Przejdź do treści

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?
Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie? / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Zastanawiałaś się kiedyś, jak dieta wegańska albo wegetariańska wpływa na mikrobiotę, o której teraz tak dużo się mówi? Czy ją wspomaga, czy raczej może jej zaszkodzić? Na to pytanie odpowiada biotechnolożka Ewa Kowalska.

Korzyści z diet wege

Biotechnolożka Ewa Kowalska podkreśla, że zarówno dieta wegańska, jak i wegetariańska niosą ze sobą wiele korzyści, między innymi:

  • zmniejszenie o 75 proc. ryzyka nadciśnienia tętniczego,
  • zmniejszenie o 47-78 proc. ryzyka cukrzycy typu 2,
  • zmniejszenie o 14 proc. ryzyka zachorowalności na raka.

Wszystko to wygląda bardzo obiecująco, tylko pytanie, co z naszymi mikrobami. Czy nie ucierpią na tym, że w naszej diecie nie będzie mięsa? Ewa Kowalska odpowiada.

Diety wege a mikrobiota jelitowa

„U osób na diecie bezmięsnej stwierdzono większą ilość bakterii Prevotella, natomiast u osób spożywających białko zwierzęce i tłuszcze nasycone dominowały Bacterioides. Co to oznacza? Bakteriom z rodzaju Prevotella przypisuje się działanie przeciwzapalne w przebiegu niektórych chorób, m.in. zapaleniu stawów i stwardnienia rozsianego” – tłumaczy biotechnolożka.

Jedną z bakterii występujących w dużych ilościach u osób, których dieta jest bogata w prebiotyki, jest też Akkermansia muciniphila. Jej obecność wiąże się ze wzmocnieniem funkcji bariery jelitowej, zapobieganiem stanom zapalnym, otyłości i utrzymaniem homeostazy jelitowej. Ewa Kowalska podkreśla, że diety wege są też bogatsze w błonnik pokarmowy, który bezpośrednio wpływa na większą różnorodność mikrobów w jelitach. 

Ale to nie wszystko. Co jeszcze świadczy o korzystnym wpływie diet wegańskich i wegetariańskich na mikrobiotę jelitową?

  • Wzrasta ilość produkowanych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, czyli źródła energii dla komórek nabłonka jelit.
  • Duża ilość polifenoli sprawia, że wzrasta liczba Bifidobakterii i Lactobacillusów w jelitach. Co to nam daje? Biotechnolożka zaznacza, że zyskujemy dzięki nim ochronę układu sercowo-naczyniowego, działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
  • Dieta bezmięsna zmniejsza ryzyko wystąpienia nieswoistego zapalenia jelit. Dlaczego? Jak tłumaczy Kowalska, w tym schorzeniu kluczowe wydaje się być spożycie białka zwierzęcego, które zmienia skład mikrobioty jelitowej, zwiększając liczbę Alistipes spp. i Biophila spp. (rodzaje bakterii związane z występowaniem chorób i dysbiozy).

Dietetyczna biotechnolog

Za profilem na Instagramie @dietetyczna_biotechnolog stoi Ewa Kowalska – biotechnolożka
i studentka ostatniego roku poradnictwa dietetycznego. „Piszę o mikrobiocie jelitowej, diecie i zdrowiu. Propaguję naukę” – tak sama o sobie mówi. Na swoim profilu na Instagramie w prosty sposób wyjaśnia naukowe zawiłości, obserwuje go już ponad 1,5 tys. osób.


Źródło: Sakkas H, Bozidis P, Touzios C, et al. Nutritional Status and the Influence of the Vegan Diet on the Gut Microbiota and Human Health. Medicina (Kaunas). 2020;56(2):88. Published 2020 Feb 22. doi:10.3390/medicina56020088.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”