Przejdź do treści

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zdarzyło ci się kiedyś kupić kurczaka i zostawić w lodówce, zapominając o nim? Każdemu czasem się to przytrafia, jednak należy wówczas zachować szczególną ostrożność. Zanim przygotujemy posiłek, powinnyśmy sprawdzić, czy mięso jest jeszcze dobre. Na co zwrócić uwagę?

Czy twój kurczak się zepsuł?

Jeśli nie jesteś pewna, czy mięso z kurczaka nadal jest dobre, sprawdź te trzy rzeczy:

  1. Jaki kolor ma kurczak? Świeże mięso posiada kolor różowy, a później zaczyna blaknąć, przybierając kolor szarawy. Jeśli twój kurczak jest całkiem szary, musisz go wyrzucić.
  2. Czasem najszybciej stan kurczaka rozpoznasz po zapachu, już w momencie otwierania lodówki. Zepsuty kurczak dosłownie śmierdzi zgnilizną, jednak nawet wówczas, kiedy czujesz delikatny kwaskowy zapach, nie powinnaś już przyrządzać z niego obiadu.
  3. Weź w ręce kurczaka i poczuj jego konsystencję. Świeże mięso ma naturalną błonkę na zewnątrz, stary kurczak już raczej nie będzie jej posiadał.

Nie próbuj ratować zepsutego mięsa, ponieważ możesz narazić siebie, jak i swoich bliskich na silne zatrucie pokarmowe. Jeśli nie jesteś pewna czy jest ono świeże, czy też nie, najlepiej będzie, jak je wyrzucisz.

ryba na talerzu

Ile trzymać w lodówce ugotowanego kurczaka?

Jeśli był przygotowany w odpowiedni sposób, możesz go trzymać i do czterech dni. A jeśli wiesz, że nie sięgniesz po niego w tym czasie, to po prostu go zamroź i spożyj w przeciągu trzech miesięcy. Możesz go później rozmrozić, pozostawiając w lodówce na noc. Surowe mięso z kurczaka może być przechowywane w lodówce do dwóch dni, ale tylko w lodówce! Nigdy nie zostawiaj go w jakimś ciepłym miejscu, ponieważ przyczyni się to do rozwoju groźnych bakterii. Przechowywany w zamrażarce, może tam być do 12 miesięcy.

Najlepszą radą na brak zatrucia spowodowanego złym przechowywaniem kurczaka czy zbyt długim zwlekaniem z jego obróbką, jest po prostu jego wyrzucenie. Ktoś by powiedział, że jedzenia się nie marnuje, ale jeśli mięso zostało źle potraktowane, to już zostało zmarnowane.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.