2 min.
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Brudna 12 - lista 2021 / Kaboompics
Co roku amerykańska agencja „Enviromental Working Group” publikuje przewodnik „Zakupy bez pestycydów”, w którym wymienia warzywa i owoce o największej zawartości substancji chemicznych. Tegoroczna lista jest już nam znana. Których owoców i warzyw lepiej unikać?
Brudna Dwunastka
Katarzyna Jankowska, prowadząca bloga „Mama Alergika Gotuje” i profil na Instagramie o tej samej nazwie, podaje, że w 2021 roku na liście „Brudnej Dwunastki” znalazły się:
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zanieczyszczone owoce i warzywa
„Pestycydy to często substancje oleiste, których nie widać gołym okiem. Ich skład zostaje opracowany w taki sposób, aby deszcz nie zmywał ich z powierzchni roślin. Można je usunąć domowym sposobem.
Kupując warzywa i owoce z puli brudnej dwunastki, staraj się wybierać produkty ekologiczne lub ze sprawdzonych źródeł, np. od lokalnych rolników.
Najwięcej różnych pestycydów stwierdzono w papryce – aż 11 substancji ochrony roślin!” – wyjaśnia Katarzyna Jankowska.
Jak ekspertka dodaje w komentarzu, pestycydy z zewnątrz można usunąć zwykłym kwaskiem cytrynowym i sodą oczyszczoną.
Czysta Piętnastka
Amerykańska agencja „Enviromental Working Group” opublikowała również listę „Czystej Piętnastki” 2021. To owoce i warzywa, które w badaniach okazały się najczystsze, a w ich składzie i na powierzchni znalazły się tylko znikome ilości pestycydów.
Na liście znalazły się:
- awokado,
- kukurydza,
- ananas,
- cebula,
- papaja,
- zielony groszek,
- bakłażan,
- szparagi,
- brokuł,
- kapusta,
- kiwi,
- kalafior,
- grzyby,
- melon miodowy,
- melon kantalupa.
Mama Alergika Gotuje
Za profilem „Mama Alergika Gotuje” stoi Katarzyna Jankowska. „Jako Mama Alergika gotuję, dzielę się doświadczeniem i inspiruję czytelników bloga od 2011 roku. Udowadniam, że pomimo wielu ograniczeń w diecie można odżywiać się smacznie i zdrowo. Pokazuję jak wyczarować różnorodne dania przy użyciu coraz to nowych zamienników bogatych w cenne składniki odżywcze” – pisze o sobie ekspertka.
Katarzyna Jankowska prowadzi też profil na Instagramie. Obserwuje go niemal 7 tys. osób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Udostępnij!
Zobacz także

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022