Zamienniki cukru. Które wybierać? Dietetyczka wyjaśnia

Zrezygnowałaś z cukru? Nie wiesz, co teraz wybierać, skoro na sklepowych półkach znajdujesz tyle zamienników? Dietetyczka Anna Reguła wyjaśniła, które opcje są zdrowsze dla naszego organizmu.
– Zamienniki cukru – temat wyczekiwany zarówno w wiadomościach prywatnych, komentarzach oraz często poruszany na live’ach – pisze Anna Reguła, znana w mediach społecznościowych jako prowadząca konta „Niekoniecznie dietetycznie”. Dietetyczka, którą obecnie obserwuje już niemal 90 tys. osób, tym samym po raz kolejny poruszyła ważny temat.
W internecie znajdziemy wiele artykułów opisujących właściwości ksylitolu, erytrytolu czy cukru trzcinowego. Zdarza się więc, że w jednym tekście czytamy o ich zaletach, a w drugim – o wadach. Właśnie dlatego Anna Reguła postanowiła przyjrzeć się mitom dotyczącym dobrych i złych zamienników cukru.
Złe zamienniki cukru
– Na pewno znacie przynajmniej jedną osobę, która zamieniła cukier do herbaty na miód. Niestety w praktyce to… dokładnie to samo. Dlatego wszystkim, a zwłaszcza cukrzykom czy insulinoopornym, rekomenduję zapoznać się z propozycjami po lewej stronie – wyjaśnia dietetyczka.
Specjalistka nie poleca także cukru nierafinowanego trzcinowego, syropu z agawy, cukru kokosowego czy syropu klonowego.
Dobre zamienniki cukru
– Produkty, które mogę Wam polecić to zdecydowanie ksylitol, erytrytol i stewia. Co do propozycji z prawej strony – zachowałabym sceptycyzm i nie traktowała ich jako zamienniki, a odpowiedniki. Zgodzę się, że mają więcej wartości odżywczych niż cukier stołowy (np. miód w temperaturze pokojowej), ale traktowałabym je raczej jako etap przejściowy – dodaje Anna Reguła.
Najzdrowsze wyjście? Unikać albo ograniczyć do minimum cukier i wszelkiego rodzaju zamienniki. Na początku może być trudno, ale z czasem kubki smakowe na języku przyzwyczają się do nowych smaków.
Polecamy

Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”

Wpływ cukru na organizm, czyli słodkie niebezpieczeństwo

Pianki „marshmallows” mogą być bardzo szkodliwe. Polscy naukowcy przestrzegają szczególnie najmłodszych

Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
się ten artykuł?