Przejdź do treści

Wegetariańska lasagne. Przepis na pyszne lasagne bez mięsa

Wegetariańskie lasagne. Zdjęcie: masz.talerz
Wegetariańskie lasagne. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Wegetariańska lasagne zdobywa coraz więcej zwolenników wśród osób, które z różnych względów chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Jesteśmy pewni, że jak raz spróbujecie naszej lasagne w wersji wege, będziecie do niej wracać regularnie. To nieprawda, że dania bez mięsa są niesmaczne i nijakie. Ten przepis na lasagne wegetariańska jest na to dowodem.

Lasagne wegetariańska – z czego się składa?

Już niejeden mięsożerca prosił nas o przepis na to danie. Najlepiej od razu przygotuj większą ilość i schowaj do zamrażarki albo poczęstuj sąsiadów. Tutaj nie ma żadnego kombinowania z nietypowymi produktami, co mogłoby odstraszyć tradycjonalistów.

Lasagne wegetariańska z naszego przepisu składa się z płatów makaronu, sera, sosu beszamelowego i farszu pomidorowego. Wzbogacają je warzywa klasycznie wykorzystywane w przepisach na lasagne bolognese: cebula, czosnek, marchew i seler naciowy. Wypełnienie dodatkowo wzmocniliśmy akcentem chrupiącym, czyli pieczonym tofu, które w potrawie zastępuje mięso. Do tego aromatyczne przyprawy z papryką wędzoną i oregano na czele. Połączenie tych wszystkich elementów sprawia, że smak lasagne jest głęboki i satysfakcjonujący. Nie będziesz ani trochę żałowała, że to lazania bez mięsa!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Właściwości zdrowotne wegetariańskiej lasagne

Wegetariańską lasagne najlepiej przyrządzić, kiedy będzie w pełni sezon na świeże polskie pomidory. Każde dziecko wie, że pomidory są zdrowe i warto je jeść. Zawierają witaminę C, K, kwas foliowy, B3, B6 i B1. Oprócz tego są bogate w magnez, potas, fosfor, cynk i wapń. Są niskokaloryczne, mają w sobie dużo wody, czyli nawadniają i oczyszczają z toksyn. Regularne spożywanie pomidorów doskonale wpływa na odporność organizmu i zachowanie młodości skóry. Ze względu na wysoką zawartość błonnika warto po nie sięgać, aby unormować procesy trawienne.

Pomidory zawierają likopen, czyli przeciwutleniacz o właściwościach przeciwnowotworowych, chroniących przed zaćmą oraz chorobami serca. W daniach poddawanych obróbce termicznej (takich jak nasza wegetariańska lasagne), ilość likopenu w pomidorach się zwiększa, dzięki czemu zyskują one jeszcze silniejszą moc prozdrowotną.

Wybierz swoją wersję wegetariańskiego lasagne

Nasz przepis na wegetariańskie lasagne wzorowaliśmy na klasycznej wersji lasagne bolognese, w której mięso zastąpiliśmy tofu. Możliwości adaptacji tej receptury do własnych upodobań ogranicza jednak tylko twoja wyobraźnia!

Wegetariańska lasagne ze szpinakiem może być idealną potrawą ułatwiającą włączenie do jadłospisu większe ilości zdrowych warzyw liściastych. Lazanię możesz wzbogacić także innymi dowolnymi warzywami – spróbuj zrobić np. wegetariańską lasagne z bakłażanem lub pieczarkami (wystarczy, że pokrojone warzywa podsmażysz na oleju z dodatkiem soli, a następnie poukładasz na warstwie sosu pomidorowego).

Sos beszamelowy do lasagne możesz przygotować także w wersji niewegańskiej, zastępując napój sojowy mlekiem krowim. Jeśli nie przepadasz za tego rodzaju sosami lub chcesz oszczędzić czas przy przygotowywaniu posiłku, sos możesz także całkowicie pominąć – lasagne bez beszamelu przygotowana z naszego przepisu również smakuje wybornie.

Przepis na wegetariańską lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na sos pomidorowy:

  •  ok. 1 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 180 g tofu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • płaska łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos beszamelowy:

  •  szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 300 ml mleka sojowego
  • 1,5 łyżki mąki orkiszowej

Dodatkowo:

  •  8-10 płatów makaronu lasagne
  • ok. 100 g startego sera typu cheddar
  • pół pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia tofu w bardzo mała kostkę.

wegetarianska-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Skrop dwoma łyżkami oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na czas przygotowywania reszty elementów. Co jakiś czas zamieszaj, aby tofu nie przywarło do dna naczynia.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, przez chwilę podsmaż. Następnie wrzuć cienko pokrojony w plastry seler oraz cebulę. Całość przez chwilę podsmaż z solą, a na koniec dodaj czosnek. Pomidory pokrój w nieregularne kawałki i wrzuć do reszty na patelni. Duś warzywa, aż zmiękną, sos odparuje i się zagęści. Na końcu dodaj przyprawy.

przepis-na-wegetarianska-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zetrzyj ser cheddar. Tofu wmieszaj w sos pomidorowy.

Aby przygotować sos beszamelowy, w rondlu rozpuść olej kokosowy, dodaj mąkę i mleko. Gotuj, mieszając, aż sos będzie gęsty, jednolity i lejący się. Na koniec dopraw gałką.

Przygotuj prostokątną formę do pieczenia o wymiarze ok. 20×25 cm. Spód wysmaruj kilkoma łyżkami beszamelu. Następnie połóż makaron. Przykryj sosem pomidorowym,

wegetarianska-lasagne-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

posyp serem, sosem beszamelowym i przykryj makaron. Taki proces powtórz aż skończą się składniki. Na końcu posyp serem.

przepis-wege-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Zanim lasagne pokroisz w kawałki, poczekaj, aż lekko ostygnie. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×