Przejdź do treści

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Warzyw nie trzeba sobie odmawiać: okazuje się, że ich liści także!
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Masz ochotę na rzodkiewkę lub kalarepę, więc najpierw pozbywasz się ich liści? Albo chcesz na obiad przyrządzić kalafiora lub brokuła, dlatego oczyszczasz warzywa ze zbędnych części? Okazuje się, że… niepotrzebnie.  Zamiast do kosza z odpadkami, zielone elementy mogłyby trafić do twojego żołądka. I co najważniejsze, z korzyścią dla twojego zdrowia (no i portfela)! Mówi o tym eko-aktywistka i blogerka Sylwia Majcher.

Ekologicznie, smacznie i zdrowo

Warzywa powinny być stałym elementem naszego codziennego jadłospisu. Są niskokaloryczne i przede wszystkim zdrowe. Wiosna daje nam bogactwo świeżych warzyw. Nic dziwnego, że ze smakiem zajadamy kalafiora czy marchewkę. Chętnie chrupiemy kalarepę, a nasze kanapki zdobi pokrojona w cienkie plasterki rzodkiewka.

A gdyby tak zacząć jeść łodygi, liście i natki warzyw? To nie żart. Są warzywa, których  zielone części wzbogacą nie tylko nasz jadłospis, ale także nasze zdrowie. Mówi o tym blogerka Sylwia Majcher, która z ekologią i zdrowiem jest za pan brat.

Zauważa, że ta informacja nadal u wielu budzi zdziwienie. Po co właściwie jeść liście? Otóż nie chodzi tylko o niemarnowanie liści i natek, bogactwo smaku, ale także o właściwości, które ze sobą niosą. Okazuje się, że zielone części mają jeszcze dodatkowy atut: zawierają w sobie mnóstwo witamin. Sylwia Majcher w najnowszym poście na Instagramie wyjaśnia, w liściach jakich warzyw znajdziemy cenne składniki i minerały:

  • liście rzodkiewki mają więcej witaminy C niż cytryna, do tego zawierają żelazo, wapń, magnez, potas
  • liście kalarepy mają dużo żelaza, więcej witaminy C niż bulwa, sporo chlorofilu, który reguluje pracę jelit i działa przeciwzapalnie
  • liście kalafiora to źródło błonnika, który chroni jelita przed zaparciami, mają dużo witaminy A, kwasu foliowego, potasu czy wapnia
  • liście brokułów – już 30 g tych liści zawiera 90 proc. dziennej dawki witaminy K, która przydaje się w walce o budowanie odporności. Taka porcja zaspokaja też połowę dziennej dawki witaminy C
  • natka marchewki to moc witaminy C i K, wapnia, potasu czy magnezu. Napar z nich super działa jako płyn do płukania ust, bo odświeża oddech.

Jak je spożywać? Sylwia Majcher tłumaczy, że wszystkie liście i natki można blanszować, dorzucać do zup, koktajli, pesto.  Zapewnia także, że większość nadaje się do wymieszania w sałatkach.  Nie macie ochoty jeść ich natychmiast? Można je zamrozić lub ugotować z nich bulion.

Do wykorzystania nadają się też głąby kalafiora, kapusty i brokuła.

„Można je zetrzeć na tarce i usmażyć placki, dodać do omleta czy surówki”- proponuje. 

I zachęca na koniec:

„Jeśli dotąd traktowaliście je jak odpadki – spróbujcie zmienić do nich nastawienie„.

Podejmiecie kuchenne wyzwanie?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

 

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 37 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

×