Przejdź do treści

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem sezamu łuskanego marki Helio. Produkt wycofano z obrotu z powodu wykrycia w nim bakterii salmonelli. Spożywanie go może być szkodliwe dla zdrowia. Niestety, część wycofanej partii została już sprzedana.

GIS wycofał produkt znanej marki

Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu ze sprzedaży partii sezamu łuskanego marki Helio. W próbce produktu zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób, jak czytamy na stronie GIS.

„Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego” – ostrzega GIS.

Wycofanie sezamu łuskanego marki Helio – której partii dotyczy?

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g
Numer partii: 65112
Data minimalnej trwałości: 09.2022
Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Kraj pochodzenia – Nigeria

Firma Helio S.A. po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella, wycofała wskazaną partię produktu. Część wadliwej partii niestety została już sprzedana.

„Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży” – poinformował na swojej stronie producent.

Wadliwy produkt należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu i pod żadnym pozorem go nie spożywać, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę

Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.

Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.

Salmonella – objawy

Szacuje się, że pierwsze objawy sallmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody.

Do takich objawów zalicza się:

Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:

W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: