Przejdź do treści

Zamienniki cukru. Które wybierać? Dietetyczka wyjaśnia

cukier
Freepik.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Zrezygnowałaś z cukru? Nie wiesz, co teraz wybierać, skoro na sklepowych półkach znajdujesz tyle zamienników? Dietetyczka Anna Reguła wyjaśniła, które opcje są zdrowsze dla naszego organizmu.

– Zamienniki cukru – temat wyczekiwany zarówno w wiadomościach prywatnych, komentarzach oraz często poruszany na live’ach – pisze Anna Reguła, znana w mediach społecznościowych jako prowadząca konta „Niekoniecznie dietetycznie”. Dietetyczka, którą obecnie obserwuje już niemal 90 tys. osób, tym samym po raz kolejny poruszyła ważny temat.

W internecie znajdziemy wiele artykułów opisujących właściwości ksylitolu, erytrytolu czy cukru trzcinowego. Zdarza się więc, że w jednym tekście czytamy o ich zaletach, a w drugim – o wadach. Właśnie dlatego Anna Reguła postanowiła przyjrzeć się mitom dotyczącym dobrych i złych zamienników cukru.

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Zamienniki cukru – temat wyczekiwany zarówno w wiadomościach prywatnych, komentarzach oraz często poruszany na live’ach? ____ Produkty, które mogę Wam polecić to zdecydowanie ksylitol, erytrytol i stewia. Co do propozycji z prawej strony – zachowałabym sceptyczność i nie traktowała ich jako zamienniki, a odpowiedniki. Zgodzę się, że mają więcej wartości odżywczych niż cukier stołowy (np. miód w temperaturze pokojowej), ale traktowałabym je raczej jako etap przejściowy? ____ Na pewno znacie przynajmniej jedną osobę, która zamieniła cukier do herbaty na miód ❓Niestety w praktyce to… dokładnie to samo? Dlatego wszystkim, a zwłaszcza cukrzykom czy insulinoopornym, rekomenduję zapoznać się z propozycjami po lewej stronie ?? ____ Jakich produktów z wyżej wymienionych używacie ❓? #cukier #zamiennikicukru #sugar #sugarfree #ksylitol #erytrytol #stewia #dieta #dietetyka #wiemcojem #zdroweodzywianie #kupujswiadomie #zdrowejedzenie #czytajsklad #przekaski #zdroweprzekaski #slodycze

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Złe zamienniki cukru

– Na pewno znacie przynajmniej jedną osobę, która zamieniła cukier do herbaty na miód. Niestety w praktyce to… dokładnie to samo. Dlatego wszystkim, a zwłaszcza cukrzykom czy insulinoopornym, rekomenduję zapoznać się z propozycjami po lewej stronie – wyjaśnia dietetyczka.

Specjalistka nie poleca także cukru nierafinowanego trzcinowego, syropu z agawy, cukru kokosowego czy syropu klonowego. 

Dobre zamienniki cukru

– Produkty, które mogę Wam polecić to zdecydowanie ksylitol, erytrytol i stewia. Co do propozycji z prawej strony – zachowałabym sceptycyzm i nie traktowała ich jako zamienniki, a odpowiedniki. Zgodzę się, że mają więcej wartości odżywczych niż cukier stołowy (np. miód w temperaturze pokojowej), ale traktowałabym je raczej jako etap przejściowy – dodaje Anna Reguła.

Najzdrowsze wyjście? Unikać albo ograniczyć do minimum cukier i wszelkiego rodzaju zamienniki. Na początku może być trudno, ale z czasem kubki smakowe na języku przyzwyczają się do nowych smaków.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×