Przejdź do treści

Sok z brzozy – na co jest dobry i jak go pić? Właściwości i przeciwwskazania

Sok z brzozy - na co jest dobry i jak go pić? Właściwości i przeciwwskazania
Sok z brzozy - na co jest dobry i jak go pić? Właściwości i przeciwwskazania
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Sok z brzozy to bezbarwny, słodkawy płyn wyciekający z nacięć pni, konarów. Korzenie tłoczą wodę pełną najróżniejszych składników mineralnych. Są one potrzebne roślinie do wytworzenia pąków i rozwinięcia liści.

Kilka słów o samej brzozie

Brzoza to drzewo znane już od dawien dawna jako drzewo z białym pniem o zielonych liściach. Sama brzoza, jak i jej sok ma szereg właściwości prozdrowotnych. Warto jednak wiedzieć, że pozyskiwanie soku nie jest możliwe z każdego gatunku brzozy.

Do gatunków brzozy chronionej należy:

  • brzoza karłowata – Betula nana L.
  • brzoza niska – Betula humilis Schrank
  • brzoza ojcowska – Betula oycoviensis – porasta tereny wokół Ojcowa i na terenie Wyżyny Krakowsko Częstochowskiej
  • brzoza Szafera – Betula szaferi.

Sok z brzozy można zbierać z odmian:

  • brzozy brodawkowatej – Betula pendula Roth lub Betula verrucosa Ehrh – będąca najpopularniejszą w naszym kraju odmianą tego drzewa
  • brzozy omszonej – Betula pubescens Ehrh.

Sok z brzozy – jakie ma właściwości?

Sok z brzozy znaleźć można po wykonaniu odwiertu w korze drzewa. Korzenie drzewa generują ciśnienie hydrostatyczne, które pchają ciecz ku górze naczyniami położonymi w drewnie znajdującymi się właśnie blisko kory.

W momencie wytworzenia przez drzewo liści sok przestaje być już wytwarzany.

Sok z brzozy ma zbawienne wpływ na organizm ludzki. Trzeba jednak wiedzieć, że jego jakość zależna jest od miejsca występowania oraz od terminu zbioru.

W skład soku wchodzą:

  • sole mineralne – w tym dominujący potas i wapń, a zaraz za nimi cynk, mangan, miedź, sód, fosfor
  • węglowodany – fruktoza, glukoza, niewielkie ilości sacharozy
  • aminokwasy – asparagina, kwas asparaginowy, izoleucyna, cytrulina, glutamina, kwas glutaminowy
  • kwas askorbinowy, czyli inaczej mówiąc witamina C.

W starosłowiańskim języku sok z brzozy nazywany był oskołą.

Do właściwości soku z brzozy należy wymienić:

  • wzmocnienie odporności – warto go stosować wiosną i jesienią, kiedy poziom zachorowania na grypę bardzo mocno wzrasta, polecany osobom starszym i małym dzieciom
  • łagodzenie bóli reumatycznych – przy rwie kulszowej warto zastosować maść z syropem z brzozy
  • działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo – sok musi być uzyskany z dojrzewających pączków brzozy, aby wykazywał takie właściwości
  • działanie przeciwanemiczne – żelazo, potas, wapń wskazany jest dla osób z niedokrwistością
  • wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego – polecany przy zakrzepicy i chorobach niedokrwiennych serca
  • łagodzenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego
  • działa moczopędnie
  • oczyszcza wątrobę i wspomaga jej funkcjonowanie
  • jest dobry na włosy i na skórę – polecany jest osobom z problemami skórnymi, jak również na gojenie się ran, na włosy słabe polecana jest płukanka z soku.

Sok z brzozy znalazł również swoje zastosowanie w branży kosmetycznej przeciw wypryskom, piegom i starzeniu się skóry. Do tego stosowany jest również, aby pobudzić porost włosów.

Sok z brzozy zabroniony jest osobom, które są uczulone na pyłek brzozy. Osoby z nadwrażliwością skórną, częstymi wysypkami również powinny unikać soku z brzozy. Przy niewydolności układu moczowego, niedrożności dróg moczowych, obrzękach występujących przy przy niektórych schorzeniach serca i nerek – również nie zaleca się stosowanie takiego soku.

Sok z brzozy – pozyskiwanie

Sok z brzozy najlepiej zbierać wczesną wiosną, kiedy płynie bardzo intensywnie.

Jest kilka technik pozyskiwania takiego soku:

  • zbieranie soku z odciętych gałązek
  • zbieranie soku z naciętych pni brzozy
  • zbieranie soku przez wiercenie w pniu

Aby móc w prawidłowy sposób zbierać sok zawsze trzeba się do niego w odpowiedni sposób przygotować.

Sok z brzozy najlepiej pić na zimno, aby zachować jego właściwości zdrowotne. Można do niego dodać miód, sok z jakichkolwiek owoców, aby złagodzić jego specyficzny posmak. Powinno się go pić 3 razy dziennie po ćwierć szklanki przez około 2-3 tygodni. Ciekawostką jest fakt, że sok z brzozy pomaga usunąć toksyny i nadmiar wody z organizmu. Do tego zmniejsza widoczność cellulitu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: