Przejdź do treści

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Słone przekąski, takie jak chipsy, frytki czy nawet pizza, to produkty z listy najbardziej niezdrowej żywności. Niestety, trudno im się oprzeć, szczególnie gdy oglądamy film czy spotykamy się ze znajomymi. Możesz nie być świadoma, co dokładnie dzieje się z twoim organizmem, gdy regularnie sięgasz po słone przysmaki.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby nasze spożycie soli wynosiło poniżej 5 g na dzień, co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty. Należy jednak pamiętać, że te zalecenia dotyczą także soli zawartej w żywności przetworzonej, a nie tylko tej użytej do przygotowania posiłków. Co się stanie, gdy będziemy jeść więcej? Niżej znajdziesz sześć możliwych skutków ubocznych.

Będziesz pić mniej wody

Mogłoby się wydawać, że po zjedzeniu czegoś bardzo słonego bardziej będzie nam się chciało pić. Wydaje się to prawdą, jednak po dłuższym spożywaniu zbyt dużej ilości soli, pijemy mniej wody. Dlaczego? Kiedy mamy zbyt dużo soli w organizmie, produkujemy i zatrzymujemy więcej wody niż zazwyczaj. Do tego nasze ciało potrzebuje dużo energii, którą pozyskujemy z pożywienia, co z kolei może prowadzić do przejadania się. Prawdziwe błędne koło.

Możesz przybrać na wadze

Jeżeli masz w nawyku częste jedzenie słonych przekąsek, możesz z łatwością przytyć. Sól może również sprawiać, że mamy większą ochotę na tłuste jedzenie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Paluszki

Będziesz się czuć wzdęta

Zbyt częste jedzenie bardzo słonych rzeczy prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie, sprawiając, że puchniemy. Jest to z pewnością niekomfortowe uczucie, a dla niektórych również bolesne. Puchnąć może nie tylko nasz brzuch, a także na przykład palce.

Stan twojej cery się pogorszy

Istnieje wiele dowodów potwierdzających bezpośredni wpływ diety na nasz stan skóry, a szczególnie na pojawienie się trądziku. W badaniach z 2015 roku wykazano, że osoby, u których zauważono trądzik, spożywały większe ilości soli, niż te, u których nie odnotowano obecności trądziku. Innym powodem do pojawienia się u nas trądziku jest duża obecność ostrego jedzenia w diecie oraz alkohol.

Będziesz częściej doświadczać bólów głowy

Według jednego z przeprowadzonych badań, spośród 400 badanych uczestników, ci, którzy spożywali jedzenie o wyższej zawartości soli, doświadczali bólów głowy aż jedną trzecią razy więcej, niż ci, którzy spożywali jedzenie o niskiej zawartości soli. Inne badania wykazały, że spożywanie jedzenia o niskiej zawartości soli może być szczególnie korzystne dla starszych osób oraz tych z nadciśnieniem.

Słone jedzenie podwyższa ciśnienie krwi

Raczej nikogo nie dziwi to, że nadmiar soli prowadzi do większego ryzyka pojawienia się u nas nadciśnienia. Oczywiście nasze ciśnienie krwi nie podwyższy się po zjedzeniu zaledwie jednej paczki chipsów, jednak kiedy w naszej codziennej diecie pojawia się nadmiar słonego jedzenia, możemy doświadczyć problemów z nadciśnieniem. To nie wszystko. Udar, niewydolność serca, rak żołądka oraz choroby nerek także są powiązane z nadmiernym spożyciem soli.

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Sól himalajska - dlaczego nie warto po nią sięgać? / unsplash

Używasz soli himalajskiej? Dietetyczka Anna Thomas wyjaśnia, dlaczego nie warto wkładać jej do swojego koszyka podczas zakupów

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×