Przejdź do treści

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Słone przekąski, takie jak chipsy, frytki czy nawet pizza, to produkty z listy najbardziej niezdrowej żywności. Niestety, trudno im się oprzeć, szczególnie gdy oglądamy film czy spotykamy się ze znajomymi. Możesz nie być świadoma, co dokładnie dzieje się z twoim organizmem, gdy regularnie sięgasz po słone przysmaki.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby nasze spożycie soli wynosiło poniżej 5 g na dzień, co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty. Należy jednak pamiętać, że te zalecenia dotyczą także soli zawartej w żywności przetworzonej, a nie tylko tej użytej do przygotowania posiłków. Co się stanie, gdy będziemy jeść więcej? Niżej znajdziesz sześć możliwych skutków ubocznych.

Będziesz pić mniej wody

Mogłoby się wydawać, że po zjedzeniu czegoś bardzo słonego bardziej będzie nam się chciało pić. Wydaje się to prawdą, jednak po dłuższym spożywaniu zbyt dużej ilości soli, pijemy mniej wody. Dlaczego? Kiedy mamy zbyt dużo soli w organizmie, produkujemy i zatrzymujemy więcej wody niż zazwyczaj. Do tego nasze ciało potrzebuje dużo energii, którą pozyskujemy z pożywienia, co z kolei może prowadzić do przejadania się. Prawdziwe błędne koło.

Możesz przybrać na wadze

Jeżeli masz w nawyku częste jedzenie słonych przekąsek, możesz z łatwością przytyć. Sól może również sprawiać, że mamy większą ochotę na tłuste jedzenie.

Paluszki

Będziesz się czuć wzdęta

Zbyt częste jedzenie bardzo słonych rzeczy prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie, sprawiając, że puchniemy. Jest to z pewnością niekomfortowe uczucie, a dla niektórych również bolesne. Puchnąć może nie tylko nasz brzuch, a także na przykład palce.

Stan twojej cery się pogorszy

Istnieje wiele dowodów potwierdzających bezpośredni wpływ diety na nasz stan skóry, a szczególnie na pojawienie się trądziku. W badaniach z 2015 roku wykazano, że osoby, u których zauważono trądzik, spożywały większe ilości soli, niż te, u których nie odnotowano obecności trądziku. Innym powodem do pojawienia się u nas trądziku jest duża obecność ostrego jedzenia w diecie oraz alkohol.

Będziesz częściej doświadczać bólów głowy

Według jednego z przeprowadzonych badań, spośród 400 badanych uczestników, ci, którzy spożywali jedzenie o wyższej zawartości soli, doświadczali bólów głowy aż jedną trzecią razy więcej, niż ci, którzy spożywali jedzenie o niskiej zawartości soli. Inne badania wykazały, że spożywanie jedzenia o niskiej zawartości soli może być szczególnie korzystne dla starszych osób oraz tych z nadciśnieniem.

Słone jedzenie podwyższa ciśnienie krwi

Raczej nikogo nie dziwi to, że nadmiar soli prowadzi do większego ryzyka pojawienia się u nas nadciśnienia. Oczywiście nasze ciśnienie krwi nie podwyższy się po zjedzeniu zaledwie jednej paczki chipsów, jednak kiedy w naszej codziennej diecie pojawia się nadmiar słonego jedzenia, możemy doświadczyć problemów z nadciśnieniem. To nie wszystko. Udar, niewydolność serca, rak żołądka oraz choroby nerek także są powiązane z nadmiernym spożyciem soli.

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety