Przejdź do treści

Zapasy w lodówce? Sprawdź, jak je wszystkie wykorzystać

Zapasy w lodówce? Sprawdź, jak je wszystkie wykorzystać Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Robienie zapasów nie jest  niczym złym… dopóki jesteś w stanie je wszystkie wykorzystać. W sytuacji, kiedy zaczyna ich być po prostu za dużo, możesz mieć problemy ze zużyciem wszystkiego, co czeka w lodówce. Nie musisz jednak wyrzucać jedzenia. Podpowiemy ci, jak trzymać zapasy pod kontrolą i wykorzystywać je na bieżąco.

Marnowanie żywności to poważny problem, z którym w mniejszym lub większym stopniu ma do czynienia każdy z nas. Na szczęście można marnowania uniknąć, jeśli będziemy mądrze rozporządzać swoimi zapasami. Jak wykorzystywać to, co mamy, tak, aby nie generować odpadów?

Zapasy w lodówce – jak je wykorzystać?

  • Zaplanuj resztki jako część posiłku

Resztki nie muszą od razu trafiać do kosza na śmieci, pozostałości wielu posiłków możesz z powodzeniem wykorzystać dalej, do zrobienia pełnoprawnych dań. Zostało ci trochę pieczonego kurczaka? Z resztek mięsa możesz przygotować pastę do smarowania na pieczywo, dodać do tortilli, wrzucić do sałatki albo zupy. Podobnie wykorzystać możesz wiele rzeczy. Jeśli chcesz, to możesz zbierać nawet obierki warzyw, a następnie dorzucić je do garnka z rosołem czy inną zupą. Takie planowanie nie wymaga wiele pracy, po prostu na bieżąco sprawdzaj, co zostało ci w lodówce.

  • Dania typu “czyszczenie lodówki” to twój sprzymierzeniec

Co mają wspólnego dania z makaronem, leczo, omlety i słone tarty? Są to dania typu “czyszczenie lodówki”, które można przygotować ze składników, których musisz szybko zużyć. Dzięki czyszczeniu lodówki pozbędziesz się pojedynczych porcji i kawałków, których nie możesz zużyć w żaden inny sposób. Szukasz inspiracji? Daj się ponieść fantazji i zawartości twojej lodówki, a na pewno przygotujesz pyszny i pożywny obiad bez marnowania jedzenia. Wielkie czyszczenie lodówki z resztek najlepiej zrobić przed zakupami, dzięki temu na pewno nie kupisz produktów, które już masz w domu.

  • Zamroź nadmiar warzyw i owoców

Kupiłaś zbyt wiele warzyw i owoców? Czas je zamrozić! Mrożenie to doskonała metoda na bezpieczne przechowywanie żywności nawet przez bardzo długi czas. Mrozić można praktycznie wszystkie owoce i warzywa, a następnie wykorzystać je później. Możesz je mrozić oddzielnie, jak i przygotować sobie gotowe mieszanki do zupy albo mieszankę ulubionych owoców na koktajl. Dzięki temu nie tylko nie wyrzucisz jedzenia, ale także zaoszczędzisz czas podczas gotowania.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Przeterminowana żywność / unsplash
  • Regularnie sprzątaj w szafkach kuchennych

Jak ma się sprzątanie do tego, aby nie marnować żywności? Dzięki porządkom możesz na bieżąco sprawdzić, ile jedzenia jeszcze masz, co przeznaczyć do szybkiego jedzenia, a co jeszcze może poczekać. Dobrym pomysłem jest ustawienie w szafce produktów według daty przydatności do spożycia, dzięki temu łatwiej będzie zużyć te, które powinnaś szybciej zjeść.

  • Kup pakowarkę próżniową

Inwestycja w pakowarkę próżniową to doskonały pomysł, jeśli nie chcesz marnować żywności. Pakowarka pozwala na bezpieczne zapakowanie gotowych posiłków, jak i surowych produktów, w celu przedłużenia ich daty ważności do spożycia. Odsysa powietrze, dzięki czemu jedzenie dłużej zachowuje świeżość.

  • Nie wyrzucaj czerstwego chleba

Kupiłaś za dużo chleba i sczerstwiał, zanim go użyłaś? Nie musisz go wyrzucać! Czerstwy chleb można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład:

  • zostaw pieczywo w przewiewnej materiałowej lub papierowej torbie, poczekaj aż wyschnie, a następnie zetrzyj go na tarce – bułka tarta gotowa;
  • pokrój chleb na kawałki, wrzuć do piekarnika lub na patelnię grillową i poczekaj, aż zrobi się chrupiący – takie grzanki dorzucić możesz do sałatek czy zup;
  • kawałki chleba obtocz w jajku i usmaż na patelni;
  • z czerstwego chleba możesz zrobić też bruschettę.

 

  • Z owoców zrób ciasto

Jeśli masz dużo owoców, które są już bardzo dojrzałe, czas na ciasto! Nie musisz wymyślać nic skomplikowanego, proste ciasto tarte z owocami lub drożdżówka będą dobrym wyborem. Dzięki temu owoce się nie zepsują, ciasto będzie słodkie nawet bez użycia dużej ilości cukru, a ty i twoja rodzina na pewno zjecie je ze smakiem.

 

Źródło: huffpost

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

×