Przejdź do treści

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Słone przekąski, takie jak chipsy, frytki czy nawet pizza, to produkty z listy najbardziej niezdrowej żywności. Niestety, trudno im się oprzeć, szczególnie gdy oglądamy film czy spotykamy się ze znajomymi. Możesz nie być świadoma, co dokładnie dzieje się z twoim organizmem, gdy regularnie sięgasz po słone przysmaki.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby nasze spożycie soli wynosiło poniżej 5 g na dzień, co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty. Należy jednak pamiętać, że te zalecenia dotyczą także soli zawartej w żywności przetworzonej, a nie tylko tej użytej do przygotowania posiłków. Co się stanie, gdy będziemy jeść więcej? Niżej znajdziesz sześć możliwych skutków ubocznych.

Będziesz pić mniej wody

Mogłoby się wydawać, że po zjedzeniu czegoś bardzo słonego bardziej będzie nam się chciało pić. Wydaje się to prawdą, jednak po dłuższym spożywaniu zbyt dużej ilości soli, pijemy mniej wody. Dlaczego? Kiedy mamy zbyt dużo soli w organizmie, produkujemy i zatrzymujemy więcej wody niż zazwyczaj. Do tego nasze ciało potrzebuje dużo energii, którą pozyskujemy z pożywienia, co z kolei może prowadzić do przejadania się. Prawdziwe błędne koło.

Możesz przybrać na wadze

Jeżeli masz w nawyku częste jedzenie słonych przekąsek, możesz z łatwością przytyć. Sól może również sprawiać, że mamy większą ochotę na tłuste jedzenie.

Paluszki

Będziesz się czuć wzdęta

Zbyt częste jedzenie bardzo słonych rzeczy prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie, sprawiając, że puchniemy. Jest to z pewnością niekomfortowe uczucie, a dla niektórych również bolesne. Puchnąć może nie tylko nasz brzuch, a także na przykład palce.

Stan twojej cery się pogorszy

Istnieje wiele dowodów potwierdzających bezpośredni wpływ diety na nasz stan skóry, a szczególnie na pojawienie się trądziku. W badaniach z 2015 roku wykazano, że osoby, u których zauważono trądzik, spożywały większe ilości soli, niż te, u których nie odnotowano obecności trądziku. Innym powodem do pojawienia się u nas trądziku jest duża obecność ostrego jedzenia w diecie oraz alkohol.

Będziesz częściej doświadczać bólów głowy

Według jednego z przeprowadzonych badań, spośród 400 badanych uczestników, ci, którzy spożywali jedzenie o wyższej zawartości soli, doświadczali bólów głowy aż jedną trzecią razy więcej, niż ci, którzy spożywali jedzenie o niskiej zawartości soli. Inne badania wykazały, że spożywanie jedzenia o niskiej zawartości soli może być szczególnie korzystne dla starszych osób oraz tych z nadciśnieniem.

Słone jedzenie podwyższa ciśnienie krwi

Raczej nikogo nie dziwi to, że nadmiar soli prowadzi do większego ryzyka pojawienia się u nas nadciśnienia. Oczywiście nasze ciśnienie krwi nie podwyższy się po zjedzeniu zaledwie jednej paczki chipsów, jednak kiedy w naszej codziennej diecie pojawia się nadmiar słonego jedzenia, możemy doświadczyć problemów z nadciśnieniem. To nie wszystko. Udar, niewydolność serca, rak żołądka oraz choroby nerek także są powiązane z nadmiernym spożyciem soli.

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

5 największych kuchennych mitów