Przejdź do treści

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Jedzenie warzyw i owoców może wyjść nam na zdrowie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Liczba chorych na cukrzycę dramatycznie rośnie na całym świecie. Szczególnie niebezpieczna jest cukrzyca typu 2. Czy jest szansa zatrzymać tę epidemię? Najnowsze badania udowadniają, że wiele zależy od tego, co mamy na talerzu. Jak się okazuje, w najlepszej sytuacji są wegetarianie.

Dieta roślinna uchroni przed cukrzycą?

Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. W Polsce 3 miliony osób choruje na cukrzycę (9,1 proc. populacji).  Aż 90 proc. zachorowań dotyczy cukrzycy typu 2, której można zapobiegać. Szacuje się, że w 2035 r. na świecie liczba chorych na cukrzycę będzie wynosić około 592 miliony.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda w USA wykazały, że spożywanie zdrowej żywności pochodzenia roślinnego, w tym owoców, warzyw, orzechów, kawy i roślin strączkowych, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Naukowcy przeprowadzili analizę próbek osocza krwi 10,684 uczestników badań podzielonych na trzy grupy. Uczestnicy byli głównie biali, w średnim wieku: 54 lata, ze średnim wskaźnikiem masy ciała (BMI) wynoszącym 25,6, a więc z nadwagą. Uczestnicy badania wypełnili kwestionariusze dotyczące przestrzegania trzech rodzajów diet:

  • pierwszą stanowiła zdrowa żywność roślinna (produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, oleje roślinne i herbata / kawa),
  • drugą: niezdrowe pokarmy roślinne (rafinowane ziarna, soki owocowe, ziemniaki, napoje słodzone cukrem i słodycze / desery),
  • trzecią: pokarmy zwierzęce (tłuszcze zwierzęce, nabiał, jaja, ryby/owoce morza, mięso i różne produkty pochodzenia zwierzęcego).

Z badań wynika, że diety roślinne, zwłaszcza zdrowe, bogate w wysokiej jakości żywność, taką jak produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa, wiążą się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Do czynników zwiększających wystąpienie cukrzycy typu 2 zaliczono:

  • podwyższony poziom BMI,
  • brak aktywności fizycznej,
  • wysokie ciśnienie krwi,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • stosowanie leków na ciśnienie krwi i cholesterol,
  • chorych na cukrzycę w rodzinie.

Chociaż na tym poziomie badań trudno jest określić, jaki wpływ na wystąpienie cukrzycy typu 2 mają poszczególne produkty, to stwierdzono, że spożywanie produktów roślinnych takich jak: owoce, warzywa, kawa i rośliny strączkowe, bogatych w polifenole, jest ściśle związane z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę – powiedział prof. Frank Hu, z Harvard University w USA.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą „Diabetologia”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Pętla wisielcza z żelka

Cukrzyca typu 2 – to za choroba?

Cukrzyca typu 2 to choroba, która rozwija się stopniowo, a za jej pojawienie się odpowiada insulinooporność.

Pierwsze objawy cukrzycy typu 2 są bardzo niewinne i wielokrotnie przypisywane są przez chorych zupełnie innym chorobom i problemom. Do najczęściej pojawiających się sygnałów, że gospodarka glukozy w organizmie jest zaburzona, należą:

  • nadmierne pragnienie,
  • częste lub bardzo częste oddawanie moczu (także w nocy),
  • zwiększony apetyt, który nie wynika ze zwiększonego wysiłku energetycznego,
  • apatyczność i rozdrażnienie.

Chorzy na cukrzycę są głodni nawet po zjedzeniu posiłku. Mimo częstszego spożywania posiłków, o niejednokrotnie zwiększonej kaloryczności, chorzy wyraźnie nie tyją, a czasami wręcz chudną. Jednak u części diabetyków występuje nagły przyrost masy ciała. To także jeden z bardziej widocznych objawów cukrzycy.

Jeśli rozwija się cukrzyca typu 2,  dochodzą objawy skórne tj. zaczerwienienie i świąd skóry, spowolnione gojenie się ran, większa częstość występowania zakażeń skóry. Ponadto chorzy zaobserwować mogą częstsze infekcje dróg moczowo-płciowych, a także pleśniawki w obrębie błon śluzowych jamy ustnej. Może pojawić się senność i apatia, a także zaburzenia widzenia. Jakie jeszcze symptomy daje cukrzyca typu 2? Objawy, które są bardzo charakterystyczne to specyficzny, acetonowy oddech oraz „owocowy” zapach moczu.

Źródło: Medical Xpress

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Kawa zbożowa - czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Kawa zbożowa – czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Post przerywany zapobiega cukrzycy i otyłości? Są nowe wyniki badań na ten temat

Post przerywany zapobiega cukrzycy i otyłości? Są nowe wyniki badań

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Antocyjany - dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Soki NFC

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

×