Przejdź do treści

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Kwas winowy, substancja obecna w wielu owocach i powstająca naturalnie jako produkt uboczny wytwarzania wina, posiada szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetyce oraz farmakologii. Czym charakteryzuje się ten związek i w jakich produktach go znajdziemy?

Co to jest kwas winowy?

Kwas winowy (łac. acidum tartaricum) to bezzapachowy związek organiczny, szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, a także w kosmetyce. Substancja naturalnie występuje w wielu produktach pochodzenia roślinnego (w tym w owocach, przede wszystkim winogronach) i w dużym stopniu odpowiada za ich smak.

Kwas winowy, z którego właściwości chętnie korzysta się w przemyśle, otrzymywany jest często z pozostałości powstających przy produkcji wina. Stosowany jest nie tylko sam kwas winowy, ale również jego sole sodowa, potasowa czy wapniowa.

Stereoizomery kwasu winowego

Kwas winowy występuje w dwóch postaciach będących stereoizomerami, czyli związkami różniącymi się jedynie ułożeniem przestrzennym atomów. Konfiguracja przestrzenna może wpływać na właściwości substancji oraz jej oddziaływanie na zdrowie człowieka.

Wspomniane odmiany kwasu winowego to:

  • kwas L-winowy (forma najczęściej wykorzystywana w przemyśle spożywczym),
  • kwas D-winowy (o znacznie węższym zastosowaniu).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kwas winowy w żywności

Kwas winowy w naturalnej postaci znajdziemy w wielu produktach, takich jak:

  • winogrona,
  • jabłka,
  • wiśnie,
  • brzoskwinie,
  • truskawki,
  • ananas,
  • mango,
  • owoce cytrusowe,
  • tamaryndowiec.

Co więcej, kwas winowy oraz jego pochodne stosowane są jako dodatki do żywności i tym samym na opakowaniach produktów spożywczych oznacza się je odpowiednimi symbolami E:

  • E334 – kwas winowy,
  • E335 – sól sodowa kwasu winowego,
  • E336 – sól potasowa kwasu winowego,
  • E337 – sól sodowo-potasowa kwasu winowego,
  • E354 – sól wapniowa kwasu winowego.

Jaką funkcję kwas winowy i jego pochodne mogą pełnić w produktach spożywczych?

  • przeciwutleniacza i regulatora kwasowości – dzięki hamowaniu oksydacji składników żywności produkty z kwasem winowym dłużej pozostają świeże;
  • substancji konserwującej – kwas winowy ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, dlatego opóźnia proces psucia się produktów spożywczych;
  • substancji wzmacniającej smak produktów – nasila smak artykułów żywnościowych o owocowych smakach;
  • substancji stabilizującej – umożliwia utrzymywanie właściwości produktu, np. podczas długiego przechowywania;
  • substancji spulchniającej – kwas winowy wykorzystuje się w mieszankach związków wchodzących w skład proszku do pieczenia (kiedy reaguje on z wodorowęglanem sodu, wytwarzany jest gaz – dwutlenek węgla, którego obecność powoduje „wzrost” ciasta lub innego wypieku).

Kwas winowy i jego sole dodaje się do produktów, takich jak galaretki, przetwory owocowe (np. owoce w puszce), wyroby cukiernicze oraz sery topione.

Peeling – niezbędny po lecie

Kwas winowy – zastosowanie w kosmetyce

W kosmetykach kwas winowy można, podobnie jak w żywności, wykorzystać w celu regulacji pH produktu. Oprócz tego związek wykazuje cenne właściwości złuszczające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Może również działać nawilżająco, a jako przeciwutleniacz zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry.

Kwas winowy znajdziemy w składzie wybranych produktów kosmetycznych – kremów, żeli do mycia twarzy, toników czy peelingów.

Kwas winowy w medycynie

Substancja bywa wykorzystywana jako składnik leków zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Przy podaniu doustnym kwas winowy może wpływać na regulację pracy przewodu pokarmowego – w niewielkich dawkach działa przeciwbiegunkowo, w dużych jako środek przeczyszczający. Ma również właściwości prebiotyczne, a więc wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową.

W dermatologii kwas winowy wykorzystuje się ze względu na działanie przeciwzapalne oraz przeciwświądowe. Jest używany również jako substancja pomocnicza dodawana do niektórych dostępnych w aptece leków.

Źródła:

  1. EFSA Panel on Food Additives and Flavourings (FAF) (2020) Re-evaluation of L(+) tartaric acid (E 334), sodium tartrates (E 335), potassium tartrates (E 336), potassium sodium tartrate (E 337) and calcium tartrate (E 354) as food additives, EFSA Journal, 18(3): e06030.
  2. USDA (2011) Tartaric Acid, dostęp z: https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/Tartaric%20acid%20report%202011%282%29.pdf.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×