Przejdź do treści

Wegetariańska lasagne. Przepis na pyszne lasagne bez mięsa

Wegetariańskie lasagne. Zdjęcie: masz.talerz
Wegetariańskie lasagne. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Wegetariańska lasagne zdobywa coraz więcej zwolenników wśród osób, które z różnych względów chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Jesteśmy pewni, że jak raz spróbujecie naszej lasagne w wersji wege, będziecie do niej wracać regularnie. To nieprawda, że dania bez mięsa są niesmaczne i nijakie. Ten przepis na lasagne wegetariańska jest na to dowodem.

Lasagne wegetariańska – z czego się składa?

Już niejeden mięsożerca prosił nas o przepis na to danie. Najlepiej od razu przygotuj większą ilość i schowaj do zamrażarki albo poczęstuj sąsiadów. Tutaj nie ma żadnego kombinowania z nietypowymi produktami, co mogłoby odstraszyć tradycjonalistów.

Lasagne wegetariańska z naszego przepisu składa się z płatów makaronu, sera, sosu beszamelowego i farszu pomidorowego. Wzbogacają je warzywa klasycznie wykorzystywane w przepisach na lasagne bolognese: cebula, czosnek, marchew i seler naciowy. Wypełnienie dodatkowo wzmocniliśmy akcentem chrupiącym, czyli pieczonym tofu, które w potrawie zastępuje mięso. Do tego aromatyczne przyprawy z papryką wędzoną i oregano na czele. Połączenie tych wszystkich elementów sprawia, że smak lasagne jest głęboki i satysfakcjonujący. Nie będziesz ani trochę żałowała, że to lazania bez mięsa!

Właściwości zdrowotne wegetariańskiej lasagne

Wegetariańską lasagne najlepiej przyrządzić, kiedy będzie w pełni sezon na świeże polskie pomidory. Każde dziecko wie, że pomidory są zdrowe i warto je jeść. Zawierają witaminę C, K, kwas foliowy, B3, B6 i B1. Oprócz tego są bogate w magnez, potas, fosfor, cynk i wapń. Są niskokaloryczne, mają w sobie dużo wody, czyli nawadniają i oczyszczają z toksyn. Regularne spożywanie pomidorów doskonale wpływa na odporność organizmu i zachowanie młodości skóry. Ze względu na wysoką zawartość błonnika warto po nie sięgać, aby unormować procesy trawienne.

Pomidory zawierają likopen, czyli przeciwutleniacz o właściwościach przeciwnowotworowych, chroniących przed zaćmą oraz chorobami serca. W daniach poddawanych obróbce termicznej (takich jak nasza wegetariańska lasagne), ilość likopenu w pomidorach się zwiększa, dzięki czemu zyskują one jeszcze silniejszą moc prozdrowotną.

Wybierz swoją wersję wegetariańskiego lasagne

Nasz przepis na wegetariańskie lasagne wzorowaliśmy na klasycznej wersji lasagne bolognese, w której mięso zastąpiliśmy tofu. Możliwości adaptacji tej receptury do własnych upodobań ogranicza jednak tylko twoja wyobraźnia!

Wegetariańska lasagne ze szpinakiem może być idealną potrawą ułatwiającą włączenie do jadłospisu większe ilości zdrowych warzyw liściastych. Lazanię możesz wzbogacić także innymi dowolnymi warzywami – spróbuj zrobić np. wegetariańską lasagne z bakłażanem lub pieczarkami (wystarczy, że pokrojone warzywa podsmażysz na oleju z dodatkiem soli, a następnie poukładasz na warstwie sosu pomidorowego).

Sos beszamelowy do lasagne możesz przygotować także w wersji niewegańskiej, zastępując napój sojowy mlekiem krowim. Jeśli nie przepadasz za tego rodzaju sosami lub chcesz oszczędzić czas przy przygotowywaniu posiłku, sos możesz także całkowicie pominąć – lasagne bez beszamelu przygotowana z naszego przepisu również smakuje wybornie.

Przepis na wegetariańską lasagne

wege lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na sos pomidorowy:

  •  ok. 1 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 180 g tofu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • płaska łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos beszamelowy:

  •  szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 300 ml mleka sojowego
  • 1,5 łyżki mąki orkiszowej

Dodatkowo:

  •  8-10 płatów makaronu lasagne
  • ok. 100 g startego sera typu cheddar
  • pół pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia tofu w bardzo mała kostkę.

wegetarianska-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Skrop dwoma łyżkami oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na czas przygotowywania reszty elementów. Co jakiś czas zamieszaj, aby tofu nie przywarło do dna naczynia.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, przez chwilę podsmaż. Następnie wrzuć cienko pokrojony w plastry seler oraz cebulę. Całość przez chwilę podsmaż z solą, a na koniec dodaj czosnek. Pomidory pokrój w nieregularne kawałki i wrzuć do reszty na patelni. Duś warzywa, aż zmiękną, sos odparuje i się zagęści. Na końcu dodaj przyprawy.

przepis-na-wegetarianska-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zetrzyj ser cheddar. Tofu wmieszaj w sos pomidorowy.

Aby przygotować sos beszamelowy, w rondlu rozpuść olej kokosowy, dodaj mąkę i mleko. Gotuj, mieszając, aż sos będzie gęsty, jednolity i lejący się. Na koniec dopraw gałką.

Przygotuj prostokątną formę do pieczenia o wymiarze ok. 20×25 cm. Spód wysmaruj kilkoma łyżkami beszamelu. Następnie połóż makaron. Przykryj sosem pomidorowym,

wegetarianska-lasagne-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

posyp serem, sosem beszamelowym i przykryj makaron. Taki proces powtórz aż skończą się składniki. Na końcu posyp serem.

przepis-wege-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Zanim lasagne pokroisz w kawałki, poczekaj, aż lekko ostygnie. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Zaskakujące fakty o czekoladzie

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

12 przepisów na sałatki wigilijne

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?