Przejdź do treści

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Tekst o owocach i warzywach z pestycydami. Na zdjęciu: Grupa brzoskwiń na brązowym papierze - HelloZdrowie
Brudna 12 - lista 2021 / Kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Co roku amerykańska agencja „Enviromental Working Group” publikuje przewodnik „Zakupy bez pestycydów”, w którym wymienia warzywa i owoce o największej zawartości substancji chemicznych. Tegoroczna lista jest już nam znana. Których owoców i warzyw lepiej unikać? 

Brudna Dwunastka

Katarzyna Jankowska, prowadząca bloga „Mama Alergika Gotuje” i profil na Instagramie o tej samej nazwie, podaje, że w 2021 roku na liście „Brudnej Dwunastki” znalazły się:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • jarmuż i kapusta,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • wiśnie,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • papryka,
  • seler,
  • pomidory.
Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Zanieczyszczone owoce i warzywa

„Pestycydy to często substancje oleiste, których nie widać gołym okiem. Ich skład zostaje opracowany w taki sposób, aby deszcz nie zmywał ich z powierzchni roślin. Można je usunąć domowym sposobem.

Kupując warzywa i owoce z puli brudnej dwunastki, staraj się wybierać produkty ekologiczne lub ze sprawdzonych źródeł, np. od lokalnych rolników.

Najwięcej różnych pestycydów stwierdzono w papryce – aż 11 substancji ochrony roślin!” – wyjaśnia Katarzyna Jankowska.

Jak ekspertka dodaje w komentarzu, pestycydy z zewnątrz można usunąć zwykłym kwaskiem cytrynowym i sodą oczyszczoną.

Czysta Piętnastka

Amerykańska agencja „Enviromental Working Group” opublikowała również listę „Czystej Piętnastki” 2021. To owoce i warzywa, które w badaniach okazały się najczystsze, a w ich składzie i na powierzchni znalazły się tylko znikome ilości pestycydów.

Na liście znalazły się:

  • awokado,
  • kukurydza,
  • ananas,
  • cebula,
  • papaja,
  • zielony groszek,
  • bakłażan,
  • szparagi,
  • brokuł,
  • kapusta,
  • kiwi,
  • kalafior,
  • grzyby,
  • melon miodowy,
  • melon kantalupa.

Mama Alergika Gotuje

Za profilem „Mama Alergika Gotuje” stoi Katarzyna Jankowska. „Jako Mama Alergika gotuję, dzielę się doświadczeniem i inspiruję czytelników bloga od 2011 roku. Udowadniam, że pomimo wielu ograniczeń w diecie można odżywiać się smacznie i zdrowo. Pokazuję jak wyczarować różnorodne dania przy użyciu coraz to nowych zamienników bogatych w cenne składniki odżywcze” – pisze o sobie ekspertka.

Katarzyna Jankowska prowadzi też profil na Instagramie. Obserwuje go niemal 7 tys. osób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: