Przejdź do treści

Wegetariańska lasagne. Przepis na pyszne lasagne bez mięsa

Wegetariańskie lasagne. Zdjęcie: masz.talerz
Wegetariańskie lasagne. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Wegetariańska lasagne zdobywa coraz więcej zwolenników wśród osób, które z różnych względów chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Jesteśmy pewni, że jak raz spróbujecie naszej lasagne w wersji wege, będziecie do niej wracać regularnie. To nieprawda, że dania bez mięsa są niesmaczne i nijakie. Ten przepis na lasagne wegetariańska jest na to dowodem.

Lasagne wegetariańska – z czego się składa?

Już niejeden mięsożerca prosił nas o przepis na to danie. Najlepiej od razu przygotuj większą ilość i schowaj do zamrażarki albo poczęstuj sąsiadów. Tutaj nie ma żadnego kombinowania z nietypowymi produktami, co mogłoby odstraszyć tradycjonalistów.

Lasagne wegetariańska z naszego przepisu składa się z płatów makaronu, sera, sosu beszamelowego i farszu pomidorowego. Wzbogacają je warzywa klasycznie wykorzystywane w przepisach na lasagne bolognese: cebula, czosnek, marchew i seler naciowy. Wypełnienie dodatkowo wzmocniliśmy akcentem chrupiącym, czyli pieczonym tofu, które w potrawie zastępuje mięso. Do tego aromatyczne przyprawy z papryką wędzoną i oregano na czele. Połączenie tych wszystkich elementów sprawia, że smak lasagne jest głęboki i satysfakcjonujący. Nie będziesz ani trochę żałowała, że to lazania bez mięsa!

Właściwości zdrowotne wegetariańskiej lasagne

Wegetariańską lasagne najlepiej przyrządzić, kiedy będzie w pełni sezon na świeże polskie pomidory. Każde dziecko wie, że pomidory są zdrowe i warto je jeść. Zawierają witaminę C, K, kwas foliowy, B3, B6 i B1. Oprócz tego są bogate w magnez, potas, fosfor, cynk i wapń. Są niskokaloryczne, mają w sobie dużo wody, czyli nawadniają i oczyszczają z toksyn. Regularne spożywanie pomidorów doskonale wpływa na odporność organizmu i zachowanie młodości skóry. Ze względu na wysoką zawartość błonnika warto po nie sięgać, aby unormować procesy trawienne.

Pomidory zawierają likopen, czyli przeciwutleniacz o właściwościach przeciwnowotworowych, chroniących przed zaćmą oraz chorobami serca. W daniach poddawanych obróbce termicznej (takich jak nasza wegetariańska lasagne), ilość likopenu w pomidorach się zwiększa, dzięki czemu zyskują one jeszcze silniejszą moc prozdrowotną.

Wybierz swoją wersję wegetariańskiego lasagne

Nasz przepis na wegetariańskie lasagne wzorowaliśmy na klasycznej wersji lasagne bolognese, w której mięso zastąpiliśmy tofu. Możliwości adaptacji tej receptury do własnych upodobań ogranicza jednak tylko twoja wyobraźnia!

Wegetariańska lasagne ze szpinakiem może być idealną potrawą ułatwiającą włączenie do jadłospisu większe ilości zdrowych warzyw liściastych. Lazanię możesz wzbogacić także innymi dowolnymi warzywami – spróbuj zrobić np. wegetariańską lasagne z bakłażanem lub pieczarkami (wystarczy, że pokrojone warzywa podsmażysz na oleju z dodatkiem soli, a następnie poukładasz na warstwie sosu pomidorowego).

Sos beszamelowy do lasagne możesz przygotować także w wersji niewegańskiej, zastępując napój sojowy mlekiem krowim. Jeśli nie przepadasz za tego rodzaju sosami lub chcesz oszczędzić czas przy przygotowywaniu posiłku, sos możesz także całkowicie pominąć – lasagne bez beszamelu przygotowana z naszego przepisu również smakuje wybornie.

Przepis na wegetariańską lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na sos pomidorowy:

  •  ok. 1 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 180 g tofu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • płaska łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos beszamelowy:

  •  szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 300 ml mleka sojowego
  • 1,5 łyżki mąki orkiszowej

Dodatkowo:

  •  8-10 płatów makaronu lasagne
  • ok. 100 g startego sera typu cheddar
  • pół pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia tofu w bardzo mała kostkę.

wegetarianska-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Skrop dwoma łyżkami oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na czas przygotowywania reszty elementów. Co jakiś czas zamieszaj, aby tofu nie przywarło do dna naczynia.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, przez chwilę podsmaż. Następnie wrzuć cienko pokrojony w plastry seler oraz cebulę. Całość przez chwilę podsmaż z solą, a na koniec dodaj czosnek. Pomidory pokrój w nieregularne kawałki i wrzuć do reszty na patelni. Duś warzywa, aż zmiękną, sos odparuje i się zagęści. Na końcu dodaj przyprawy.

przepis-na-wegetarianska-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zetrzyj ser cheddar. Tofu wmieszaj w sos pomidorowy.

Aby przygotować sos beszamelowy, w rondlu rozpuść olej kokosowy, dodaj mąkę i mleko. Gotuj, mieszając, aż sos będzie gęsty, jednolity i lejący się. Na koniec dopraw gałką.

Przygotuj prostokątną formę do pieczenia o wymiarze ok. 20×25 cm. Spód wysmaruj kilkoma łyżkami beszamelu. Następnie połóż makaron. Przykryj sosem pomidorowym,

wegetarianska-lasagne-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

posyp serem, sosem beszamelowym i przykryj makaron. Taki proces powtórz aż skończą się składniki. Na końcu posyp serem.

przepis-wege-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Zanim lasagne pokroisz w kawałki, poczekaj, aż lekko ostygnie. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?