Przejdź do treści

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin
Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Olej coraz częściej zaczynamy pozyskiwać nie tylko z rzepaku czy słonecznika, ale też znacznie mniej oczywistych źródeł. Naukowcy Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pod lupę wzięli olej z poziomek!

 Świetne źródło kwasów tłuszczowych

Dr Magdalena Grajzer z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu w swoich badaniach przyjrzała się bioaktywności oleju z poziomki tłoczonego na zimno. Wnioski? Bardzo obiecujące!

„Według wstępnych badań, olej z poziomek ekstrahowanych z użyciem dwutlenku węgla okazał się cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o niskim stosunku kwasów z rodzin n-6 do n-3. Współczesne zalecenia żywieniowe wyraźnie wskazują na potrzebę zwiększania spożycia kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 w stosunku do n-6. Według polskiej literatury proporcja ta powinna wynosić 1:5 (n3:n6)” – czytamy w komunikacie Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

W oleju z poziomek wykryto też bardzo dużą, bo aż 41-procentową obecność kwasu alfa linolenowego. To jeden z wielonienasyconych tłuszczów omega-3, które są szalenie ważne dla naszego zdrowia.

Wolne rodniki wymiecione

Jak podkreśla dr Magdalena Grajzer, oprócz tego, że olej z poziomek zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jest również bogatym źródłem wielu nietłuszczowych substancji bioaktywnych, które mają zdolność „wymiatania” wolnych rodników. To między innymi:

  • tokoferole,
  • karotenoidy,
  • sterole.

„Służą do ochrony organizmu przed procesami nowotworowymi oraz starzeniem. Sterole roślinne z kolei są znane ze swoich właściwości obniżających stężenie cholesterolu. Uważa się, że sterole roślinne wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwrzodowe i przeciwnowotworowe” – zaznacza dr Magdalena Grajzer z wrocławskiej uczelni. „Oceniając cytotoksyczność, działania przeciwzapalne i biodostępność komórkową olejów można wstępnie ocenić jego terapeutyczne działania w profilaktyce chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych” – dodaje.

No cóż, być może niedługo zamiast polewać sałatkę oliwą z oliwek, będziemy używać do tego oleju z poziomek. Na zdrowie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: