Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!
Święta Bożego Narodzenia już za chwilę, więc czas przygotować wszystkie przepisy. Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez pasztetu, przychodzimy z pomocą. Wegetariańskie pasztety robi się szybko, prosto i są pyszne. Z pewnością nie oprą im się nawet mięsożercy!
Pasztet z białej fasoli na słodko
Składniki:
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 puszki (1200g) białej fasoli,
- 1 jabłko,
- 2 cebule,
- szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek,
- 1/2 szklanki migdałów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku (może być suszony),
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 łyżka sosu sojowego lub worcester,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po zeszkleniu cebuli, dodaj starte na tarce (grube oczka) jabłko, sos sojowy lub worcester oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Następnie dorzuć odcedzoną fasolę i smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie całość przełóż do naczynia, dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj żurawinę lub rodzinki, lekko wymieszaj i przelej do foremki wyłożonej papierem. Posyp migdałami i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wytrawny pasztet z czarnej soczewicy
Składniki:
- 200 g suchej czarnej soczewicy,
- 3 jajka,
- 4 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 1 łyżka kurkumy,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Soczewicę gotuj do momentu, aż będzie miękka. Startą na tarce (grube oczka) marchewkę podsmaż wraz z drobno pokrojoną cebulą. Dodaj przyprawy, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę i kminek. Całość razem smaż przez chwilę, następnie dodaj jajka i odsączoną soczewicę. Wszystko przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Chrupiący pasztet z kalafiorem i słonecznikiem
Składniki:
- 1 kalafior,
- 4 bataty,
- 1 marchewka
- 100 g suchej kaszy jaglanej,
- ½ szklanki pestek słonecznika,
- 10 suszonych pomidorów,
- 1/2 pęczka lubczyku
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Bataty obierz i pokrój na ćwiartki. Kalafiora podziel na różyczki i dokładnie umyj. Warzywa natrzyj olejem i wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Słonecznik upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj czosnek i lubczyk. Całość zmiel w maszynce do mielenia, następnie zmiksuj blenderem i dopraw wedle smaku. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Zalety wegetarianizmu – dlaczego warto ograniczyć mięso?
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
się ten artykuł?