Przejdź do treści

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Stres a jelita - jaki ma to związek? / pexels Anna Shvets
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

„Musicie wiedzieć, że stres 'uderza’ w nasze jelita. Nie będę wam tu lecieć nazwami hormonów, bo nie o to chodzi. W momencie silnego stresu, wasza mikrobiota jelitowa zaczyna się różnicować. Spada liczba Bifidobakterii, a wzrasta liczba Streptokoków, a tego nie chcemy. My chcemy Bifidobakterie i to bardzo!” – pisze Ewa Kowalska, biotechnolożka. Co jeszcze każda z nas powinna wiedzieć o pojedynku jelita vs stres? 

Stres vs jelita

Czy stres, niepokój oraz lęk mają wpływ na stan naszych jelit? Jak najbardziej tak.

Jak wyjaśnia Ewa Kowalska, biotechnolożka i przyszła dietetyczka, przeprowadzono badanie kliniczne, w którym sprawdzano wpływ długotrwałego stosowania Lactobacillus gasseri CP2305 na organizm. Co się okazało?

„Stwierdzono poprawę ogólnego stanu psychicznego, jakości snu (lepsze samopoczucie po przebudzeniu). Co więcej, w stresujących sytuacjach nie występowały bądź były dużo słabsze objawy ze strony układu pokarmowego (biegunki, nudności i przeróżne przelewania w jelitach)” – tłumaczy ekspertka.

I dodaje, że stres „uderza” w nasze jelita.

„W momencie silnego stresu, Wasza mikrobiota jelitowa zaczyna się różnicować. Spada liczba Bifidobakterii, a wzrasta liczba Streptokoków, a tego nie chcemy. My chcemy Bifidobakterie i to bardzo!” – dodaje Ewa Kowalska.

Biotechnolożka pisze też, że w innym kontrolowanym badaniu oceniano wpływ wielogatunkowego probiotyku (zawierał też szczep L. gasseri CP2305) na lęk u studentów.

„Wyniki były bardzo pocieszające, ponieważ wykazano zmniejszenie poziomu panicznego lęku, niepokoju neurofizjologicznego i zmartwienia. Studenci byli bardziej odporni na długotrwały stres występujący podczas sesji” – dodaje Ewa Kowalska.

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Jak dodaje ekspertka, dzięki badaniom wiemy też, że pacjenci z zaburzeniami lękowymi mają mniejszą różnorodność bakterii w kale, zmniejszoną liczebność Firmicutes oraz tych bakterii, które są odpowiedzialne za wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

„Ponadto większe nasilenie lęku wiązało się ze zmniejszoną liczebnością Prevotella. Mamy tu klarowne wskazanie do probiotykoterapii!” – wyjaśnia.

W swoim poście na Instagramie biotechnolożka pisze także o badaniach na kobietach w ciąży, które były narażone na prenatalny stres psychospołeczny.

„Stwierdzono, że może on wpływać na wyniki dziecka za pośrednictwem mikrobioty jelitowej matki. Pokazano, że istnieje związek między ogólnym lękiem kobiety związanym z ciążą, a mniej zróżnicowanym zbiorowiskiem mikrobioty kałowej” – dodaje.

Ewa Kowalska – kim jest?

Za profilem na Instagramie o nazwie „Dietetyczna biotechnolog” na Instagramie ukrywa się Ewa Kowalska, biotechnolożka i przyszła dietetyczka, w której kręgu zainteresowań jest mikrobiota jelitowa i żywienie. Jak sama o sobie mówi – propaguje naukę. Konto ekspertki staje się coraz bardziej popularne.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit? /fot. Getty Images

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

Dieta przed kolonoskopią – co jeść, by wyniki badania były wiarygodne?

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Ashwagandha to roślina, której właściwości znane są od lat

Ashwagandha – co to jest i jak działa? Pomaga nie tylko na PMS

5 sposobów na poprawę pracy jelit

5 sposobów na poprawę pracy jelit

Dieta FODMAP - na czym polega, produkty, tabela, przepisy

Dieta FODMAP – na czym polega? Czy każdy może skorzystać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać