3 min.
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie/ Pexels
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem sezamu łuskanego marki Helio. Produkt wycofano z obrotu z powodu wykrycia w nim bakterii salmonelli. Spożywanie go może być szkodliwe dla zdrowia. Niestety, część wycofanej partii została już sprzedana.
Spis treści
GIS wycofał produkt znanej marki
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu ze sprzedaży partii sezamu łuskanego marki Helio. W próbce produktu zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób, jak czytamy na stronie GIS.
„Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego” – ostrzega GIS.
Wycofanie sezamu łuskanego marki Helio – której partii dotyczy?
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g
Numer partii: 65112
Data minimalnej trwałości: 09.2022
Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Kraj pochodzenia – Nigeria
Firma Helio S.A. po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella, wycofała wskazaną partię produktu. Część wadliwej partii niestety została już sprzedana.
„Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży” – poinformował na swojej stronie producent.
Wadliwy produkt należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu i pod żadnym pozorem go nie spożywać, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę
Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.
Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.
Salmonella – objawy
Szacuje się, że pierwsze objawy sallmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody.
Do takich objawów zalicza się:
Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:
- zapalenia nerek,
- zapalenia wsierdzia,
- zapalenie pęcherzyka żółciowego,
- zapalenie płuc,
- zapalenie kości i stawów,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.
Podeślij artykuł znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022