4 min.
Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Jedzenie warzyw i owoców może wyjść nam na zdrowie
Liczba chorych na cukrzycę dramatycznie rośnie na całym świecie. Szczególnie niebezpieczna jest cukrzyca typu 2. Czy jest szansa zatrzymać tę epidemię? Najnowsze badania udowadniają, że wiele zależy od tego, co mamy na talerzu. Jak się okazuje, w najlepszej sytuacji są wegetarianie.
Dieta roślinna uchroni przed cukrzycą?
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. W Polsce 3 miliony osób choruje na cukrzycę (9,1 proc. populacji). Aż 90 proc. zachorowań dotyczy cukrzycy typu 2, której można zapobiegać. Szacuje się, że w 2035 r. na świecie liczba chorych na cukrzycę będzie wynosić około 592 miliony.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda w USA wykazały, że spożywanie zdrowej żywności pochodzenia roślinnego, w tym owoców, warzyw, orzechów, kawy i roślin strączkowych, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Naukowcy przeprowadzili analizę próbek osocza krwi 10,684 uczestników badań podzielonych na trzy grupy. Uczestnicy byli głównie biali, w średnim wieku: 54 lata, ze średnim wskaźnikiem masy ciała (BMI) wynoszącym 25,6, a więc z nadwagą. Uczestnicy badania wypełnili kwestionariusze dotyczące przestrzegania trzech rodzajów diet:
- pierwszą stanowiła zdrowa żywność roślinna (produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, oleje roślinne i herbata / kawa),
- drugą: niezdrowe pokarmy roślinne (rafinowane ziarna, soki owocowe, ziemniaki, napoje słodzone cukrem i słodycze / desery),
- trzecią: pokarmy zwierzęce (tłuszcze zwierzęce, nabiał, jaja, ryby/owoce morza, mięso i różne produkty pochodzenia zwierzęcego).
Z badań wynika, że diety roślinne, zwłaszcza zdrowe, bogate w wysokiej jakości żywność, taką jak produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa, wiążą się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Do czynników zwiększających wystąpienie cukrzycy typu 2 zaliczono:
- podwyższony poziom BMI,
- brak aktywności fizycznej,
- wysokie ciśnienie krwi,
- podwyższony poziom cholesterolu,
- stosowanie leków na ciśnienie krwi i cholesterol,
- chorych na cukrzycę w rodzinie.
Chociaż na tym poziomie badań trudno jest określić, jaki wpływ na wystąpienie cukrzycy typu 2 mają poszczególne produkty, to stwierdzono, że spożywanie produktów roślinnych takich jak: owoce, warzywa, kawa i rośliny strączkowe, bogatych w polifenole, jest ściśle związane z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę – powiedział prof. Frank Hu, z Harvard University w USA.
Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą „Diabetologia”.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Cukrzyca typu 2 – to za choroba?
Cukrzyca typu 2 to choroba, która rozwija się stopniowo, a za jej pojawienie się odpowiada insulinooporność.
Pierwsze objawy cukrzycy typu 2 są bardzo niewinne i wielokrotnie przypisywane są przez chorych zupełnie innym chorobom i problemom. Do najczęściej pojawiających się sygnałów, że gospodarka glukozy w organizmie jest zaburzona, należą:
- nadmierne pragnienie,
- częste lub bardzo częste oddawanie moczu (także w nocy),
- zwiększony apetyt, który nie wynika ze zwiększonego wysiłku energetycznego,
- apatyczność i rozdrażnienie.
Chorzy na cukrzycę są głodni nawet po zjedzeniu posiłku. Mimo częstszego spożywania posiłków, o niejednokrotnie zwiększonej kaloryczności, chorzy wyraźnie nie tyją, a czasami wręcz chudną. Jednak u części diabetyków występuje nagły przyrost masy ciała. To także jeden z bardziej widocznych objawów cukrzycy.
Jeśli rozwija się cukrzyca typu 2, dochodzą objawy skórne tj. zaczerwienienie i świąd skóry, spowolnione gojenie się ran, większa częstość występowania zakażeń skóry. Ponadto chorzy zaobserwować mogą częstsze infekcje dróg moczowo-płciowych, a także pleśniawki w obrębie błon śluzowych jamy ustnej. Może pojawić się senność i apatia, a także zaburzenia widzenia. Jakie jeszcze symptomy daje cukrzyca typu 2? Objawy, które są bardzo charakterystyczne to specyficzny, acetonowy oddech oraz „owocowy” zapach moczu.
Źródło: Medical Xpress
Poleć artykuł znajomej
Zobacz także

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

„Zbyt często pacjenci o cukrzycy dowiadują się dopiero po świeżo rozpoznanym zawale czy udarze” – mówi lek. Barbara Soróbka
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022