Przejdź do treści

Zapasy w lodówce? Sprawdź, jak je wszystkie wykorzystać

Zapasy w lodówce? Sprawdź, jak je wszystkie wykorzystać Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Robienie zapasów nie jest  niczym złym… dopóki jesteś w stanie je wszystkie wykorzystać. W sytuacji, kiedy zaczyna ich być po prostu za dużo, możesz mieć problemy ze zużyciem wszystkiego, co czeka w lodówce. Nie musisz jednak wyrzucać jedzenia. Podpowiemy ci, jak trzymać zapasy pod kontrolą i wykorzystywać je na bieżąco.

Marnowanie żywności to poważny problem, z którym w mniejszym lub większym stopniu ma do czynienia każdy z nas. Na szczęście można marnowania uniknąć, jeśli będziemy mądrze rozporządzać swoimi zapasami. Jak wykorzystywać to, co mamy, tak, aby nie generować odpadów?

Zapasy w lodówce – jak je wykorzystać?

  • Zaplanuj resztki jako część posiłku

Resztki nie muszą od razu trafiać do kosza na śmieci, pozostałości wielu posiłków możesz z powodzeniem wykorzystać dalej, do zrobienia pełnoprawnych dań. Zostało ci trochę pieczonego kurczaka? Z resztek mięsa możesz przygotować pastę do smarowania na pieczywo, dodać do tortilli, wrzucić do sałatki albo zupy. Podobnie wykorzystać możesz wiele rzeczy. Jeśli chcesz, to możesz zbierać nawet obierki warzyw, a następnie dorzucić je do garnka z rosołem czy inną zupą. Takie planowanie nie wymaga wiele pracy, po prostu na bieżąco sprawdzaj, co zostało ci w lodówce.

  • Dania typu “czyszczenie lodówki” to twój sprzymierzeniec

Co mają wspólnego dania z makaronem, leczo, omlety i słone tarty? Są to dania typu “czyszczenie lodówki”, które można przygotować ze składników, których musisz szybko zużyć. Dzięki czyszczeniu lodówki pozbędziesz się pojedynczych porcji i kawałków, których nie możesz zużyć w żaden inny sposób. Szukasz inspiracji? Daj się ponieść fantazji i zawartości twojej lodówki, a na pewno przygotujesz pyszny i pożywny obiad bez marnowania jedzenia. Wielkie czyszczenie lodówki z resztek najlepiej zrobić przed zakupami, dzięki temu na pewno nie kupisz produktów, które już masz w domu.

  • Zamroź nadmiar warzyw i owoców

Kupiłaś zbyt wiele warzyw i owoców? Czas je zamrozić! Mrożenie to doskonała metoda na bezpieczne przechowywanie żywności nawet przez bardzo długi czas. Mrozić można praktycznie wszystkie owoce i warzywa, a następnie wykorzystać je później. Możesz je mrozić oddzielnie, jak i przygotować sobie gotowe mieszanki do zupy albo mieszankę ulubionych owoców na koktajl. Dzięki temu nie tylko nie wyrzucisz jedzenia, ale także zaoszczędzisz czas podczas gotowania.

Przeterminowana żywność / unsplash
  • Regularnie sprzątaj w szafkach kuchennych

Jak ma się sprzątanie do tego, aby nie marnować żywności? Dzięki porządkom możesz na bieżąco sprawdzić, ile jedzenia jeszcze masz, co przeznaczyć do szybkiego jedzenia, a co jeszcze może poczekać. Dobrym pomysłem jest ustawienie w szafce produktów według daty przydatności do spożycia, dzięki temu łatwiej będzie zużyć te, które powinnaś szybciej zjeść.

  • Kup pakowarkę próżniową

Inwestycja w pakowarkę próżniową to doskonały pomysł, jeśli nie chcesz marnować żywności. Pakowarka pozwala na bezpieczne zapakowanie gotowych posiłków, jak i surowych produktów, w celu przedłużenia ich daty ważności do spożycia. Odsysa powietrze, dzięki czemu jedzenie dłużej zachowuje świeżość.

  • Nie wyrzucaj czerstwego chleba

Kupiłaś za dużo chleba i sczerstwiał, zanim go użyłaś? Nie musisz go wyrzucać! Czerstwy chleb można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład:

  • zostaw pieczywo w przewiewnej materiałowej lub papierowej torbie, poczekaj aż wyschnie, a następnie zetrzyj go na tarce – bułka tarta gotowa;
  • pokrój chleb na kawałki, wrzuć do piekarnika lub na patelnię grillową i poczekaj, aż zrobi się chrupiący – takie grzanki dorzucić możesz do sałatek czy zup;
  • kawałki chleba obtocz w jajku i usmaż na patelni;
  • z czerstwego chleba możesz zrobić też bruschettę.

 

  • Z owoców zrób ciasto

Jeśli masz dużo owoców, które są już bardzo dojrzałe, czas na ciasto! Nie musisz wymyślać nic skomplikowanego, proste ciasto tarte z owocami lub drożdżówka będą dobrym wyborem. Dzięki temu owoce się nie zepsują, ciasto będzie słodkie nawet bez użycia dużej ilości cukru, a ty i twoja rodzina na pewno zjecie je ze smakiem.

 

Źródło: huffpost

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: