3 min.
Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie? / Unsplash
Najnowsze
16.01.2021
Jedzenie dobre dla mózgu
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
16.01.2021
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Zastanawiałaś się kiedyś, jak dieta wegańska albo wegetariańska wpływa na mikrobiotę, o której teraz tak dużo się mówi? Czy ją wspomaga, czy raczej może jej zaszkodzić? Na to pytanie odpowiada biotechnolożka Ewa Kowalska.
Korzyści z diet wege
Biotechnolożka Ewa Kowalska podkreśla, że zarówno dieta wegańska, jak i wegetariańska niosą ze sobą wiele korzyści, między innymi:
- zmniejszenie o 75 proc. ryzyka nadciśnienia tętniczego,
- zmniejszenie o 47-78 proc. ryzyka cukrzycy typu 2,
- zmniejszenie o 14 proc. ryzyka zachorowalności na raka.
Wszystko to wygląda bardzo obiecująco, tylko pytanie, co z naszymi mikrobami. Czy nie ucierpią na tym, że w naszej diecie nie będzie mięsa? Ewa Kowalska odpowiada.
Diety wege a mikrobiota jelitowa
„U osób na diecie bezmięsnej stwierdzono większą ilość bakterii Prevotella, natomiast u osób spożywających białko zwierzęce i tłuszcze nasycone dominowały Bacterioides. Co to oznacza? Bakteriom z rodzaju Prevotella przypisuje się działanie przeciwzapalne w przebiegu niektórych chorób, m.in. zapaleniu stawów i stwardnienia rozsianego” – tłumaczy biotechnolożka.
Jedną z bakterii występujących w dużych ilościach u osób, których dieta jest bogata w prebiotyki, jest też Akkermansia muciniphila. Jej obecność wiąże się ze wzmocnieniem funkcji bariery jelitowej, zapobieganiem stanom zapalnym, otyłości i utrzymaniem homeostazy jelitowej. Ewa Kowalska podkreśla, że diety wege są też bogatsze w błonnik pokarmowy, który bezpośrednio wpływa na większą różnorodność mikrobów w jelitach.
Ale to nie wszystko. Co jeszcze świadczy o korzystnym wpływie diet wegańskich i wegetariańskich na mikrobiotę jelitową?
- Wzrasta ilość produkowanych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, czyli źródła energii dla komórek nabłonka jelit.
- Duża ilość polifenoli sprawia, że wzrasta liczba Bifidobakterii i Lactobacillusów w jelitach. Co to nam daje? Biotechnolożka zaznacza, że zyskujemy dzięki nim ochronę układu sercowo-naczyniowego, działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
- Dieta bezmięsna zmniejsza ryzyko wystąpienia nieswoistego zapalenia jelit. Dlaczego? Jak tłumaczy Kowalska, w tym schorzeniu kluczowe wydaje się być spożycie białka zwierzęcego, które zmienia skład mikrobioty jelitowej, zwiększając liczbę Alistipes spp. i Biophila spp. (rodzaje bakterii związane z występowaniem chorób i dysbiozy).
Dietetyczna biotechnolog
Za profilem na Instagramie @dietetyczna_biotechnolog stoi Ewa Kowalska – biotechnolożka
i studentka ostatniego roku poradnictwa dietetycznego. „Piszę o mikrobiocie jelitowej, diecie i zdrowiu. Propaguję naukę” – tak sama o sobie mówi. Na swoim profilu na Instagramie w prosty sposób wyjaśnia naukowe zawiłości, obserwuje go już ponad 1,5 tys. osób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Źródło: Sakkas H, Bozidis P, Touzios C, et al. Nutritional Status and the Influence of the Vegan Diet on the Gut Microbiota and Human Health. Medicina (Kaunas). 2020;56(2):88. Published 2020 Feb 22. doi:10.3390/medicina56020088.
Zobacz także

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

„Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy dla kobiet w okresie rozrodczym to prawdziwy skarb” – o naszej odporności mówi dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk

8 sposobów na poprawienie odporności w czasie epidemii
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020