Przejdź do treści

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Warzyw nie trzeba sobie odmawiać: okazuje się, że ich liści także!
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Masz ochotę na rzodkiewkę lub kalarepę, więc najpierw pozbywasz się ich liści? Albo chcesz na obiad przyrządzić kalafiora lub brokuła, dlatego oczyszczasz warzywa ze zbędnych części? Okazuje się, że… niepotrzebnie.  Zamiast do kosza z odpadkami, zielone elementy mogłyby trafić do twojego żołądka. I co najważniejsze, z korzyścią dla twojego zdrowia (no i portfela)! Mówi o tym eko-aktywistka i blogerka Sylwia Majcher.

Ekologicznie, smacznie i zdrowo

Warzywa powinny być stałym elementem naszego codziennego jadłospisu. Są niskokaloryczne i przede wszystkim zdrowe. Wiosna daje nam bogactwo świeżych warzyw. Nic dziwnego, że ze smakiem zajadamy kalafiora czy marchewkę. Chętnie chrupiemy kalarepę, a nasze kanapki zdobi pokrojona w cienkie plasterki rzodkiewka.

A gdyby tak zacząć jeść łodygi, liście i natki warzyw? To nie żart. Są warzywa, których  zielone części wzbogacą nie tylko nasz jadłospis, ale także nasze zdrowie. Mówi o tym blogerka Sylwia Majcher, która z ekologią i zdrowiem jest za pan brat.

Zauważa, że ta informacja nadal u wielu budzi zdziwienie. Po co właściwie jeść liście? Otóż nie chodzi tylko o niemarnowanie liści i natek, bogactwo smaku, ale także o właściwości, które ze sobą niosą. Okazuje się, że zielone części mają jeszcze dodatkowy atut: zawierają w sobie mnóstwo witamin. Sylwia Majcher w najnowszym poście na Instagramie wyjaśnia, w liściach jakich warzyw znajdziemy cenne składniki i minerały:

  • liście rzodkiewki mają więcej witaminy C niż cytryna, do tego zawierają żelazo, wapń, magnez, potas
  • liście kalarepy mają dużo żelaza, więcej witaminy C niż bulwa, sporo chlorofilu, który reguluje pracę jelit i działa przeciwzapalnie
  • liście kalafiora to źródło błonnika, który chroni jelita przed zaparciami, mają dużo witaminy A, kwasu foliowego, potasu czy wapnia
  • liście brokułów – już 30 g tych liści zawiera 90 proc. dziennej dawki witaminy K, która przydaje się w walce o budowanie odporności. Taka porcja zaspokaja też połowę dziennej dawki witaminy C
  • natka marchewki to moc witaminy C i K, wapnia, potasu czy magnezu. Napar z nich super działa jako płyn do płukania ust, bo odświeża oddech.

Jak je spożywać? Sylwia Majcher tłumaczy, że wszystkie liście i natki można blanszować, dorzucać do zup, koktajli, pesto.  Zapewnia także, że większość nadaje się do wymieszania w sałatkach.  Nie macie ochoty jeść ich natychmiast? Można je zamrozić lub ugotować z nich bulion.

Do wykorzystania nadają się też głąby kalafiora, kapusty i brokuła.

„Można je zetrzeć na tarce i usmażyć placki, dodać do omleta czy surówki”- proponuje. 

I zachęca na koniec:

„Jeśli dotąd traktowaliście je jak odpadki – spróbujcie zmienić do nich nastawienie„.

Podejmiecie kuchenne wyzwanie?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

 

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 37 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×