Przejdź do treści

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Brudna 12 - lista 2021 / Kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Co roku amerykańska agencja „Enviromental Working Group” publikuje przewodnik „Zakupy bez pestycydów”, w którym wymienia warzywa i owoce o największej zawartości substancji chemicznych. Tegoroczna lista jest już nam znana. Których owoców i warzyw lepiej unikać? 

Brudna Dwunastka

Katarzyna Jankowska, prowadząca bloga „Mama Alergika Gotuje” i profil na Instagramie o tej samej nazwie, podaje, że w 2021 roku na liście „Brudnej Dwunastki” znalazły się:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • jarmuż i kapusta,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • wiśnie,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • papryka,
  • seler,
  • pomidory.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Zanieczyszczone owoce i warzywa

„Pestycydy to często substancje oleiste, których nie widać gołym okiem. Ich skład zostaje opracowany w taki sposób, aby deszcz nie zmywał ich z powierzchni roślin. Można je usunąć domowym sposobem.

Kupując warzywa i owoce z puli brudnej dwunastki, staraj się wybierać produkty ekologiczne lub ze sprawdzonych źródeł, np. od lokalnych rolników.

Najwięcej różnych pestycydów stwierdzono w papryce – aż 11 substancji ochrony roślin!” – wyjaśnia Katarzyna Jankowska.

Jak ekspertka dodaje w komentarzu, pestycydy z zewnątrz można usunąć zwykłym kwaskiem cytrynowym i sodą oczyszczoną.

Czysta Piętnastka

Amerykańska agencja „Enviromental Working Group” opublikowała również listę „Czystej Piętnastki” 2021. To owoce i warzywa, które w badaniach okazały się najczystsze, a w ich składzie i na powierzchni znalazły się tylko znikome ilości pestycydów.

Na liście znalazły się:

  • awokado,
  • kukurydza,
  • ananas,
  • cebula,
  • papaja,
  • zielony groszek,
  • bakłażan,
  • szparagi,
  • brokuł,
  • kapusta,
  • kiwi,
  • kalafior,
  • grzyby,
  • melon miodowy,
  • melon kantalupa.

Mama Alergika Gotuje

Za profilem „Mama Alergika Gotuje” stoi Katarzyna Jankowska. „Jako Mama Alergika gotuję, dzielę się doświadczeniem i inspiruję czytelników bloga od 2011 roku. Udowadniam, że pomimo wielu ograniczeń w diecie można odżywiać się smacznie i zdrowo. Pokazuję jak wyczarować różnorodne dania przy użyciu coraz to nowych zamienników bogatych w cenne składniki odżywcze” – pisze o sobie ekspertka.

Katarzyna Jankowska prowadzi też profil na Instagramie. Obserwuje go niemal 7 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Sieć sklepów Żabka wycofała z obrotu rodzynki sułtańskie / istock

Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Antocyjany - dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Soki NFC

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

×