Przejdź do treści

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem sezamu łuskanego marki Helio. Produkt wycofano z obrotu z powodu wykrycia w nim bakterii salmonelli. Spożywanie go może być szkodliwe dla zdrowia. Niestety, część wycofanej partii została już sprzedana.

GIS wycofał produkt znanej marki

Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu ze sprzedaży partii sezamu łuskanego marki Helio. W próbce produktu zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób, jak czytamy na stronie GIS.

„Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego” – ostrzega GIS.

Wycofanie sezamu łuskanego marki Helio – której partii dotyczy?

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g
Numer partii: 65112
Data minimalnej trwałości: 09.2022
Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Kraj pochodzenia – Nigeria

Firma Helio S.A. po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella, wycofała wskazaną partię produktu. Część wadliwej partii niestety została już sprzedana.

„Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży” – poinformował na swojej stronie producent.

Wadliwy produkt należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu i pod żadnym pozorem go nie spożywać, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę

Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.

Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.

Salmonella – objawy

Szacuje się, że pierwsze objawy sallmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody.

Do takich objawów zalicza się:

Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:

W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. „Wywiera szkodliwe działanie na organizm”

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes”

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

GIS: w jajkach wykryto Salmonellę

Wykryto jajka skażone salmonellą. GIS wydał ostrzeżenie

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. "Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia"

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. „Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia”

GIS ostrzega: rodzynki zawierające dwutlenek siarki

Alergicy, uważajcie na te rodzynki. GIS wydał ostrzeżenie

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Czy to zatrucie? 7 nie do końca oczywistych sygnałów, które świadczą o tym, że coś ci zaszkodziło

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

Węgiel aktywny - właściwości i zastosowanie

Węgiel aktywny – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga?

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

GIS wycofał ze sprzedaży ser koryciński. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

GIS wycofał ze sprzedaży ser. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

Olej z ryżu / istock

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu oleju z ryżu. Nie powinno się go spożywać

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

GIS wycofuje fasolkę po bretońsku popularnej firmy. Sprawdź, czy jej nie kupiłaś

GIS wycofuje fasolkę popularnej firmy. Sprawdź, czy jej nie kupiłaś

Resztki z obiadu? Za dużo sałatki? Sprawdź, jak długo możesz je bezpiecznie zjeść

Kobieta je hamburgera

GIS wycofał popularne produkty gotowe do spożycia. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze