Przejdź do treści

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Mleka roślinne
W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Unikasz mleka i produktów mlecznych? Uważaj, grozi ci niedobór wapnia, który prowadzi do osteoporozy, kurczów mięśni, krwotoków i zaburzeń rytmu serca. Po które produkty sięgać, by uzupełnić dietę? Wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturopatka.

Wapń – czym jest?

Wapń to organiczny związek chemiczny nazywany węglanem wapnia. Jego najważniejszą i najbardziej znaną funkcją jest budowa kości w organizmie. Zdecydowana jego większość w ciele — bo aż 99 proc. tworzy kości i zęby. Każdy człowiek ma w sobie mniej więcej 1 kg tego związku. Wapń z fizjologicznego punktu widzenia jest jednym z najważniejszych składników mineralnych naszego organizmu. Oprócz funkcji budowy kości, umożliwia też:

  • pracę wielu narządów,
  • krzepnięcie krwi,
  • odpowiednią kurczliwość mięśni oraz przewodnictwo nerwowe,
  • ma działanie przeciwwysiękowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwobrzękowe,
  • wpływa na prawidłowe działanie wielu mechanizmów regulowanych,
  • jest przekaźnikiem informacji wewnątrzkomórkowych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Objawy niedoboru wapnia

Niedobór wapnia objawia się poprzez:

Produkty bogate w wapń

Joanna Brejecka-Pamungkas w swoim najnowszym wpisie wymieniła produkty bogate w wapń. Wprowadź je do swojej diety szczególnie, jeśli nie spożywasz mleka i produktów mlecznych. O które produkty chodzi?

Zdrowe źródła, które polecam wg kolejności występowania wapnia w 100 g produktu:

  • mak niebieski;
  • migdały;
  • figi suszone;
  • natka pietruszki;
  • orzechy laskowe;
  • jarmuż;
  • żółtko jaja kurzego;
  • morele suszone;
  • kakao;
  • słonecznik;
  • sezam;
  • fasolka szparagowa;
  • kapusta włoska;
  • dynia;
  • oliwki;
  • płatki owsiane;
  • mleka roślinne szczególnie owsiane, migdałowe, jaglane

– wymienia ekspertka.

Co wpływa na wchłanianie wapnia?

Brejecka-Pamungkas wyjaśnia także, co zaburza wchłanianie wapnia. To bardzo ważne, jeśli zależy nam na uzupełnieniu jego braków. Są to:

  • produkty zawierające szczawiany (np. szpinak, botwina, szczaw, rabarbar),
  • nierozpuszczalne frakcje błonnika,
  • nadmierna podaż fosforu (np. w serach topionych, produktach wysoko-przetworzonych takich jak coca-cola).

Specjalistka zaznacza, że dla właściwej absorpcji wapnia potrzebna jest w organizmie przede wszystkim witamina D3. Ważne jest także, aby badać jej poziom i w razie potrzeby sięgnąć po suplementację oraz częściej wystawiać się na słońce.

różne rodzaje sałaty

Naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Joanna Brejecka-Pamungkas to dyplomowana naturoterapeutka ze Stanów Zjednoczonych, dietetyczka holistyczna, terapeutka medycyny chińskiej i terapeutka Tuiny pediatrycznej. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wydała książkę „Naturalnie zdrowe dziecko”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Joanna Brejecka-Pamungkas NH (@joanna_naturalhealing)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

×