Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka
Słyszałaś kiedyś o błonniku bambusowym? To substancja, którą dodaje się do produktów spożywczych, by poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Na swoim profilu na Instagramie pisze o tym Katarzyna Bosacka, która błonnik tego typu znalazła w składzie serka do smarowania pieczywa, pasztetu i w surowym kurczaku.
Błonnik bambusowy – po co się go dodaje?
Po co dodaje się błonnik bambusowy do produktów spożywczych? Jak wyjaśnia na Instagramie dziennikarka Katarzyna Bosacka, w wyrobach mięsnych kształtuje on ich strukturę i poprawia wydajność.
„Błonnik bambusowy (ale również inne błonniki) stabilizuje produkty, wypełnia wyroby o słabej jakości oraz obniża koszty produkcji. Niektóre preparaty błonnikowe mogą pełnić częściowo rolę zamiennika tłuszczu” – dodaje ekspertka.
Najważniejszą cechą dodawania błonników do żywności jest wiązanie wody. Oznacza to, że produkt staje się bardziej zwarty, a jego tekstura i konsystencja są atrakcyjne dla konsumenta.
„Błonnik bambusowy nadaje produktom jaśniejszego koloru, co sprawia, że mięso wygląda atrakcyjnie i świeżo. Jest neutralny w smaku i skutecznie poprawia konsystencję wyrobów. Dodaje się go również do sosów, bo skutecznie je zagęszcza” – pisze Katarzyna Bosacka.
Czy błonnik bambusowy jest szkodliwy?
„To nie jest tak, że ten błonnik jest szkodliwy, ale pełni rolę takiego 'zapychacza’. Producent dodaje więcej taniego błonnika, a mniej drogiego mięsa i jest zadowolony… a co z nami konsumentami?” – komentuje Katarzyna Bosacka.
Katarzyna Bosacka – kim jest?
Katarzyna Bosacka – dziennikarka telewizyjna i prasowa, autorka i współautorka programów „Wiem, co jem”, „Wiem, co kupuję”, „O, matko!”, „Co nas truje?”, „Gwiazdy od kuchni”. Autorka wielu książek o tematyce poradnikowej. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 91 tys. osób.
RozwińZobacz także
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
„Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes”. O tym, czy kefir to naturalny probiotyk, tłumaczy lekarka Małgorzata Ponikowska
„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak
Polecamy
Żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożone są szczególnie kobiety
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Inspektorzy skontrolowali dostępne w sklepach kawy i herbaty. W składzie wykryli cement, pióra i plastik
się ten artykuł?