Przejdź do treści

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe foodism360/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Mrożone warzywa są dostępne przez cały rok, możemy sięgać po te ulubione nawet, jeśli aktualnie nie ma na nie sezonu. Czy mrożonki są jednak zdrową alternatywą dla świeżych warzyw? W końcu jemy je nie tylko dla smaku, ale i dla ich cennych właściwości.

W sklepach znajdziemy mnóstwo mrożonych warzyw w różnych wariantach. Dostępne są w wersji solo, połączone w różne mieszanki, czy też – sprzedawane z różnymi przyprawami czy sosami – jako gotowe do podania danie. Możemy dodawać je do zup, koktajli, robić na ich bazie sosy. Może nie schrupiemy ich tak, jak świeżych warzyw, ale możliwości wykorzystania mrożonek jest naprawdę wiele. Nie dziwi więc, że tak chętnie po nie sięgamy. Są łatwo dostępne, stosunkowo tanie i mają długą datę ważności. Możemy zawsze mieć w zamrażalniku zapas tych ulubionych. Właśnie – to ważna przewaga mrożonek nad świeżymi warzywami. Ich smakiem możemy cieszyć się przez cały rok, nie martwiąc się, czy właśnie trwa sezon na nasze ulubione warzywo. Ale to nie tylko smak, ale i składniki odżywcze. Znajdziemy je w mrożonkach?

Cenne składniki w mrożonych warzywach – to możliwe?

Warzywa najczęściej są mrożone od razu po zbiorach – są myte, blanszowane, zamrażane i pakowane w ciągu kilku godzin od zebrania. Chociaż blanszowanie powoduje utratę przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i witaminy C, to poziom składników odżywczych po zamrożeniu znacząco się nie zmienia. Zauważono pewne rozbieżności między mrożonymi warzywami, a tymi świeżymi, jednak zazwyczaj różnice są niewielkie.

Przykłady? W jednym z badań porównano zblanszowane i zamrożone warzywa z ich świeżymi odpowiednikami. Odkryto, że poziom składników odżywczych niekiedy jest różny. Na przykład mrożone brokuły zawierają więcej ryboflawiny (witaminy B2) niż świeże, z kolei w świeżym groszku jej poziom jest wyższy, niż w mrożonym. W czasie badań zauważono także, że mrożony groszek, marchew czy szpinak mają niższy poziom beta-karotenu niż ich świeże odpowiedniki, natomiast poziom tego składnika był taki sam w przypadku mrożonych i świeżych wersji zielonej fasoli i szpinaku. W mrożonym jarmużu znaleziono więcej przeciwutleniaczy niż w świeżym warzywie.

Mrożonki nie różnią się znacząco od swoich świeżych odpowiedników. Są dobrym wyborem np. zimą, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw, a nie chcemy z nich rezygnować. W końcu są one czymś, co warto włączyć do diety.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

mrożonki

Mrożonki – wygodna alternatywa

Warzywa są nie tylko smaczną przekąską, zawierają wiele ważnych składników odżywczych, jakimi są m.in. błonnik, witaminy, minerały czy przeciwutleniacze. Obecne w naszej diecie pozytywnie wpływają na nasz organizm, zmniejszają ryzyko wielu schorzeń m.in. chorób serca czy cukrzycy typu 2.

Mrożone są wygodną alternatywą dla świeżych warzyw, można je szybko przygotować, są zawsze pod ręką. Pamiętajmy tylko, aby kupować rzeczywiście mrożone warzywa, a nie kota w worku.

Zwracaj uwagę na to, co kupujesz

Większość gotowych mrożonek nie zawiera dodatkowych składników, ale czasem dodawany jest do nich cukier lub sól. Dlatego ważne jest, aby dokładnie czytać, co jest napisane na opakowaniu. Zwracaj na to uwagę także wtedy, gdy kupujesz gotowe dania bazujące na warzywach. Pamiętaj także, że chociaż mrożone warzywa nie różnią się znacząco od tych świeżych, wiele cennych składników możemy stracić także w czasie ich przygotowywania – gotowania czy smażenia (dzieje się tak niezależnie od tego, którą – świeżą czy mrożoną – wersję wybierzmy).

Jedz sezonowe warzywa od lokalnego dostawcy, sięgaj po mrożonki pełne tych ulubionych. To, którą wersję wybierzesz nie ma większego znaczenia. Ważne jest to, że w twoim jadłospisie warzywa w ogóle się znajdują.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×