Przejdź do treści

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Stres a jelita - jaki ma to związek? / pexels Anna Shvets
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

„Musicie wiedzieć, że stres ‚uderza’ w nasze jelita. Nie będę wam tu lecieć nazwami hormonów, bo nie o to chodzi. W momencie silnego stresu, wasza mikrobiota jelitowa zaczyna się różnicować. Spada liczba Bifidobakterii, a wzrasta liczba Streptokoków, a tego nie chcemy. My chcemy Bifidobakterie i to bardzo!” – pisze Ewa Kowalska, biotechnolożka. Co jeszcze każda z nas powinna wiedzieć o pojedynku jelita vs stres? 

Stres vs jelita

Czy stres, niepokój oraz lęk mają wpływ na stan naszych jelit? Jak najbardziej tak.

Jak wyjaśnia Ewa Kowalska, biotechnolożka i przyszła dietetyczka, przeprowadzono badanie kliniczne, w którym sprawdzano wpływ długotrwałego stosowania Lactobacillus gasseri CP2305 na organizm. Co się okazało?

„Stwierdzono poprawę ogólnego stanu psychicznego, jakości snu (lepsze samopoczucie po przebudzeniu). Co więcej, w stresujących sytuacjach nie występowały bądź były dużo słabsze objawy ze strony układu pokarmowego (biegunki, nudności i przeróżne przelewania w jelitach)” – tłumaczy ekspertka.

I dodaje, że stres „uderza” w nasze jelita.

„W momencie silnego stresu, Wasza mikrobiota jelitowa zaczyna się różnicować. Spada liczba Bifidobakterii, a wzrasta liczba Streptokoków, a tego nie chcemy. My chcemy Bifidobakterie i to bardzo!” – dodaje Ewa Kowalska.

Biotechnolożka pisze też, że w innym kontrolowanym badaniu oceniano wpływ wielogatunkowego probiotyku (zawierał też szczep L. gasseri CP2305) na lęk u studentów.

„Wyniki były bardzo pocieszające, ponieważ wykazano zmniejszenie poziomu panicznego lęku, niepokoju neurofizjologicznego i zmartwienia. Studenci byli bardziej odporni na długotrwały stres występujący podczas sesji” – dodaje Ewa Kowalska.

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Jak dodaje ekspertka, dzięki badaniom wiemy też, że pacjenci z zaburzeniami lękowymi mają mniejszą różnorodność bakterii w kale, zmniejszoną liczebność Firmicutes oraz tych bakterii, które są odpowiedzialne za wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

„Ponadto większe nasilenie lęku wiązało się ze zmniejszoną liczebnością Prevotella. Mamy tu klarowne wskazanie do probiotykoterapii!” – wyjaśnia.

W swoim poście na Instagramie biotechnolożka pisze także o badaniach na kobietach w ciąży, które były narażone na prenatalny stres psychospołeczny.

„Stwierdzono, że może on wpływać na wyniki dziecka za pośrednictwem mikrobioty jelitowej matki. Pokazano, że istnieje związek między ogólnym lękiem kobiety związanym z ciążą, a mniej zróżnicowanym zbiorowiskiem mikrobioty kałowej” – dodaje.

Ewa Kowalska – kim jest?

Za profilem na Instagramie o nazwie „Dietetyczna biotechnolog” na Instagramie ukrywa się Ewa Kowalska, biotechnolożka i przyszła dietetyczka, w której kręgu zainteresowań jest mikrobiota jelitowa i żywienie. Jak sama o sobie mówi – propaguje naukę. Konto ekspertki staje się coraz bardziej popularne.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać

Chcesz mieć zdrowe jelita? 7 rzeczy, o których musisz pamiętać

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

Dieta przed kolonoskopią – co jeść, by wyniki badania były wiarygodne?

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Ashwagandha to roślina, której właściwości znane są od lat

Ashwagandha – co to jest i jak działa? Pomaga nie tylko na PMS

5 sposobów na poprawę pracy jelit

5 sposobów na poprawę pracy jelit

Dieta FODMAP - na czym polega, produkty, tabela, przepisy

Dieta FODMAP – na czym polega? Czy każdy może skorzystać?

bakalie

Na stres dobre są… bakalie! Dlaczego warto sięgać po orzechy, morele, migdały czy figi?

awokado

SIBO, czyli przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego. Jaka dieta może pomóc?

Korzeń arktyczny

Korzeń arktyczny – właściwości i przeciwwskazania

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

kobieta je ciastko

O zajadaniu stresu, czyli dlaczego sięgamy po słodycze a nie warzywa, kiedy się denerwujemy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?