4 min.
Zapasy w lodówce? Sprawdź, jak je wszystkie wykorzystać

Zapasy w lodówce? Sprawdź, jak je wszystkie wykorzystać Rawpixel.com
Robienie zapasów nie jest niczym złym… dopóki jesteś w stanie je wszystkie wykorzystać. W sytuacji, kiedy zaczyna ich być po prostu za dużo, możesz mieć problemy ze zużyciem wszystkiego, co czeka w lodówce. Nie musisz jednak wyrzucać jedzenia. Podpowiemy ci, jak trzymać zapasy pod kontrolą i wykorzystywać je na bieżąco.
Spis treści
Marnowanie żywności to poważny problem, z którym w mniejszym lub większym stopniu ma do czynienia każdy z nas. Na szczęście można marnowania uniknąć, jeśli będziemy mądrze rozporządzać swoimi zapasami. Jak wykorzystywać to, co mamy, tak, aby nie generować odpadów?
Zapasy w lodówce – jak je wykorzystać?
- Zaplanuj resztki jako część posiłku
Resztki nie muszą od razu trafiać do kosza na śmieci, pozostałości wielu posiłków możesz z powodzeniem wykorzystać dalej, do zrobienia pełnoprawnych dań. Zostało ci trochę pieczonego kurczaka? Z resztek mięsa możesz przygotować pastę do smarowania na pieczywo, dodać do tortilli, wrzucić do sałatki albo zupy. Podobnie wykorzystać możesz wiele rzeczy. Jeśli chcesz, to możesz zbierać nawet obierki warzyw, a następnie dorzucić je do garnka z rosołem czy inną zupą. Takie planowanie nie wymaga wiele pracy, po prostu na bieżąco sprawdzaj, co zostało ci w lodówce.
- Dania typu “czyszczenie lodówki” to twój sprzymierzeniec
Co mają wspólnego dania z makaronem, leczo, omlety i słone tarty? Są to dania typu “czyszczenie lodówki”, które można przygotować ze składników, których musisz szybko zużyć. Dzięki czyszczeniu lodówki pozbędziesz się pojedynczych porcji i kawałków, których nie możesz zużyć w żaden inny sposób. Szukasz inspiracji? Daj się ponieść fantazji i zawartości twojej lodówki, a na pewno przygotujesz pyszny i pożywny obiad bez marnowania jedzenia. Wielkie czyszczenie lodówki z resztek najlepiej zrobić przed zakupami, dzięki temu na pewno nie kupisz produktów, które już masz w domu.
- Zamroź nadmiar warzyw i owoców
Kupiłaś zbyt wiele warzyw i owoców? Czas je zamrozić! Mrożenie to doskonała metoda na bezpieczne przechowywanie żywności nawet przez bardzo długi czas. Mrozić można praktycznie wszystkie owoce i warzywa, a następnie wykorzystać je później. Możesz je mrozić oddzielnie, jak i przygotować sobie gotowe mieszanki do zupy albo mieszankę ulubionych owoców na koktajl. Dzięki temu nie tylko nie wyrzucisz jedzenia, ale także zaoszczędzisz czas podczas gotowania.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
- Regularnie sprzątaj w szafkach kuchennych
Jak ma się sprzątanie do tego, aby nie marnować żywności? Dzięki porządkom możesz na bieżąco sprawdzić, ile jedzenia jeszcze masz, co przeznaczyć do szybkiego jedzenia, a co jeszcze może poczekać. Dobrym pomysłem jest ustawienie w szafce produktów według daty przydatności do spożycia, dzięki temu łatwiej będzie zużyć te, które powinnaś szybciej zjeść.
- Kup pakowarkę próżniową
Inwestycja w pakowarkę próżniową to doskonały pomysł, jeśli nie chcesz marnować żywności. Pakowarka pozwala na bezpieczne zapakowanie gotowych posiłków, jak i surowych produktów, w celu przedłużenia ich daty ważności do spożycia. Odsysa powietrze, dzięki czemu jedzenie dłużej zachowuje świeżość.
- Nie wyrzucaj czerstwego chleba
Kupiłaś za dużo chleba i sczerstwiał, zanim go użyłaś? Nie musisz go wyrzucać! Czerstwy chleb można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład:
- zostaw pieczywo w przewiewnej materiałowej lub papierowej torbie, poczekaj aż wyschnie, a następnie zetrzyj go na tarce – bułka tarta gotowa;
- pokrój chleb na kawałki, wrzuć do piekarnika lub na patelnię grillową i poczekaj, aż zrobi się chrupiący – takie grzanki dorzucić możesz do sałatek czy zup;
- kawałki chleba obtocz w jajku i usmaż na patelni;
- z czerstwego chleba możesz zrobić też bruschettę.
- Z owoców zrób ciasto
Jeśli masz dużo owoców, które są już bardzo dojrzałe, czas na ciasto! Nie musisz wymyślać nic skomplikowanego, proste ciasto tarte z owocami lub drożdżówka będą dobrym wyborem. Dzięki temu owoce się nie zepsują, ciasto będzie słodkie nawet bez użycia dużej ilości cukru, a ty i twoja rodzina na pewno zjecie je ze smakiem.
Źródło: huffpost
Poleć ten artykuł koleżankom
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022