Przejdź do treści

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Mleka roślinne
W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dynia nie lubi chłodu lodówki
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Unikasz mleka i produktów mlecznych? Uważaj, grozi ci niedobór wapnia, który prowadzi do osteoporozy, kurczów mięśni, krwotoków i zaburzeń rytmu serca. Po które produkty sięgać, by uzupełnić dietę? Wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturopatka.

Wapń – czym jest?

Wapń to organiczny związek chemiczny nazywany węglanem wapnia. Jego najważniejszą i najbardziej znaną funkcją jest budowa kości w organizmie. Zdecydowana jego większość w ciele — bo aż 99 proc. tworzy kości i zęby. Każdy człowiek ma w sobie mniej więcej 1 kg tego związku. Wapń z fizjologicznego punktu widzenia jest jednym z najważniejszych składników mineralnych naszego organizmu. Oprócz funkcji budowy kości, umożliwia też:

  • pracę wielu narządów,
  • krzepnięcie krwi,
  • odpowiednią kurczliwość mięśni oraz przewodnictwo nerwowe,
  • ma działanie przeciwwysiękowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwobrzękowe,
  • wpływa na prawidłowe działanie wielu mechanizmów regulowanych,
  • jest przekaźnikiem informacji wewnątrzkomórkowych.

Objawy niedoboru wapnia

Niedobór wapnia objawia się poprzez:

Produkty bogate w wapń

Joanna Brejecka-Pamungkas w swoim najnowszym wpisie wymieniła produkty bogate w wapń. Wprowadź je do swojej diety szczególnie, jeśli nie spożywasz mleka i produktów mlecznych. O które produkty chodzi?

Zdrowe źródła, które polecam wg kolejności występowania wapnia w 100 g produktu:

  • mak niebieski;
  • migdały;
  • figi suszone;
  • natka pietruszki;
  • orzechy laskowe;
  • jarmuż;
  • żółtko jaja kurzego;
  • morele suszone;
  • kakao;
  • słonecznik;
  • sezam;
  • fasolka szparagowa;
  • kapusta włoska;
  • dynia;
  • oliwki;
  • płatki owsiane;
  • mleka roślinne szczególnie owsiane, migdałowe, jaglane

– wymienia ekspertka.

Co wpływa na wchłanianie wapnia?

Brejecka-Pamungkas wyjaśnia także, co zaburza wchłanianie wapnia. To bardzo ważne, jeśli zależy nam na uzupełnieniu jego braków. Są to:

  • produkty zawierające szczawiany (np. szpinak, botwina, szczaw, rabarbar),
  • nierozpuszczalne frakcje błonnika,
  • nadmierna podaż fosforu (np. w serach topionych, produktach wysoko-przetworzonych takich jak coca-cola).

Specjalistka zaznacza, że dla właściwej absorpcji wapnia potrzebna jest w organizmie przede wszystkim witamina D3. Ważne jest także, aby badać jej poziom i w razie potrzeby sięgnąć po suplementację oraz częściej wystawiać się na słońce.

różne rodzaje sałaty

Naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Joanna Brejecka-Pamungkas to dyplomowana naturoterapeutka ze Stanów Zjednoczonych, dietetyczka holistyczna, terapeutka medycyny chińskiej i terapeutka Tuiny pediatrycznej. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wydała książkę „Naturalnie zdrowe dziecko”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Joanna Brejecka-Pamungkas NH (@joanna_naturalhealing)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami