Przejdź do treści

Zapasy w lodówce? Sprawdź, jak je wszystkie wykorzystać

Zapasy w lodówce? Sprawdź, jak je wszystkie wykorzystać Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Robienie zapasów nie jest  niczym złym… dopóki jesteś w stanie je wszystkie wykorzystać. W sytuacji, kiedy zaczyna ich być po prostu za dużo, możesz mieć problemy ze zużyciem wszystkiego, co czeka w lodówce. Nie musisz jednak wyrzucać jedzenia. Podpowiemy ci, jak trzymać zapasy pod kontrolą i wykorzystywać je na bieżąco.

Marnowanie żywności to poważny problem, z którym w mniejszym lub większym stopniu ma do czynienia każdy z nas. Na szczęście można marnowania uniknąć, jeśli będziemy mądrze rozporządzać swoimi zapasami. Jak wykorzystywać to, co mamy, tak, aby nie generować odpadów?

Zapasy w lodówce – jak je wykorzystać?

  • Zaplanuj resztki jako część posiłku

Resztki nie muszą od razu trafiać do kosza na śmieci, pozostałości wielu posiłków możesz z powodzeniem wykorzystać dalej, do zrobienia pełnoprawnych dań. Zostało ci trochę pieczonego kurczaka? Z resztek mięsa możesz przygotować pastę do smarowania na pieczywo, dodać do tortilli, wrzucić do sałatki albo zupy. Podobnie wykorzystać możesz wiele rzeczy. Jeśli chcesz, to możesz zbierać nawet obierki warzyw, a następnie dorzucić je do garnka z rosołem czy inną zupą. Takie planowanie nie wymaga wiele pracy, po prostu na bieżąco sprawdzaj, co zostało ci w lodówce.

  • Dania typu “czyszczenie lodówki” to twój sprzymierzeniec

Co mają wspólnego dania z makaronem, leczo, omlety i słone tarty? Są to dania typu “czyszczenie lodówki”, które można przygotować ze składników, których musisz szybko zużyć. Dzięki czyszczeniu lodówki pozbędziesz się pojedynczych porcji i kawałków, których nie możesz zużyć w żaden inny sposób. Szukasz inspiracji? Daj się ponieść fantazji i zawartości twojej lodówki, a na pewno przygotujesz pyszny i pożywny obiad bez marnowania jedzenia. Wielkie czyszczenie lodówki z resztek najlepiej zrobić przed zakupami, dzięki temu na pewno nie kupisz produktów, które już masz w domu.

  • Zamroź nadmiar warzyw i owoców

Kupiłaś zbyt wiele warzyw i owoców? Czas je zamrozić! Mrożenie to doskonała metoda na bezpieczne przechowywanie żywności nawet przez bardzo długi czas. Mrozić można praktycznie wszystkie owoce i warzywa, a następnie wykorzystać je później. Możesz je mrozić oddzielnie, jak i przygotować sobie gotowe mieszanki do zupy albo mieszankę ulubionych owoców na koktajl. Dzięki temu nie tylko nie wyrzucisz jedzenia, ale także zaoszczędzisz czas podczas gotowania.

Przeterminowana żywność / unsplash
  • Regularnie sprzątaj w szafkach kuchennych

Jak ma się sprzątanie do tego, aby nie marnować żywności? Dzięki porządkom możesz na bieżąco sprawdzić, ile jedzenia jeszcze masz, co przeznaczyć do szybkiego jedzenia, a co jeszcze może poczekać. Dobrym pomysłem jest ustawienie w szafce produktów według daty przydatności do spożycia, dzięki temu łatwiej będzie zużyć te, które powinnaś szybciej zjeść.

  • Kup pakowarkę próżniową

Inwestycja w pakowarkę próżniową to doskonały pomysł, jeśli nie chcesz marnować żywności. Pakowarka pozwala na bezpieczne zapakowanie gotowych posiłków, jak i surowych produktów, w celu przedłużenia ich daty ważności do spożycia. Odsysa powietrze, dzięki czemu jedzenie dłużej zachowuje świeżość.

  • Nie wyrzucaj czerstwego chleba

Kupiłaś za dużo chleba i sczerstwiał, zanim go użyłaś? Nie musisz go wyrzucać! Czerstwy chleb można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład:

  • zostaw pieczywo w przewiewnej materiałowej lub papierowej torbie, poczekaj aż wyschnie, a następnie zetrzyj go na tarce – bułka tarta gotowa;
  • pokrój chleb na kawałki, wrzuć do piekarnika lub na patelnię grillową i poczekaj, aż zrobi się chrupiący – takie grzanki dorzucić możesz do sałatek czy zup;
  • kawałki chleba obtocz w jajku i usmaż na patelni;
  • z czerstwego chleba możesz zrobić też bruschettę.

 

  • Z owoców zrób ciasto

Jeśli masz dużo owoców, które są już bardzo dojrzałe, czas na ciasto! Nie musisz wymyślać nic skomplikowanego, proste ciasto tarte z owocami lub drożdżówka będą dobrym wyborem. Dzięki temu owoce się nie zepsują, ciasto będzie słodkie nawet bez użycia dużej ilości cukru, a ty i twoja rodzina na pewno zjecie je ze smakiem.

 

Źródło: huffpost

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol