Przejdź do treści

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Mielona wołowina może być wykorzystywana na wiele sposobów. Jest smaczna, pożywna i łatwo przyrządzić z niej pyszne posiłki dla całej rodziny. Masz zapas mielonej wołowiny? Kupiłaś jej dużo na promocji, a teraz nie masz pojęcia, czy jeszcze się nadaje do zjedzenia? Sprawdź!

Jak poznać, że wołowina jest świeża?

Zacznijmy jednak od tego, jak rozpoznać dobrą do spożycia wołowinę. Jeśli nie będzie ona świeża, to nie powinniśmy jej przechowywać, a od razu wyrzucić. Nawet w lodówce, czy podczas rozmrażania w mięsie mnożą się bakterie. Niestety, w takiej sytuacji mrożenie nie pomoże.

Świeża wołowina nie powinna mieć nieprzyjemnego zapachu, ani być śliska czy kleista. Świeże mięso ma czysty zapach bez nieprzyjemnych nut, powinno być lekko różowe i nie mieć w sobie zbyt dużo. Podczas przechowywania mielona wołowina może zmienić kolor na zewnątrz i przybrać lekko brązowy odcień.

Mięso szczęścia

Mielona wołowina – przechowywanie w lodówce

Mielona wołowina to popularny rodzaj mięsa, można z niej przygotować wiele smacznych posiłków. Nic więc dziwnego, że podczas promocji kupujesz jej więcej. Jednak mięsa mielonego nie można zbyt długo przechowywać w lodówce. Mamy na to nie dłużej niż jeden, dwa dni. Najlepiej wołowinę przechowywać na najzimniejszej półce w lodówce. Zwykle jest to najniższa półka, zaraz nad szufladą na warzywa i owoce.

Jeśli mowa o ugotowanej mielonej wołowinie, to może ona w lodówce być przechowywana dłużej. Ugotowane mięso mielone może w lodówce być maksymalnie trzy, cztery dni. Jeśli jednak zależy ci na tym, aby przechowywać wołowinę przez dłuższy czas, dobrym wyborem będzie jej zamrożenie. Tylko w ten sposób możesz zatrzymać rozwój bakterii, lodówka nie stopuje bowiem ich namnażania się, a jedynie trochę je opóźnia.

Mrożenie mielonej wołowiny – przez jaki czas będzie dobra do spożycia?

Kiedy mrozisz wołowinę, do zamrażarki wkładaj tylko świeże mięso, najlepiej bezpośrednio po zakupie – dzięki temu masz pewność, że wołowina jest najświeższa. Mrożenie jest najlepszą metodą na to, aby przedłużyć termin przydatności do spożycia różnych pokarmów, nie tylko mięsa.

Jak mrozić mieloną wołowinę i o czym pamiętać?

  • Zarówno surowa, jak i ugotowana mielona wołowina mogą być przechowywane w zamrażarce przez około 3-4 miesiące.
  • Podczas mrożenia problemem jest utrata wilgoci, która sprawia, że mięso traci walory smakowe. Problemem jest także utlenianie. Dlatego wołowina powinna zostać odpowiednio zapakowana, w gruby woreczek, a jeśli mamy taką możliwość, dobrze zapakować ją przed mrożeniem próżniowo.
  • Do mrożenia przeznacz tylko świeże, dobrej jakości mięso. Nie wolno mrozić zepsutego mięsa.
  • Nie zapomnij o tym, aby opisać mrożonkę. Zapisz rodzaj mięsa i datę. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie używasz produktu, który spędził w zamrażarce zbyt dużo czasu.
Kobieta leży na skórzanej kanapie, pod kocem, podparta na poduszce i wyciera nos chusteczką. Obok na owalnym stoliku stoją jabłka, słoik pudełko z chusteczkami i kubek z cherbatą.

Czy mielone mięso można ponownie zamrozić?

Ponowne mrożenie raz już zamrożonego mięsa może być problematyczne – jak postępować w tej sytuacji? Jeśli mowa o ugotowanej wołowinie, to może ona zostać ponownie zamrożona w ciągu 3-4 dni, o ile nie spędziła poza lodówką dłużej niż 2 godziny. Surowe rozmrożone mięso można ponownie zamrozić, ale tylko jeśli było rozmrażane w lodówce i nie było tam dłużej niż 1-2 dni. Ponownie zamrożone mięso może jednak smakować gorzej, ponieważ traci sporo wilgoci, a tym samym traci na smaku.

Jak rozmrażać mieloną wołowinę?

Jeśli chodzi o rozmrażanie mielonej wołowiny, to także tutaj warto trzymać się wytycznych. Nie powinna ona być zostawiona na kuchennym blacie – najlepiej rozmrażać ją w lodówce. Powolne rozmrażanie zachowuje smak i sprawia, że w mięsie nie mnożą się patogeny. Jeśli jednak zależy ci na czasie, to możesz mielone mięso rozmrozić w mikrofalówce na specjalnym programie albo włożyć woreczek z mięsem do zimnej wody i wymieniać ją co 30 minut. W ten sposób mięso szybciej będzie gotowe do użycia.

 

Źródło: womansday

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?