Przejdź do treści

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock
Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Słyszałaś kiedyś o błonniku bambusowym? To substancja, którą dodaje się do produktów spożywczych, by poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Na swoim profilu na Instagramie pisze o tym Katarzyna Bosacka, która błonnik tego typu znalazła w składzie serka do smarowania pieczywa, pasztetu i w surowym kurczaku.

Błonnik bambusowy – po co się go dodaje?

Po co dodaje się błonnik bambusowy do produktów spożywczych? Jak wyjaśnia na Instagramie dziennikarka Katarzyna Bosacka, w wyrobach mięsnych kształtuje on ich strukturę i poprawia wydajność.

„Błonnik bambusowy (ale również inne błonniki) stabilizuje produkty, wypełnia wyroby o słabej jakości oraz obniża koszty produkcji. Niektóre preparaty błonnikowe mogą pełnić częściowo rolę zamiennika tłuszczu” – dodaje ekspertka.

Najważniejszą cechą dodawania błonników do żywności jest wiązanie wody. Oznacza to, że produkt staje się bardziej zwarty, a jego tekstura i konsystencja są atrakcyjne dla konsumenta.

„Błonnik bambusowy nadaje produktom jaśniejszego koloru, co sprawia, że mięso wygląda atrakcyjnie i świeżo. Jest neutralny w smaku i skutecznie poprawia konsystencję wyrobów. Dodaje się go również do sosów, bo skutecznie je zagęszcza” – pisze Katarzyna Bosacka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

Czy błonnik bambusowy jest szkodliwy?

„To nie jest tak, że ten błonnik jest szkodliwy, ale pełni rolę takiego 'zapychacza’. Producent dodaje więcej taniego błonnika, a mniej drogiego mięsa i jest zadowolony… a co z nami konsumentami?” – komentuje Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka – kim jest?

Katarzyna Bosacka – dziennikarka telewizyjna i prasowa, autorka i współautorka programów „Wiem, co jem”, „Wiem, co kupuję”, „O, matko!”, „Co nas truje?”, „Gwiazdy od kuchni”. Autorka wielu książek o tematyce poradnikowej. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 91 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

×