekstur i rozmaitych dodatków może przyprawić o zawrót głowy. Jednak powinniśmy zachować zdrowy rozsądek, nie kupujmy jej na zapas. Ma ona co prawda, długi termin przydatności (w lodówce możemy przechowywać ją do roku!), ale z czasem może tracić swoje walory smakowe.

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Czy musztarda może zaszkodzić?

Jak większość produktów spożywczych, tylko gdy jest spożywana niewłaściwie i w nadmiarze. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków kwalifikuje musztardę jako „ogólnie uznawaną za bezpieczną dla zdrowia”. Badania gromadzone w obrębie działalności MNCD, czyli Bazy Danych Leków Naturalnych, zarejestrowały szkodliwe działanie gorczycy przy niewłaściwym jej zastosowaniu bezpośrednio na skórę, co w niektórych przypadkach kończyło się np. oparzeniami. Według tych danych spożywanie dużych ilości nasion gorczycy czarnej doustnie może podrażniać gardło i wywoływać skutki uboczne takie jak: niewydolność serca, biegunka, senność, trudności w oddychaniu, śpiączka i śmierć.

Równie często odnotowuje się alergię na gorczycę, zarówno kontaktową, jak i pokarmową. Objawy alergii pokarmowej po spożyciu musztardy mogą przebiegać łagodnie lub ciężko. W ustach może wystąpić wysypka lub mrowienie. Nierzadko występują również trudności w oddychaniu.

 

 Źródło: Verywellfit

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×